E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD’nin 'büyük Türkiye' korkusu---

ABD’nin 'büyük Türkiye' korkusu

ABD’nin 'büyük Türkiye' korkusu
20 Ağustos 2018 - 12:35 borsagundem.com

Washington’da son günlerde o an konuşulan konu ister Suriye, NATO, F-35’ler ister S-400 olsun, hepsi de konuyu mutlaka Başkan Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesine getiriyor… Serdar Turgut Habertürk’te yazdı…

Türkiye’nin Amerika’ya karşı Kanal İstanbul kozu

Washington’da son günlerde hangi birimden insanlarla buluşsam, hangi yönetime yakın ulusal güvenlik yazarı ile sohbet etsem konular sonunda hep aynı şekilde bağlanıyor.

Üzerinde konuştuğumuz konu ne olursa olsun, hepsi de sonunda mutlaka sohbeti aynı noktaya çekiyorlar.

O kadar çok fazla tekrar etti ki, acaba bunlara gönderilmiş mecburi uyulması gereken bir konuşma metni mi var, buna mutlaka uyun talimatı mı verilmiş diye de düşünmeye başladım.

Dediğim gibi o an konuşulan konu ister Suriye, ister NATO, ister F-35’ler veya S-400 füzeleri olsun, hepsi de konuyu ne yapıp yapıp mutlaka Başkan Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesine getiriyordu.

Amerikan Yönetimi’nin her biriminde bu projeye karşı çıkmak adeta zorunlu bir resmi politikası olmuş gibiydi. 

Buldukları kılıf da komik 

Hepsi de karşı çıkmalarını güya ekolojik nedenlere dayandırıyorlardı.

Bunun bir merkezden yazılıp ellerine verilmiş olduğu kesindi, çünkü hepsi de neredeyse aynı cümlelerle karşı çıkışlarını anlatıyorlardı.

Güya Kanal İstanbul projesi Marmara’nın ve İstanbul’un ekolojk dengelerini bozacakmış. Akdeniz’den Marmara’ya doğru tek yönlü akış olduğunda eğer Boğaz’da olduğu gibi dip ters akıntılar olmazsa Marmara’da sorunlar yaratacakmış.

Yönetim şimdi Kanal İstanbul’a kaşı çıkış gerekçelerini böyle sunuyor.

Sanki sanırsınız ki, Trump Yönetimi genelde ekolojik meselelere son derece duyarlı da, bu soruna da bu açıdan bakıyor.

Bu da komik, çünkü biliyoruz ki Başkan Trump ekolojk meselelere yönelik tamamen duyarsız, dünyanın ekolojik dengelerini koruyan her türlü uluslararası anlaşmaya da karşı. Bu açıdan Amerika içinde de kendisine yoğun muhalefet var. 

Neden korkuyorlar 

Bunları da bilince her birimin sanki söz birliği etmiş gibi Kanal İstanbul projesine karşı çıkmasının temelinde büyük bir stratejik korku ve bir tehdit algısı olduğunu görüyorsunuz.

Amerikan Yönetimi, Türkiye ile yaşanmakta olan sorunlar nedeniyle Türkiye’nin kendisine yeni stratejik ortaklıklar kurmaya başlamasından ve Amerika ile bağları iyice koparmasından korkuyor. Bu gerçekleştiği takdirde bunun Batı aleminde ve NATO’da yaratacağı büyük dalgalanmayı da tahmin ediyorlar. Üstelik yönetim bölgemizde kalıcı bir şeyler yapabilmesinin sadece Türkiye’ye bağlı olduğunu da biliyor. Bu nedenle Türkiye’nin kendisine yeni bir dünya yaratıp bunun içinde yer alması ihtimali Amerika’yı fena halde ürkütüyor. 

Kanal İstanbul 

Yönetimin birimlerinden bir tanesinde benimle bugüne kadar daima dürüst konuşmuş bir kaynağım ile buluşup birimlerdeki bu kanal İstanbul tepkisinin temelinde ne olduğunu sordum.

Şu cevabı aldım;

Amerikan Yönetimi köprü, tünel gibi yatırımların, ayrıca büyük üçüncü havalimanının ve özellikle Kanal İstanbul projesinin Türkiye’nin yeni bir jeo-stratejik hamlesinin parçası olduğunu düşünüyor.

