E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAcemoğlu: Büyümenin kalitesinden Türkiye'nin problemi daha iyi görülebiliyor---

Acemoğlu: Büyümenin kalitesinden Türkiye'nin problemi daha iyi görülebiliyor

Acemoğlu: Büyümenin kalitesinden Türkiye'nin problemi daha iyi görülebiliyor
19 Ekim 2021 - 18:39 borsagundem.com

Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Türkiye'nin, doğru kurumları kurduğu zaman, insan kaynaklarına, teknolojiye, bilime ve özellikle insan haklarına tahakküme son veren adalete önem verdiği zaman çok hızlı büyümesi mümkün" diye konuştu

MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin toplam verimliliğine ve teknolojik gelişmedeki durumuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Acemoğlu, Türkiye'nin verimliğine değinerek, ülkenin çoğu dönemde büyüdüğünü, bazı zamanlarda da resesyonlardan geçtiğini anımsattı.

Büyüme dışında bu büyümenin kalitesine bakıldığında Türkiye'nin probleminin çok daha iyi görülebildiğini dile getiren Acemoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"ABD'ye yaptığım gibi toplam faktör verimliliğine bakıyorum. 1989'dan 1990'ların başına kadar negatif bir toplam faktör verimliliği. 1990'larda sıfır. 2002'den 2006'ya kadar, hem siyasi hem ekonomik reformların olduğu dönemde, sadece o dönemde çok hızlı bir toplam faktör verimliliği var. Hatta Amerika'nın ortalama en hızlı zamanlarından bile daha hızlı, yüzde 5. Bu gerçekten çok hızlı bir büyüme. Bu, Türkiye'nin potansiyelini gösteriyor. Türkiye'nin, doğru kurumları kurduğu zaman, insan kaynaklarına, teknolojiye, bilime ve özellikle insan haklarına tahakküme son veren adalete önem verdiği zaman çok hızlı büyümesi mümkün. Ama görüyorsunuz 2006'dan sonra politik siyasi ve ekonomik değişiklikler... Büyüme devam ediyor biraz ama toplam faktör verimliliği tamamen negatif. Kırmızı çizgi sıfırın altında."

Acemoğlu, Türkiye'nin ihracatındaki teknolojiye bağlılık oranına değinerek, Türkiye'nin orta ve yüksek teknoloji ağırlıklı ihracatının çok düşük olduğunu söyledi.

"Türkiye'de teknolojik gelişme yeterince hızlı değil"

Acemoğlu konuşmasında teknolojik kapasiteye ilişkin şunları söyledi:

Türkiye’nin yaptığı ihracat ne kadar teknolojiye bağlı? Az çok aynı gelir düzeyinde olan birkaç ülkeye kıyasla Türkiye’nin teknolojik ağırlıklı olan ihracatları hepsinden daha düşük. 2006’dan sonra Türkiye’nin yüksek teknoloji ağırlıklı olan ihracat oranı düşmeye başlıyor. Yani başka ülkelerde olan Çin, Malezya, Meksika ile olan arayı kapatmak yerine daha da çok arttırıyoruz. Yani teknolojik gelişme yeterince hızlı gitmiyor hatta hiç gitmiyor.

Borsa İstanbul'da günün yıldızı bankacılık oldu

Piyasadan dolara faiz ayarı

Ford Otosan yerli şanzıman geliştirdi

Güçlü bilanço açıklaması beklenen şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Maşalar konuşuyor20 Ekim 2021 07:07

    Sen o dediğini ürettin de engel mi oldular. Anca laf. Ne varsa reis zamanında var.. öncesi harabe

  • Pala19 Ekim 2021 20:57

    AKP'nin ilk dönemi gayet başarılı idi, anadolu gençleri ve is adamlarina kapılar açılınca başarı gelmişti. Sonrasında akp de kendi zenginini yaratma sevdasına düşünce fiyasko ortaya çıktı

  • Mustafa20 Ekim 2021 01:28

    Uçtu mu ne başarısı dolar çıkmayınca başarı oluyor kemal dervişin yaptıkları yeni kannsoluk yeni beklenti oluşumu birşey yaptığından değil.Ne üretti ilk döneminde Amerikanin bol dolarini da unutma

  • Mucise Reis ;)19 Ekim 2021 19:08

    üniversite mezunlarının yapacağı işleri,köylü çiftçi olarak göç gelen suriyeliler yapıyor :D burada sorun yokmu başkan ? Sorun yapılan işlerin kalitesizliğimi? yoksa üniversitelerileri kullanacak alan oluşturamayan hizmet ve sanayi sektoru mu ? o zaman ilk okul sonrası kimse okumasın, nasıl olsa her işi her ilk okul mezunu yapabilir diye :D