E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'ye karşı gizli İran anlaşması---

ABD'ye karşı gizli İran anlaşması

ABD'ye karşı gizli İran anlaşması
15 Ekim 2018 - 09:00 borsagundem.com

ABD’nin İran yaptırımlarına uyulması için “son tarih” olarak ilan ettiği 4 Kasım yaklaşırken, Tahran’ı ekonomik ablukadan kurtarmak için Moskova’nın “gizli bir anlaşmaya” imza attığı iddia edildi

Türkiye’nin de uyup uymayacağı tartışmalarıyla gündemde olan yaptırımların aşılması için 7 Eylül’de Tahran’da yapılan Putin-Ruhani-Erdoğan zirvesi sırasında “ikili bir mutabakat” sağlandığı bildiriliyor. 

Bu haberi, İsrail’in önde gelen haber sitelerinden mako.co.il’e dayanarak, Rusya’da iş çevrelerinin saygın ajansı RBC manşetinden duyurdu. Buna göre, üç bölge ülkesinin liderlerinin Suriye krizini masaya yatırdıkları Tahran zirvesi sırasında Rusya ile İran arasında gizli bir anlaşmaya imza atıldı. ABD yaptırımlarını delmeyi amaçlayan bu anlaşmayı AB yönetiminin de zımnen desteklediği, böylece Tahran’ın nükleer silahsızlanma anlaşmasına sadık kalmasını umduğu vurgulandı. 

İddiaya göre anlaşma şöyle yürüyecek: Trump ylnetiminin petrol ihracatını yasakladığı İran, hem petrolünü Hazar Denizi üzerinden tankerlerle komşusu Rusya’ya taşıyacak. Buradaki rafinerilerde işlenecek petrolü Rusya İran adına dünya piyasalarına satacak. Karşılığında da İran’ın ihtiyaç duyduğu mallar yine Rusya üzerinden İran’a yolanacak. Anlaşma metninde, AB ülkelerinin de İran petrolünün bu şemayla Asya ülkelerine satışına itiraz etmeyecekleri vurgusu yapıldığı bildiriliyor.

Gizli anlaşmanın metnini İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın ele geçirdiği iddia edildi. Bakanlık ise iddiaları reddetti.

Haberde üçlü Tahran zirvesi sırasında bu konuya Türkiye’nin dahil olup olmadığı konusunda bir bilgiye yer verilmedi. Ankara, Tahran’a uygulanacak yaptırımlara uymayacağını açıklamıştı.(Turkrus)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekselans00615 Ekim 2018 09:47

    gıda ve temel ihtiyaçlar dışında uyulmalı. bu nukleer tehdıt yarın bızede donebılır

  • alaka15 Ekim 2018 10:49

    Pardonda yanı başınadaki İncirlikteki nükleer silahlar ile, Batı dünyasının elindeki nükleer silahlar bize dönmezmi. Onlarınki "barışçıl" amaçlar için değil mi :D

  • alf15 Ekim 2018 09:22

    çok gizliyememisler demek ki.