Bu yüzyılda Amerika’nın global hegemonyasına karşı en büyük, en güçlü tepki Çin’den geliyor. Onların hegemonik güç olarak ABD’nin yerine geçme hedeflerİ olduğu tespiti çoktan yapıldı. Avrasya bölgesinde ve Ortadoğu’ya inen alanda Rusya ile de işbirliği yapma çalışmaları var. Çin’in ‘Bir kuşak bir yol’ projesi yüzyılın en büyük girişimi olabilir. Ve şu anda buna ABD’nin cevap verebilecek düzeyde bir projesi yok. Yönetimin tüm birimlerinde Çin’in global yatırımları takip eden bölümler oluşturuldu. 

Türkiye’nin stratejik kayması 

Yönetimin yaptığı tespite göre, bu projeye Türkiye’nin de tüm gücüyle dahil olması durumunda, Amerika’nın Avrasya ve bölgeden başlayarak buna karşı durması ihtimali pek yok.

İşte bu yüzden Türkiye’nin bu stratejik kaymayı yapmasından çok çekiniliyor Washington’da.

Mesele sadece askeri düzeyde değil, ekonomik güç ve yeni dünya düzeni bağlamında da ele alınıyor Washington’da. Yönetimin tüm birimlerinde Kanal İstanbul’a tepkinin aynı konseptle verilmesinin temelinde de bu var... 

Erdoğan’ın haklılığı 

Başkan Erdoğan’ın 10 gün önce New York Times’da yayınlanan, Türkiye’nin önemini ve yeni ufkunu anlatan yazısı Washington’daki tüm etkin birimlerde dikkatle okundu.

Başkan Erdoğan’ın, Amerikan Yönetimi’ndeki bu stratejik korkuyu çoktan tespit etmiş olduğu yazısından da beli oluyordu. Yazıda, yönetimde zaten var olan korkuların üstüne giderek usta bir hamle yapan Başkan Erdoğan global satranç oyununu ne denli iyi oynadığını da gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (56)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • : )21 Ağustos 2018 10:58

    zeingin almıştır toprağı, almıştır arsayı, dikecektir villayı... millete VATAN-MİLLET-SAKARYA diyip proje benimsetiliyor. hakkaten düşünemeyen bir topluma doğru gidicez... okdar masraf yap kim ene getiri ve faydası var ? olacak ? her şehre 1 hafrika kursak, nüfüs ve gök dursa İSTANBUL trafik şehir nefes alır. istanbul almıyor artık heryer bina, beton, yollar kapalı... başka şehirlere üretim hatları açalım iş sahası, nakliyeciler, küçük esnaflar, üretim sahaları, işçiler,çaycı,marangoz,güvenlikçi vbi vbii iş sahası olsun

  • :(21 Ağustos 2018 12:07

    Hacı, iyi yazmışsın da şu yazdıklarını göndermeden önce bir kontrol etsen. İlkokul çocuğunun imlası bile seninkinden düzgün. Editör olsam olsam yayımlamam bu yorumu.

  • Ne yanı21 Ağustos 2018 09:09

    Borç 800 mılyar usd olunca..ekonomimize saldırıyo demesin kimse...3 kurus getirisi olmayan bu projelere harcanan para kendini 15 yıl amorti etmez.sonrada yok fetoşmusu ..terörmüsün..abd limisin yok o musu demesin hiç bir yardakçı.sıfıt akıl..cezadını cocun öder.fsiz ödeye ödeye

  • Stratejist20 Ağustos 2018 23:29

    Bu yazıyı yazan projeyle dalga geçiyor muhtemelen.

  • Vatandaş 20 Ağustos 2018 23:01

    Sağlı sollu kanal manzaralı villa yapmak için proje. Bastan 1 tane kelem pil üretin.

  • metin21 Ağustos 2018 00:49

    salih bey, pili biz üretmiyecez, çinli bir firma ile anlastik, gercege degil hayelleri duymak istiyorsunuz biliyorum ama pili birak direnç, diyot bile üretemiyoruz.

  • alf21 Ağustos 2018 00:36

    salih o dedigin pilleri çinli GRS firmasi üretecek. cahilsiniz susun oturun bari.

