E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin sözde Ermeni soykırımı kararına 4 partiden kınama---

ABD'nin sözde Ermeni soykırımı kararına 4 partiden kınama

ABD'nin sözde Ermeni soykırımı kararına 4 partiden kınama
12 Aralık 2019 - 22:37 borsagundem.com

Sözde 'Ermeni soykırımı' tasarısının ABD Senato'sunda kabul edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı'ndan, Dışişleri'nden ve TBMM'deki 4 siyasi partiden ABD'ye peş peşe tepkiler geldi

Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmesini "tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerinden" biri olarak nitelendirerek, kararın "Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüs olduğunu" bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "ABD Senatosunun 1915 olaylarıyla ilgili 12 Aralık 2019 tarihli kararı her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur." ifadeleri yer aldı.

Söz konusu kararın bağlayıcılığının ve geçerliliğinin bulunmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Senatonun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri göz ardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Bu karar, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları da sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüstür."

Açıklamada, Türkiye'nin bölgesindeki hayati çıkarlarını korumak için verdiği mücadelenin, bu tür haksız ve izansız kararlardan etkilenmeden kararlılıkla devam ettirileceğinin altı çizildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'Ermeni Soykırımı' tasarısının ABD Kongresi'nde kabul edilmesine ilişkin açıklama yaptı

Altun, "Kabul edilen Ermeni yasa tasarısı ikili ilişkilerimizin geleceğini tehlikeye atmaktadır. Yaptırımlar ve tehditler ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan vazgeçirmeyecektir" dedi.

SÖZCÜ KALIN: REDDEDİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesine ilişkin, "Yok hükmündeki bu karar, siyasi, askeri ve ekonomik hiçbir alanda Türkiye'nin haklı ve kararlı duruşunu etkilemeyecektir." ifadelerini kullandı.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"ABD Senatosunun çarpık tarih anlayışını küçük siyasi hesaplarına alet eden kararını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Yok hükmündeki bu karar siyasi, askeri ve ekonomik hiçbir alanda Türkiye'nin haklı ve kararlı duruşunu etkilemeyecektir."

4 PARTİDEN KINAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, ABD Senatosunun, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmesine ilişkin, "Bu karar bizim için yok hükmündedir." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, ABD Senatosunun, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatarak, "Amerikan emperyalizmini şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar bağımsızlık ruhuna nasıl sahipse, ülkemizin varoluşunu hangi değerlerle kazanmışsa bundan sonra aynı değerlerle buna sahip çıkacaktır. ABD emperyalizmine asla boyun eğmeyecektir. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bir soykırımın parçası değildir. ABD emperyalizminin aldığı bu kararı şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, konuyla ilgili CHP'nin ortaya koyduğu fikirlere katıldıklarını belirterek, bilgiyi teyit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Bülbül, "Bunun teyit edilmesi halinde Meclis olarak inşallah hep birlikte bir tavır geliştirip ABD Senatosunun vermiş olduğu bu yanlı, taraflı, milletimize, tarihimize, ortak geçmişimize hakaret ve iftiraları teşkil edecek olan karara karşı hep birlikte hareket etmenin uygun olacağını bizler de düşünüyoruz." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bunun teyit edilebilmiş bir bilgi olmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Şayet bu sözde Ermeni yasa tasarısı ABD Senatosundan çıkmışsa diğer siyasi partilerin grup başkanvekillerinin ifade ettiği gibi TBMM olarak ortak bir kınama kararı alınmasının yerinde olacağı kanaatini taşıyorum. Eğer ABD Senatosu böyle bir karar vermişse TBMM de ona layık olduğu cevabı verecektir diye umuyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise Dışişleri Bakanlığından aldıkları bilgiye göre kararın Senatodan geçtiğini belirterek, "Hatırlayacaksınız 29 Ekim 2019'da Temsilciler Meclisinden geçen bu karar karşısında Meclisimizde dört siyasi parti bir araya gelerek aslında bir ilki yaptık. Bu kararın Türkiye açısından yok hükmünde olduğuna dair hep beraber bir Meclis kararına imza attık ve açıkladık. Yine Dışişleri Bakanlığının biraz evvel verdiği bilgiye göre Senatodan geçen bu karar Başkan'ın onayına sunulmayan bir karar." dedi.

Siyasi partilerin bu konuda ortak bir fikir etrafında buluşmasını çok anlamlı bulduğunu ifade eden Zengin, "Bu karar bizim için yok hükmündedir. Elbette siyasi parti grupları bir araya geliriz, ne yapacağımıza birlikte karar veririz. İnşallah uygun bir şekilde TBMM buna da bir cevap verecektir." diye konuştu.

