E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAbe yeniden ücret artırımı talep etti ---

Abe yeniden ücret artırımı talep etti

Abe yeniden ücret artırımı talep etti
12 Mart 2014 - 07:57 borsagundem.com

Japonya Başbakanı Abe'nin ücret artırımı çağrısı ekonomistleri böldü

Japonya'da şirketler bir yıldır aynı olan çalışan ücretlerinin artırılması konusunda bugün karar verecekler. Japonya Başbakanı Abe, deflasyon sürecinden çıkılmasına yardımcı olunması için şirket yöneticilerine ücretleri artırma çağrısında bulundu. 
Bu çağrı ekonomistlerin ikiye bölünmesine neden oldu. Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Yoshikawa, Japonya'da ücretlerin 1997/98 yılından itibaren düşmeye başladığını ve bunun deflasyona neden olduğunu savunurken, Gakushuin ünviersitesi profesörlerinden Kikuo Iwata deflasyonun ücretlerdeki düşüşten kaynaklandığını söylemenin yanlış olacağını belirtiyor. 
Yale Üniversitesinden Koichi Hamada ise ücretlerin yukarı çekilmesi yönündeki baskılara boyun eğilmesi halinde istihdamın mevcut seviyelerinin korunamayacağını dile getiriyor.

Japonya ve ABD dış ticaretteki farkları gidermeye çalışıyor

Japonya ve ABD arasında ticari görüşmelerin yeni turu dün Washington'da başladı. Taraflar bu görüşmelerde on yıllardanbu yana süren ABD'li çiftçilerin ve oto üreticlerinin Japon
piyasalarına sınırlı erişimine yönelik sorunların üstesinden gelmeye çalışacaklar.

Japonya'da büyük şirketlerin güveni yükseldi 

Japonya'da büyük şirketlerin iyimserliği Ocak-Mart döneminde bir önceki çeyreğe göre önemli bir yükseliş yaşandı.
 
Maliye Bakanlığı ve Kabine ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre sermayesi 1 milyar yenin üzerindeki şirketlerin ekonomiye bakışlarını yansıtan endeks söz konusu dönemde 12.7 değerini aldı. Ekim-Aralık döneminde yani bir önceki çeyrekte endeks 8.3 seviyesindeydi.
 
Bununla birlikte büyük şirketlerin iş dünyası koşullarında önümüzdeki bir kaç aylık süre için geçici bir bozulma yaşanacağını öngördüğü gözlendi. Nisan - Haziran dönemi için endeks beklentisi -9.8 oldu. Ancak Temmuz Eylül dönemi için ise endeks +8.3 seviyesine
yükseldi.

Japonya'da satış vergisi Nisan ayında yüzde 5'ten yüzde 8'e yükselecek ve bunun tüketimi ve büyümeyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)