E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji satacağı iddia edildi---

ABD'nin Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji satacağı iddia edildi

ABD'nin Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji satacağı iddia edildi
28 Mart 2019 - 21:37 borsagundem.com

ABD Enerji Bakanlığı'nın, Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji satışı için Amerikan şirketlerine izin verdiği iddia edildi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, ülkesinin İstanbul'daki  başkonsolosluğunda cinayete kurban gitmesinin ardından gündeme gelen ve birçok  kesim tarafından eleştirilen ABD'nin Suudi Arabistan ile yapacağı nükleer  ortaklığa ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

Daily Beast internet sitesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı  haberinde, ABD Enerji Bakanlığının, Suudi Arabistan ile nükleer konusunda iş  yapmak isteyen bazı şirketlere yetki verdiği belirtildi.

Haberde, Enerji Bakanlığının, şirketlerin Suudi Arabistan ile nükleer  iş birliği yapabilmeleri için gerekli olan "Part 810" yetkisini hangi şirketlere  verdiğinin ve bu yetkilerin kapsamının ne olduğunun henüz bilinmediği kaydedildi.

ABD'de federal kanunlar, Amerikan firmalarının Suudi Arabistan ile  nükleer teknoloji, üretim ve geliştirme konularında iş birliği yapabilmeleri için  hükümetten izin almalarını şart koşuyor.

Haberde, ABD Enerji Bakanlığının, Daily Beast'in sorularına yanıt  vermediğinin altı çizildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün ABD Temsilciler Meclisi Dış  İlişkiler Komitesinde Dışişleri Bakanlığının 2020 bütçesiyle ilgili oturuma  katılmıştı. ABD-Suudi Arabistan ilişkileri hakkında birçok meclis üyesinin  değerlendirmeler yaptığı oturumda, Kaşıkçı cinayeti ve Washington'ın Riyad ile görüşmelerini sürdürdüğü nükleer anlaşma sık sık gündeme gelmişti.

Kaliforniya Vekili Brad Sherman oturumda, "Cemal Kaşıkçı hunharca  katledildi. Şu ana kadar verdiğimiz tepki, bu 17 haydutun Disneyland'e  gidemeyeceğini söylemek oldu. Bu hiç de uygun bir karşılık değil. En azından  Suudi Arabistan'ın nükleer silaha sahip olmasını önleyebilirsiniz. Eğer elinde  kemik testeresi olan bir rejime güvenemezseniz nükleer silah olana da  güvenmemelisiniz." ifadelerini kullanmıştı.

New York Times'ın iddiası

ABD'nin New York Times gazetesi de ay başında geçtiği haberde, ABD  Başkanı Donald Trump'ın başdanışmanı Jared Kushner'in Suudi Arabistan  ziyaretinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suudi nükleer programı ve Amerikan yardımını görüştüğünü yazmıştı.

Suudi Arabistan'a nükleer reaktörler satma planının, aralarında Eski  Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in de bulunduğu bir grup emekli ulusal  güvenlik yetkilisi tarafından ortaya atıldığı öne sürülen haberde, önce Suudi  Arabistan'da 40 nükleer santral oluşturulması kararı alındığı ancak, şimdilik sadece iki nükleer santral ile başlanmasının planlandığı kaydedilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bedirhan 29 Mart 2019 00:16

    İt iti ısırmaz

  • D128 Mart 2019 22:56

    Yüz milyarlarca dolar paralaraları ABD ve İngiltere bankalarında rehin tutulan, paralarını istadikleri halde alamayan Araplar, ABDden Nükleer teknoloji alabilecek mi...? Yoksa Filistin ve Golan tepelerini gözrmezden gelen itlerini ABD ödellendirecek mi?

  • :)29 Mart 2019 00:32

    şiilier-iran..sunnilar sudiarabistan. ezeli rekabet, kardeş düşmanlıgı var . abd bunu kullanıyor. isailde birleşmesin bu millet diye uğraşıyor. Bu taktik sadece Türkiye ye tutmadı. öyle ettiler, böyle ettiler olmuyor.CEZAYİR, bunlar birbirlerini yiyen, kavga eden 30 dan fazla kavim, kavimcikdi. ama osmanlı bir gitti yönetti,devlet sistemi ve yönetim adaleti getirdi.Şimdi cezayir o konuda minnettrdır hala bizlere. ARAPLAR ise ingilizlerin safında bizlere kfa tutmuş, birbirleri ile 1.haçlı seferinde haçlılar gelırken bile savaşmış bir millettir. Arapları o yüzden sevmiyorum, osmanlı ihanetleri değil, birbirlerine ihanet içindeler.

  • Korhan28 Mart 2019 22:05

    Kaşıkçı cinayeti arkasından yaptırım bekleyenlere duyrulur siyasi aklı böyle çalışan bir ülkeye nükleerle neyapar

  • KILIÇ28 Mart 2019 21:48

     MAL MAL ADAMA SATILIR SUDİLER DÜNYADAKİ MÜSÜMANLARININ YÜZ KARASI TRUMPA PEŞKEŞ ÇEKMİŞLER.