  • Salih20 Ağustos 2018 23:42

    Başka ûlkenin yerlisi Türkiye pili çoktan geçti elektrikli araçlara uzun ömürlü pil üretiyor

  • Haha20 Ağustos 2018 22:48

    Bogazlari kapatacakmiyiz

  • kerim20 Ağustos 2018 22:33

    Kanal istanbulun maliyeti ne olacak faizleri giderleri dahil..gelirleri ne olacak fizibilite calismasi yapildi mi ced raporu alindi mi

  • bahadir21 Ağustos 2018 00:36

    gerek yok, koyun var.

  • vatansever20 Ağustos 2018 22:32

    bu kanalmidir nedir bunun arkasinda teknik ozellikler olmasin cunku 2023 de TC nin yetkileri degisiyor gibi bogazlar kanunu gibi montro antlasmasi gibi.....

  • Tclk zede20 Ağustos 2018 21:43

    Tuclk uzun süredir neden böyle durağan fırtına öncesi sessizlik mi

  • gokhan temiz20 Ağustos 2018 21:38

    bence mantiksiz bir yatirim emlak piyasasina yarar sadece ayrica kanaldan gecen gemilerden cok para falan kazanacagimiz yok en az yuzmilyar dolar para harcanir bu ise yollari kopruleri artan maliyetleri hesap edersek ..bu kadar parayi yeni petkimler yeni sasalar yeni teknolojik icatlar yapmaya harcasak zaten 20 sene sonra kredisiz kendimiz yapariz onceki gun tv de reklamlari seyrettim 15 reklam art arda hepsini inceledim bir tek bile turk markasi cikmadi 16. reklam casper turk markasiydi torunlarimiza cok yazik olacak allah sonumuzu hayir etsin

  • ekgyo zade20 Ağustos 2018 20:29

    merhaba EKGYO da zarar büyük hocam maliyet 3.25 i geçti

  • erol g.20 Ağustos 2018 19:32

    İKİ OKYANUSU BİRLEŞTİREN PANAMA KANALININ YILLIK GELİRİ 1,5 MİLYAR DOLAR,AKDENİZ İLE KIZILDENİZ'İ BİRLEŞTİREN SÜVEYŞ KANALININ 4,5 MİLYAR DOLAR biri güney Amerika kıtasını dolaşmaktan kurtarıyor diğeri afrika'yı dolaşmaktan kurtarıyor İSTANBUL'A YAPILACAK KANAL NEREYİ DOLAŞMAKTAN KURTARACAK ? HANGİ ÜLKELERE DENİZ YOLUNU KISALTACAK/UZATACAK

  • Okn20 Ağustos 2018 23:19

    Kisaltmasina gerek yok gemiler bogazda tehlike yarattigi icin kanal istanbuldan gececek ve ulke para kazanacak. Karadenize gitmeyecekmi gemiler.

  • bahadir20 Ağustos 2018 20:01

    rant yollarini kisaltiyor halkda alkisliyor. muthis.

  • dertli20 Ağustos 2018 19:22

    Şu bir gerçek kimse TÜRKİYE CUMHURİYETİnin iyi olmasını istemiyor.

  • EKONOMİST20 Ağustos 2018 18:00

    :))))) KANAL İSTANBUL NEREDE AMERİKA NEREDE BUNA KARGALAR BİLE GÜLER.

  • Feridun20 Ağustos 2018 23:44

    ekonomist işin stratejidini düşünecek kafa varmï sende

  • Misafir20 Ağustos 2018 21:26

    Cinde Uygur Türklerine yapılan soykırım ı dile getiren var mi

  • Ekonomi 20 Ağustos 2018 19:09

    Zaten senin gibi kargalar guluyor

  • POLAT ALEMDARLI20 Ağustos 2018 17:24

    cumhuriyet kurulduğundan ve ondan önceki dönem de de bu ülkemizdeki tüm pisliklerin arkasında ve içinde ile tüm şehitlerimizi ya kendisi yada taşorenleri yaptırmıştır.

  • ALAATTIN ÇIMBIZCI20 Ağustos 2018 17:23

    bekleyin amerika altına atom bombasını biz koyduk abd yıkar ise ancak ve ancak TÜRKİYE yıkacak.

