E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin Kremlin Raporu tartışılıyor---

ABD'nin Kremlin Raporu tartışılıyor

ABD'nin Kremlin Raporu tartışılıyor
31 Ocak 2018 - 10:27 borsagundem.com

ABD'nin Kremlin Raporu yaptırım listesinde dosya ile listedeki kişilere doğrudan yaptırım veya kısıtlama uygulanması öngörülmüyor

ABD’nin açıkladığı “Kremlin Raporu” adlı yeni "potansiyel" yaptırım listesinin olası sonuçları hararetle tartışılmaya başlandı. Uluslararası medyanın bir bölümünde veriliş şeklinin aksine, 210 kişilik liste haklarına "yaptırım kararı alınanları" değil, sadece Kongre'den bu yönde haklarında karar alınması istenilen kişilerin isimlerini içeriyor. Hatta serveti 1 milyar doların üzerinde olan tüm Rus işadamlarını kapsayan listenin bir araştırmaya dayanmadığı, "Forbes listesinden aynen alındığı" esprisi öne çıkıyor.

Bu haliyle listenin Moskova'ya bir gözdağı olduğu, Trump'ın bu haliyle kabul edilmesine sıcak bakmadığı, ABD içindeki iktidar mücadelesini de körükleyeceği yorumları yapılıyor. Başkan Putin'in Moskova'da liste için "Çok kırıldım" diyerek ironik bir eleştiri getirmesi de, Kremlin'in geri adım atmayacağı ve gerekirse aynı sertlikte karşılık vereceği düşüncesini güçlkendiriyor. 

Öte yandan Sputnik'in haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı’nın yayınladığı Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev gibi yaptırım uygulanabilecek 114 politikacı ve 96 iş adamının bulunduğu ‘Kremlin Raporu’na ilişkin açıklama yapan uzmanlar, raporun küçük düşürme ve tedirgin etme amacıyla yayınlandığını belirtti.

Uluslararası hukuk firması Herbert Smith Freehills'in ortaklarından Aleksey Paniç de, raporun ‘sinyal verme' amaçlı olduğu yorumunda bulundu. Paniç "Washington ‘Rusya politikasına etki etmeye çalışmayın ya da etkinizi bir şekilde azaltın. Yaptırımlara yönelik rapordan anlaşıldığı gibi, bundan hoşlanmıyoruz' mesajı veriyor" ifadelerini kullandı.

Herhangi bir yaptırım olmadan böyle bir listenin yayınlanmasının tedirginliğe yol açtığını vurgulayan Paniç "Yaptırım uygulandığında, nelerin yasak, nelerin yasak olmadığı anlaşılıyor, her şey açığa kavuşuyor. Ancak yaptırım olup olmayacağı belli olmadığında, bir tehdit oluşuyor ve karşı tarafta gerginliğe neden oluyor. Listenin oluşturulma amacı bu" dedi.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırım Politikası Koordinatörü Daniel Fried, raporla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i destekleyen Rus elitlerinin küçük düşürülmek istendiğini ifade etti. Fried, rapor ile ‘ABD'deki seçimlere müdahalesinin' Rusya'ya pahalıya patlayacağı sinyali verildiğini de belirtti.

Öte yandan dosya ile listedeki kişilere doğrudan yaptırım veya kısıtlama uygulanması öngörülmüyor. Kongre üyelerine şimdilik Rus yetkilileri ve ailelerinin malvarlığı gelir kaynakları hakkında bilgi veriliyor.

The Moscow Times'ta yayımlanan Alina Rıjonlova imzalı makalede, Trump yönetiminin yeni listeye karşı olduğu, ancak Kongre'nin baskısı nedeniyle Trump'ın Rusya'ya karşı sertleştiği vurgulandı. Yazıda, "Oligark listesi ağırlıklı yaptırımlar Rusya'da iş yapmayı zorlaştırabilir. Daha kötüsü Kremlin'in vereceği yanıtla Rusya'daki yabancı şirketlerin işini zorlaştırabilir" denildi. Kremlin'in yabancı yatırımcıları rahatsız etmemek için dikkatli olduğu, ekonominin sıkıntı yarattığı bir dönemde dikkatli davrandığı vurgulandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)