E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’nin satış dalgası küresel piyasalara sıçrıyor---

ABD’nin satış dalgası küresel piyasalara sıçrıyor

ABD’nin satış dalgası küresel piyasalara sıçrıyor
05 Ekim 2021 - 17:56 borsagundem.com

ABD borsalarındaki satış dalgası, küresel piyasalara da sıçrıyor. Küresel piyasalar düşüşe geçerken ABD borsalarında görülen zararların bir kısmı telafi edilebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD vadelileri giderek yükseliyor. Bu da Wall Street’in küresel piyasalar düşerken zararının bir bölümünü telafi edebileceği anlamına geliyor. ABD hisselerinde teknoloji şirketleri liderliğinde bir satış dalgası gerçekleşti. Yatırımcılar Çin’in emlak sektörüne yönelik endişeleriyle yüzleşirken, satış dalgası derinleşti. Büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri özellikle tahvil getirilerindeki değişimlere karşı hassasiyet gösteriyor.

Tahvil getirileri, yatırımcıların gelecekteki kar beklentilerini etkiliyor. Yükselen tahvil getirileri sektörü son dönemdeki işlem seanslarında baskı altında bıraktı. Bunun sonucunda teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinde pazartesi günü %2’nin üzerinde düşüş görüldü. Yatırımcılar aynı zamanda yükselen emtia fiyatlarını da izliyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre petrol fiyatları, son birkaç yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken, ABD Kongresi’nde borç tavanına yönelik gelişmeler de yatırımcıların izlediği konular arasında yer alıyor. Salı günü Hong Kong piyasalarında, ölçüt niteliğindeki 10 yıllık Hazine tahvili getirisi %1,493’e yükseldi. Bu rakam pazartesi günü %481 seviyesindeydi.

Fiyatların tersine hareket eden getiriler, ağustos ayının ilk dönemlerindeki %1,173 seviyesinde tırmanışa geçti. ING Asya Pasifik Bölgesi Araştırma Başkanı ve Başekonomisti Rob Carnell, “bugün sermaye piyasaları enflasyon, faiz oranlarında yükseliş ve hisselerde yüksek değerlemeler konusunda endişeli” dedi. Tokyo’da endeksin en büyük şirketlerinden biri olan teknoloji yatırımcısı SoftBank Group %4,1 düşerken, Nikkei 225 %2,3 düşüş gösterdi.

Bölgenin geri kalanında Güney Kore’nin Kospi Composite’i %1,7 düşerken, Avusturalya’da S&P/ASX 200 %0,4’lük gerileme gördü. Hong Kong’un Hang Seng endeksi ilk aşamadaki kayıplarının bir kısmını telafi ederek %0,3 yükseldi. Çin piyasaları ise tatil nedeniyle kapalı.

Bunun karşısında ABD’de vadeli piyasasında yükseliş sürdü. S&P 500 ve Nasdaq ile ilişkili vadeliler sırasıyla %0,1 ve %0,2 yükseldi. Bu durum ise ABD piyasalarının salı günü kayıplarının bir kısmını telafi edebileceği şeklinde yorumlandı. Yatırımcılar üçüncü çeyreğin sonunda boğa piyasası algısını sürdürdü. Örneğin momentum temelli yatırımlar, Jefferies Küresel Hisse Stratejisti Sean Darby’e göre geri çekilmeyi kızıştırdı. Darby, “pozisyonlar oldukça agresifti ve muhtemelen yakın zamanda olumlu makro veriler görmeyeceğiz” dedi.

Açıklamasında, “bu nedenle piyasaların kısa vadede umut ışığı olarak neye tutunacağı konusunda şüphelerim var” ifadesini kullandı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre son haftalarda Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’nin karşı karşıya kaldığı zorluklarla gündeme gelen Çin’in emlak şirketlerine yönelik endişeler, daha küçük rakipler Fantasia Group gibi şirketlerin de borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçti.

Fantasia hisselerinde işlemler kapatılırken Lippo Select HK & Mainland Property endeksleri %3’ün üzerinde düşüş gösterdi.

Carnell, “Evergrande geldi ve geçti. Bu konuda endişelendik ve daha sonra endişelerimizden vazgeçerek bunun yerel bir konu olduğuna karar verdik. Şimdi ise karşımızda Fantasia var” dedi. Açıklamasının devamında, “bu da küresel piyasalara sıçrama riskini ortaya çıkarıyor” ifadesini kullandı.

Ancak Carnell stresin şimdilik düşük kredi notuna sahip Çin şirketleriyle sınırlı kaldığının altını çizdi.

Bankacılık hisselerinde yatırım fırsatları

 

Gelişen piyasalara 29,8 milyarlık giriş

 

Yeni bir Evergrande vakası mı? Fantasia'nın notu düşürüldü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)