  • haydabre pehlivan20 Ağustos 2018 17:11

    kanal istanbulla ekonomimiz cok ucar . dunyada super guc oluruz 😀😀

  • yiğit20 Ağustos 2018 17:04

    dolduruş dolduruş iki boğazı kontrol edemezsiniz güçlü emperyal devletler dayma haklıdır Trakya sınırı kanala çekilebilir yada boğaz ve kanal arası özerk olabilir tehlikeli ekolojiden daha önemli ne nüfusu buraya yığıyorsunuz 1.5 milyon ilerde 20 milyon olur 20 de eski yer olur 40 50 milyon nüfus alsana yeni sorun kaos değilmi

  • Ummet20 Ağustos 2018 19:10

    1 dolarlik adamsin

  • ender20 Ağustos 2018 16:53

    Yapmayın,,kanal istanbul yanında evim var,,tam köşeyi dönüyoruz derken,,kanal engellenmesin.

  • Hakan20 Ağustos 2018 16:51

    Kanal İstanbul projesini hakkında yazanlar ya projeyi bilmiyorlar ya da ülkenin refahını istemiyorlar.

  • alf20 Ağustos 2018 17:26

    sen anlat. nasil bi refah sagliyacak buraya 20-30milyar dolar harcamak? üstüne 2-3 köprü içinde 10larca milyar dolar vermek?

  • Ercüment20 Ağustos 2018 16:30

    ABD Türkiyenin iraginda istedigi kiki alamadai devreye tupi tover girdi ..

  • erhan20 Ağustos 2018 16:27

    Biz niye abd ye laf anlatmaya çalışıyoruz ki, yorumlara bakınca içimizdeki hainleri temizlemenin daha öncelikli olduğu anlaşılıyor. Her güzel önemli projelere karşı çıkmak gerçek Türk lere yakışmaz ama lerine yakışıyor.

  • gorgo humaki20 Ağustos 2018 16:25

    kanal İstanbul gereksiz bir proje. bu ileride anlasilacak.ulkenin topragini bölüp ortadan kanal geçirmek sadece emlak piyasasi açısından ranta dönüşecek o kadar.belki de bu proje ileride yabancı ulkelerin bogazlarda hak iddaasi ve kontrol talebinde bulunmasına neden olacak.bazen isler göründüğü gibi degildir. bop ile ilgisi var belkide.

  • Alaaddin kara20 Ağustos 2018 16:05

    Sevgili yurtdaslar , market lerden amerikan malı almayin ve amerikan yemek ve içecek restoranları na gitmeyin. Yerli malı alalım paramiz ülkemiz de kalsın bu vatan hepimizin.

  • Ali Mansur20 Ağustos 2018 16:04

    Ne çapsız yorumlar bunlar. Her olayı siyaseten yorumlamak en kolayı. Yeni ipek yolundan haberiniz yok, çin'nin deniz yolu uzerinden Amerika tarafından engellendiğiden haberiniz yok, yeni blok çin-rusya-iran-turki cumhuriyetler vs. bundan haberiniz yok. Kanal İstanbul'u köyünüzde kurbağalı dere gibi görüyor, buna da siyaseten yorum yapıyorsunuz. Allah aşkınıza gidin başka yerde oynayın.

  • TURAN20 Ağustos 2018 15:58

    NE GULDUM SERDARİM TURGUTUM GELDİN GİDİYON BU DUNYADAN HALA YALAKALİK PESİNDESİN.

  • hasan paşa20 Ağustos 2018 16:21

    sen anlayamazsın bu hamleleri, git hocana sor bakalım.

  • Kadir yildirim20 Ağustos 2018 15:56

    Bizim ekolojik değilde abd nin norolojik dengesi bozuluyor:)))))

  • Abdullah20 Ağustos 2018 15:49

    Amerika; boşanan veya boşanmış karı sendromu yaşıyor. Her türlü çılgınlığı yapabilir. Aman dikkat... :)

  • hayda : ))20 Ağustos 2018 15:42

    hey Allah akıl fikir versin. Yabancı medyaları karış karış okurum.okudum. hatta haberlerde internet kullanıcı yorumlarınıda okudum. SERDAR TURGUT denen editorun bahsettiği konuyu işleyen bir makale, bir satır, bir cümle göremedim. hakkaten olurda bukadarda yardakçılık olmaz. tamamen kuru sıkı bir haber yazmış. örnek: sen abd nin newyork times meydanı yada hangi projesini biliyorsun ? ki onlar senin projeni takip etsin. ABd lilerin çoğu ulkemizin haritada yerini bilmez. bırak istanbul şehrini. bide kanal istanbulu bilecek hatta nasıl olacağını bilip takip edecek :D allahda sizleri güldürsün. yazık bu kadar küçük düşürülüyoruz bide gazete yazarıı bunlar. 15 yıldır yazdılar yazdıalr bir tanesi tutmadı hep guneme oynuyorlar. gazeteci demiyorum bak. editör diyorum. masa maşı atmasyon haber.

