E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satış zorlaştı, borsa artıya geçti---

Açığa satış zorlaştı, borsa artıya geçti

Açığa satış zorlaştı, borsa artıya geçti
25 Ocak 2022 - 16:58 borsagundem.com

Bugün seans öncesi yukarı adım kuralı devreye alındı. Etkisi hemen görüldü. Seansın kapanmasına 1 saat kala Endeks yüzde 1,85 yukarıda.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul Yönetimi, bugün seans açılmadan önce aldığı kararla açığa satışlarda yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Gün boyu geçerli olan uygulamanın sonuç verdiği görülüyor.

Halihazırda açığa satış işlemleri sadece BIST 50 Endeksinde yer alan hisselerde gerçekleştirilebiliyor. BIST 50 hisselerinin yönelimi borsanın de istikametini belirlemesi açısından yatırımcılar bu hisseleri  yakından takip ediyor.

Açığa satış etkisi

Veriler dünkü Endeksin düşüşünde açığa satışların belirleyici olduğunu söylüyor. İki iş günü önce borsada 36,9 milyar TL işlem hacmi gerçekleşirken bunun yüzde 15,81’i açığa satışlardan oluşuyordu. Dün işlem hacmi 46,4 milyar TL’ye çıkarken açığa satışların payı da yüzde 19,26 oldu. Dün yaşanan hacimli düşüşün kaynağında artan açığa satışların etkili olduğu görülüyor.

Düşüşün nedenini gördü

Borsa Yönetimi artan açığa satışlarla birlikte endeksin hızla aşağı kaydığını fark etti. Açığa satanların işlemlerine aynı hızla devam ederek Endeksi daha da aşağıya itekleme olasılığı piyasalarda domino etkisi yaratabileceği düşüncesiyle olsa gerek müdahale gereği hissedildiği anlaşılıyor. Piyasada olası bir kaosun önüne geçebilmek adına bir günlük yukarı adım kuralı devreye alındı.

Tedbir etkisini gösterdi

Yukarı adım kuralı açığa satanların risk alma isteklerini törpüleyen önemli bir kural. Bir basamak yukarıdan açığa satılma kuralı nedeniyle alınacak riski de yükseltiyor. Bu da açığa satmak isteyeni caydırıcı bir etkiye yol açmakta. Özellikle de düşen piyasalarda satıcıların daha hareketli  olduğu bir ortamda dengeli bir piyasanın oluşmasına bu tedbir katkı sunuyor. Borsa İstanbul’da olan da bundan farklı değil. Dün yüzde 5 düşen endeks bugün seansın kapanışına bir saat kala yüzde 1,85 yukarıda işlem görüyor.

Yukarı adım kuralı nedir?

Hissede en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyattan açığa satış yapılabilmesine, yukarı adım kuralı denir. Bununla birlikte hissenin en son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse bu durumda en son fiyattan satış yapılabilir. 

Hesapta olmadığı halde gün içi yapılan satım ve alımlar da açığa satış işlemi olarak kabul edilir.

Borsada açığa satışı azaltacak yeni tedbir

 

Borsa çöküşlerinden kazançla çıkmanın 8 yolu

 

Borsada korunaklı limanlar, özvarlıkları güçlü şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TRADER ORHAN26 Ocak 2022 09:12

    açığa satış iyiidr. açığa satışta problem yok  sizin  göremediğiniz borsa açığa satışla düşmüyor bofa nın robotuyla düşüyor bu robotlar her türü satış hakkına sahip neden anlamak istemiyorsunuz kimse piyasadan büyük olamaz açığa satışla borsa düşmez 

  • murat26 Ocak 2022 08:31

    o aciga satis yapan haramzaderinin ALLAH belalarini versin.

  • Ahmet Yılmaz 26 Ocak 2022 00:15

    Açığa satış nedir ya bir grup aç gözlü bilerek hisseyi düşürüp sonrada düşükten alıp haksız paralar kazanmakta ve birçok kişi de zarar etmektedir. Borsayı yönetenlere sesleniyorum kaldırın bu açığa satış işlemini

  • Mehmet karaca26 Ocak 2022 00:05

    ABD halkının yüzde yetmiş inin borsada yatırımı var onlarda da açığa satış varmıdır acaba

  • Erol25 Ocak 2022 23:55

    Açığa satışta yakalanınca iflas bayrağını çektirirler .Ufak yatırımcının böyle bir şey yapma şansı yok.Ancak elkmizdekini sayabiliriz.

  • Ahmet25 Ocak 2022 23:40

    Hesapta olmayan hisse satışı da ne demek .Borsa yatırım yeriyse hisse alırsın ve ancak aldığın hisseyi satarsın . Hesabinda olmayan hissenin satışına izin verilmemelidir. Bu devam ederse borsa ölür.

  • İsmailoğlu.25 Ocak 2022 23:22

    Kendi sahip olladığı hisseyi satmak ne ya, bunu kim çıkardıysa Allah'a hesap versin.

  • Ali Kara topuk25 Ocak 2022 23:07

    Açığa satışları tamamen kaldırın açığa satış demek kumar demek Hani NAS vardı nerede kaldı borsa yönetimi daha fazla kazanacak diye millete kumar oynattıriyorsunuz. Küçük yatırımcıyı soy duruyorsunuz Bu ne biçim bir yönetim

  • Doğru söyleyen 25 Ocak 2022 22:44

    Bunu görmemek için kör olmak veya kör numarası yapmak gerekirdi zaten.

  • Soygunun Adı borsa25 Ocak 2022 22:24

    Açıga satan zaten büyük köpek balıkları .Ky ne faydası var . Küçük yatırımcıyı yem ediyor bizim spk .Robot çalışıyor ses çıkarmıyorlar sorsan şeffaklık denir .Allah bunları yaptıkları ile sınar inşallah .

  • Xyz25 Ocak 2022 20:32

    Boş boş haberler, avam avam işler.

  • VS25 Ocak 2022 19:02

    Sayın borsa başkanı bu açığa satışı acilen yasaklayın.yoksa yolunacak kaz bulamayacak bu açıkçı kumarbazları

  • Bayram 25 Ocak 2022 18:39

    Bu yukarı adım kuralını hiç anlamıyorum, çokta işe yarar bir şeye benzetemiyorum

  • Borsacı Osman25 Ocak 2022 22:13

    Kafanızı yormayın saçma bir sey sanki bir kademe ile açıkçı korkutacaklar,düşemesinin sebebi o değil borsa muhtemelen dönecek açıkçılar poz kapatmaya başladılar,çünkü buradan bir yüzde bes daha düsersek hisselerin hepsi olmasa bile bir çoğu bilanço öncesi ucuz durumuna geçer ve bize oradan mal vermazler vermedilerde zaten çatır çatır aldılar son yarım saat.

  • Bayram 25 Ocak 2022 18:57

    2.11 den değilde 2.12 den açığa satmak arasında satıcıyı korkutacak ne var anlamıyorum zaten düşeceğini düşünüyorsa 1 kuruş artıdan satar kar fazla olur yanlış mıyım

  • Vatandaş25 Ocak 2022 18:29

    DERHAL TAMAMEN KALDIRILMALI...TERKEDİLEN  VE DÜNYADA KULLANILMAYAN BİR SİSTEM.YATIRIMCI KALMAMAYACAK MEMELEKETTE.

  • Çakır25 Ocak 2022 17:53

    Bu nedir ya sabır sabır ya sabır