BAKAN DÖNMEZ DE KINADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, ABD Senatosu'nun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesini kınadı.

Dönmez, '(ABD Senatosu'nun 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesi) Umut ederim bu hatalarından dönerler ve yıllardır müttefik olarak NATO ve çeşitli uluslararası arenalarda ilişki kurduğumuz bu ülkeyle inşallah ilişkilerimizi de rayına oturtmuş oluruz.' dedi.

ABD Senato’su 'Ermeni soykırımı' tasarısını kabul etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonom13 Aralık 2019 11:46

    ABD yakında yaptırım uygular sebeb sadece Suriye veya S400 değil ,Türkakımı en önemli meselesi doğalgazı Avrupa ABD den alıyordu şimdi ucuza Rusyadan alacak ABD bunu istemiyor ...Ama benim şu an anlamadığım piyasaların tepkisi ilginç bir şekilde borsada alımlar artıyor bu haberlere göre satış olmazmıydı bu kadar siyasi risk varken 90 lardaki gibi olmasın sakın dikkatli olmak lazım

  • Türkoğlutürk 13 Aralık 2019 07:19

    Noldu muhafazakarlar, hani dostunuzdu. Gencecik fidanlar işkenceden geçirildi kahrolsun abd dedikleri için. Nerede ülkücüler, incirlik kapansın diyenlere saldıran ülkücüler. Abd askeri için genelev boyatan lar. Neredesiniz.

  • Atakan13 Aralık 2019 00:15

    Türkiye'deki kaçak çalışan ermenistan vatandaşlarını sınırdışı edin ülkemizden nemalanmasınlar Türkiye'deki bütün kaçakları paketleyin ülkelerine postalayın ne bu ya ne tarafa dönsen bi yabancı karşımıza çıkıyor

  • Dobrovski.. 13 Aralık 2019 00:06

    Tarihi güçlüler yazar! Haketmediğimiz yapmadığımız bir soykırımla suçlanmak.. Biz her ne kadar burun kıvırıp tırs gider vız gelir desekte,dünya bizim değil abdnin argümanlarını kabul edecektir.. Aleyhimize çok kötü karar.

  • Satı13 Aralık 2019 00:05

    Hdp niye kınamıyor anladın sen onuuu

  • mehmet yılmaz 12 Aralık 2019 23:54

    Ulan ermeni lobisi TÜRKİYE  soykırımcı olsaydı 1915 ten bu güne kadar nobeli mutlaka verirlerdi . avusturyanın kahpeliği  ile 72 saatte 8742  BOŞNAĞI katleden ve soykırım yapanı  övene bile nobel verdi soykırımcı batı.

  • tam 12 Aralık 2019 23:47

    Biz kimiz onlar kimm NEYİN KAFASI bu ....

  • Gülfidan Solmaz12 Aralık 2019 23:28

    USA'ya muhtıra bence. Helal olsun Türk Hükümeti'ne. 28 Şubat'çılarına verilen muhtıra adeta. Bu açıklamanın altına CHP de imza atmalı, Türk düşmanı, PKK yalaması USA'YA HADDİNİ BİLDİRMELİ.

  • Türkoğlutürk 13 Aralık 2019 07:23

    Zaten birtek muhtıra verirsin. Abd malına vergi boykot abd danışmanını sınırdışı yap desem. Abd ki paraları getir, yatırımını abd ye değil türkiyeyi yap desem. AKP razı olurmu. VARLIĞINI ABD YE BORÇLU OLAN ABD YE KAFA TUTAMAZ OLSA OLSA PROTESTO Edermiş.

  • alkan ulukan12 Aralık 2019 23:09

    laf laf laf...artık ıcraat gormek ıstıyorum. ABD vatandaslarına vıze ıle baslayan,nato dısındakı askerı ılıskılerde yenıden gozden gecırmek..artık ne olursa somut bır adım,kabıle devletı olmadıgımızı gostermek ıcın elzem dıye dusunurum. ayrıca Turkıye de yasadısı bulunan ,bu ulkeden gecınen asalak ermenılerıde bır an once ulkeden atmak hıc fena olmaz.

  • Vatanperver12 Aralık 2019 23:01

    Harika açıklama olmuş, Devletimizin milli duruşunda kanımız, canımızla yanındayız.

  • Başkan 12 Aralık 2019 22:57

    Trampa rağmen bunu demişse meclis darbe yapıyordur. Önce baş sonra kıç konuşmalı.

  • Muhsin Başkan 12 Aralık 2019 22:53

    Geçmiş olsun bist bugün verdiğini yarın alır

  • Karar12 Aralık 2019 22:48

    Toplanıp alalım şu Ermenistanı vergiye bağlayalım bence.