  • Dev20 Ağustos 2018 19:16

    Sen ya gözlük al yada feto pusulasından cik.ne kadar seviyonuz aleyhte yazmayı. Tabii ya feto dediydi abd den zarar gelmez ver şerefini die

  • Misafir20 Ağustos 2018 17:07

    Sen abd yardakçısımısın istanbulu bilmeyen fethini bilmeyen senin gibi bu dünyadan değildir

  • Batir20 Ağustos 2018 15:37

    Bu yazı ruslar tarafından yazdırılmış. Kanalın Çin'e hiç faydası yok, sadece Ruslar doğalgaz gemilerini daha ucuza ve hızlı geçirmek istiyor.

  • Lala20 Ağustos 2018 15:34

    Yazarın dediği gibi İstanbul'a açılacak kanalın çevreye zararı olacak ve ABD'yi kıskandırmak dışında bir faydası yok. Çin ile İstanbul'daki kanalın arasında ise bir ilişki yok. Çin AB'ye yapacağı ihracatı Rusya üzerinden demiryolu ile yapıyor. Gemileri ise Mısır Süveyş kanalı ile italya, fransa, ispanya, ilgiltere limanlarına gidiyor.

  • Görele20 Ağustos 2018 15:31

    Abd nin 90 li yıllardaki rakipleri otomotiv devleri olan almanya ve japonya idi. Her iki ülke ile girdikleri rekabeti kaybettiler, en kaliteli alman, en ucuz japon arabaları oldu abd de. Ama abd bilişim alanında fark atıp her iki ülkeyi üst üste koyup s.. attı. 2000li yıllarda çin biraz hamle yaptı, ama abd yine rekabette çığır açıp geçer. Bakın Allah ben malı istediğime ilmi ise gerçekten isteyene veririm demiş. Şu anda dünyanın ilim, bilim, fen ve sanat merkezi ABD. Bu değişmediği müddetçe ABD'de tasarlanan, Çin'de montajlanan iPhone'ların Polonya'da n ithal balyozlarla kirmaktan başka birşey yapamayız

  • Kaçan Grup20 Ağustos 2018 15:03

    Allah akıl fikir versin inşallah

  • altay20 Ağustos 2018 14:29

    bizim muhalefette kanal İstanbul yapılmasını istemiyor..demek türkiye doğru yolda....

  • bahadir20 Ağustos 2018 15:21

    senin beynim yalnis yolda.

  • Bilal20 Ağustos 2018 13:51

    Yazı biraz eksik olmuş, bu projenin türkiyeye katkısını da açarsan iyi olabilir çünkü ben herhangi bir katkısını göremiyorum tamamen israf...

  • metin20 Ağustos 2018 14:11

    ben açayim benim kayseride arsam varsa bencede amerika kayseri üzerinden akdeniz ve karadenizin birlestirilmemesi icin ugrasiyor. eger birlesirke amerika batar.

  • Levent topcu.20 Ağustos 2018 13:29

    ABD artik dusuyor. Bu kacinilmaz. Duserken cevresini kaybediyor. Buda daha hizli dusmesi demek oluyor. Hizlu dususu baskanlari hizlandiriyor. Basirretli ABD liler ellerini tasin altina koymalilar. Zira sonra koyacaklari tas kalmayacak.

  • ALİ20 Ağustos 2018 12:48

    SUUDİ VE MISIR DA, KATARIN TÜRKİYEYE YATIRMINI ELEŞTİREREK, ABD UŞAĞI OLDUKLARINI KANITLADILAR...ARKADAN VURMAK BUNLARIN İŞİ...

  • metin20 Ağustos 2018 12:47

    ben kayseri’den arsa aldim bencede amerika akdeniz ve karadeniz’i kayseri güzergahindan baglamamizdan çok korkuyor. hatta bunu yaparsak amerika çöker ve ülkelerinin anahtarini bize verebilirler.

  • Bağımsız medya please20 Ağustos 2018 12:40

    Ahaber ne ise habertürkte o işte :)

  • Ser20 Ağustos 2018 19:21

    Sen abd medya fox ü tercih ediyon anlasilan