E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'nin trilyonluk teşvik paketi Çin’e muhtaç---

ABD'nin trilyonluk teşvik paketi Çin’e muhtaç

ABD'nin trilyonluk teşvik paketi Çin’e muhtaç
03 Kasım 2020 - 18:25 borsagundem.com

Çin’in ABD’den tahvil alımlarını kısması yeni teşvik paketinin GSYİH’nın %20’sine denk gelecek dev bir bütçe açığına yola açmasına neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bütçe açığı halihazırda büyük bir problem olmayı sürdürürken ikinci korona virüs teşvik paketinin geçmesi bu bütçe açığını daha tehlikeli bir noktaya getirebilir.

Paketin finansman ek maliyetleri ABD Hazinesi tahvilleri yoluyla gerçekleşecek ancak bu durum tahvilleri kimin satın alacağı sorusunu gündeme getiriyor. Analistler, daha önce ABD Hazinesi’nin en büyük alıcısı olan Çin'in tahvil alımlarını azaltarak jeopolitik manzarayı değiştirmesi tehlikesine işaret ediyor.

CNBC’nin haberine göre varlık yönetimi şirketi Schroders’in Araştırma ve Analiz Stratejisti Kristjan Mee, “ABD ekonomisi kademeli olarak iyileşirken pandemiyi idare etme maliyetleri halen birikiyor” ifadelerinde bulundu.

Stratejist 2 trilyon dolarlık ilk korona virüs yardım paketinin geçmesinin ardından ABD’nın 12 aylık bütçe açığının ağustos ayı sonunda 3 trilyon dolara kadar ulaştığına dikkat çekiyor

Mee’nin ifadelerine göre, eğer yeni bir multi-trilyon dolarlık bir destek paketi ABD Kongresi’nden onay alarak düşürülen vergi gelirileriyle birleşirse, ABD’deki bütçe açığı toplam gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %20’sini oluşturabilir.

Stratejist yakın tarihli bir notunda, “İleriye bakıldığında ABD Hazinesi bir sonraki teşvik programının geçirilmesine bağlı olarak tahvil ihracının da yüksek kalmasını bekliyor. Asıl soru ise şu: Kim çok büyük bütçe açığıyla ilişkili olan bu ağır tahvil ihracını finansa edecek?” dedi.

Çin ABD tahvil varlıklarını kısıyor

Çin daha önce ABD Hazine tahvillerinin en büyük sahibiydi. Ancak ABD ile Çin arasındaki artan gerginliklerle Çin’in ABD tahvillerini azaltmasına neden oldu. Zamanla Çin, Japonya’nın ardından ABD tahvillerine en fazla sahip olan ikinci ülke konumuna geriledi.

ABD hükümet verilerine göre ağustos ayında Çin 1,06 trilyon dolar değerinde ABD tahvilini tutuyor. Bu miktar 2015 senesinde 1,24 trilyon dolar seviyesindeydi.

Kristjan Mee, "Özel yabancı yatırımcılar ABD Hazinesi tahvilleri satın almaya devam etse de bu resmi kurumların durgun talebini dengelemek için yeterli olmamıştır" ifadelerine yer verdi.

Çin'in gizli planı

ABD ve Çin arasındaki ilişkiler ticaret cephesinde kötüleşti ve bu yıl, korona virüs salgını ve teknoloji savaşı sürecinde karşılıklı suçlamalarla yoğunlaştı.

Sonuç olarak, analistler, Çin’in dolardaki güveni azaltmak amacıyla rezervlerini diğer yabancı para birimleriyle çeşitlendirmek isteyebileceğini belirtiyor.

Deutsche Bank Stratejisti Alan Ruskin, “Çin’in daha fazla dolar rezervleri üzerinden ABD ile karşılıklı bağımlılık istememesi” ihtimaline dikkat çekerek yeni bir siyasi element olabileceğini belirtti.

Ruskin, “Çin büyük olasılıkla yeni rezerv birikiminin çoğunu dolar dışı varlıklara dönüştürecek. Zira bu mevcut dolar varlıklarını aktif olarak satmaktan çok daha az dikkat çekecektir ve bu yöntemin nispeten pasif bir şeklidir” ifadelerine yer verdi.

Çin, bu yılın nisan ve temmuz ayları arasında Japonya devlet tahvillerini satın almayı üç kattan fazla artırdı ve üç yıldan uzun süredir en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin eskisinden çok farklı

Ruskin, şu anda durumun birkaç yıl öncesindeki azalan tahvil alımlarına göre oldukça farklı olduğuna da işaret etti.

2014 yılında yuanın değerlenmesi Çin’in ticari rekabetine zarar veriyordu. Zira güçlü para birimi Çin mallarını ithalat için daha pahalı hale getiriyor ve düşen talepten dolayı gelirler zarar görüyordu. Bunun sonucunda düşen kazanç daha sınırlı büyüme anlamına geliyor, rezervler daha sınırlı büyüyor ve buna bağlı olarak Çin ABD Hazinesi’nden daha az tahvil satın alıyordu.

Bahisçiler Trump’a oynamaya başladı

 

ABD Çin'e karşı bölgede yeni ittifaklar peşinde

 

Dolarda psikolojik bir sınır daha aşıldı: 8.50

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Numan03 Kasım 2020 20:15

    Sıkıntı yok basar geçer doları kapış kapış gidiyor bizim gibi ülkelerde

  • Gerçekler 03 Kasım 2020 20:15

    Buyuk bir borsaci söylemişti zamaninda. Onun dedikleri oluyor sanırım. Borsacinin dediğine göre Çin hukumetinin elinde çok buyuk bir koz var, ABD boşuna Çin hukumetine bastiriyor diyordu. Çin hukumetinin elindeki buyuk koz ise elinde bulundurduğu yuklu miktardaki trilyon dolarlik ABD tahvilleri nden bahsetmişti. Bu tahvilleri dunyada Çin hükümetinden başka iyi bir alıcı yok diyordu. Çin akıllılık edip zamaninda yüklü miktarda toplamış ABD tahvillerinden. Eğer ki köşeye çok sıkışırsa bu tahvilleri geri satabilir ve ABD tahvillerini bu kadar buyuk ölçüde alici olmayacağından ABD piyasaları alt ust olabilir demişti, dolar degersiz hale gelebilir demişti. bahsettigim borsacı. Demek ki bu borsacı tahmininde haklıymış. Yaklaşık 2-3 yil once duymuştum ve mantıklıydı ama ABD hiç geri vites yapmiyordu. Hala da yapmiyor ama gerçekler su yuzune çıkmaya başlamış galiba.