E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD'nin enflasyon verileri her şeyi altüst etti---

ABD'nin enflasyon verileri her şeyi altüst etti

ABD'nin enflasyon verileri her şeyi altüst etti
14 Temmuz 2022 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD’de de Haziran ayında beklenenden daha güçlü bir istihdam artışının ardından gelen enflasyon verileri her şeyi altüst etti.

ABD’de yıllık tüketici fiyatları Haziran ayında %9,1 artarak kırk yıldan fazla bir sürenin en büyük artışını,  aylık bazda %1.3’lük artış ise Eylül 2005’ten bu yana en büyük aylık değere işaret etti.

Enerji fiyatlarındaki %7,5’lik artış TÜFE’deki artışın yaklaşık yarısını oluşturdu. Benzin fiyatları Mayıs ayındaki %4.1’lik toparlanmanın ardından %11,2 arttı. Doğal gaz fiyatları %8.2 ile Ekim 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Yıllık gıda fiyatları, Şubat 1981’den bu yana en hızlı yükselişini sürdürürken, enerji fiyatları 42 yıldan uzun bir sürenin en büyük artışını kaydetti.

Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun, aylık bazda Mayıs ayında %0,6’lık bir artışla bir yılın en yüksek değerine ulaştıktan sonra Haziranda da %0,7 artış kaydetmesinin yarattığı fiyat baskıları, Fed’in enflasyonu yakında kontrol altına almaya başlamaması halinde, iş dünyası ve tüketicinin gelecekteki yüksek fiyat artışlarına ilişkin beklentilerinin yerleşebileceği ve Fed’i daha agresif hareket etmeye zorlayabileceği endişesini körüklüyor.

Fed’in politika sıkılaştırmasının ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu dizginleyip dizginleyemeyeceği sorusu, gerilemenin ne kadar şiddetli olabileceğine doğru kayıyor gibi görünüyor.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde çok sayıda merkez bankacısı 26-27 Temmuz’da yapacakları politika toplantısında üst üste ikinci 75 baz puanlık artışı destekleyeceklerinin sinyalini vermişti. Dünkü TÜFE’den sonra anketlerde FED’in bu ayın sonundaki politika toplantısının sonunda 100 baz puanlık artış için %70 olasılık fiyatlanmaya başladı.

2Ç22 mali tablo döneminin başladığı ABD’de analistlerde Nisan-Haziran dönemi için toplam yıllık S&P kazanç artışının, çeyreğin başındaki %6,8’lik artıştan %5.7’lik artışa çekmişti.

Tüm bunları bir araya getirdiğimizde ise FED’in agresif davranması ile bir durgunluk yaşanacağı ve yumuşak bir inişin nispeten olası olmadığını, çünkü bunu başarmanın çok zor olacağını düşünmekteyiz.

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Bej Kitap: Talepte yavaşlama belirtileri artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)