E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin Bağdadi operasyonu Türkiye'ye tuzak mı---

ABD'nin Bağdadi operasyonu Türkiye'ye tuzak mı

ABD'nin Bağdadi operasyonu Türkiye'ye tuzak mı
29 Ekim 2019 - 08:44 borsagundem.com

Terör örgütü IŞİD’in elebaşı Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürüldüğü, ABD tarafından açıklandı. Ancak daha önce de 12 kere öldürüldüğü duyurulan Bağdadi’ye yönelik son operasyonda da pek çok soru işaretleri bulunuyor.

İşte yanıt bekleyen sorular ve dikkat çeken bilgiler:

İNCİRLİK KULLANILMADI

IŞİD elebaşının öldürüldüğü iddia edilen ev, Türkiye sınırının 10 km güneyinde bulunuyor. Dolayısıyla ABD açısından bu bölgeye operasyon için en yakın alan İncirlik Üssü olarak öne çıkıyor. Ancak ABD Özel Kuvvetleri'nin, yaklaşık 700 km ilerideki Irak'taki bir üsten, 8 helikopterle giderek operasyonu gerçekleştirdiği açıklandı.

NE KADAR BİLGİ VERİLDİ?

Operasyonun Türkiye sınırının hemen güneyinde olması nedeniyle, ABD makamları Türkiye'ye de bilgi verildiğini açıkladı. Nitekim Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklama ile operasyon öncesi “bilgi paylaşımı” olduğunu doğruladı. Ancak paylaşılan bilginin detayı açıklanmadı. Trump, Türkiye'ye sadece “özel bir operasyon yapılacağı” bilgisinin verildiğini, operasyonun hedefinin Bağdadi olduğunun söylenmediğini ifade etti.

Türkiye'nin operasyona destek verip vermediği sorulunca da “hava sahasının kullanıldığını” ve “Türkiye'nin sorun çıkarmadığını” söyledi. Bir NATO müttefikinden, bir terör elebaşına karşı böylesine kritik bir operasyondan bahsederken, ABD Başkanı'nın konuyu “sorun çıkarmak” ya da “çıkarmamak” üzerinden açıklaması Washington-Ankara hattındaki karşılıklı güven duygusunu da ortaya koyuyor.

OPERASYON  NOKTASI 

Operasyonun yapıldığı nokta, Türkiye'nin 9 gözlem noktasının bulunduğu İdlib bölgesi kırsalı. Üstelik sınıra da çok yakın. Türkiye'nin kendi topraklarına bu kadar yakında bulunan, üstelik 9 gözlem noktası ile bir nevi sorumluluğunu da üstlendiği bölgedeki kritik terör hedefinin istihbaratının ABD'ye, bir başka terör örgütü, PYD-YPG'nin ve Irak istihbarat örgütü tarafından verildiği öne sürüldü.

TERÖRİST AÇIKLADI

Bağdadi'nin öldürüldüğü haberinden sonra, sağ kolu olarak bilinen Ebu Hasan El Muhjir'in de öldürüldüğü bilgisi yayıldı. Bu bilgiyi PKK/ YPG'nin elebaşlarından Mazlum Kobani yaydı. Teröristin öldürüldüğü yere ilişkin bilgi, Türkiye'yi zora sokmayı amaçlıyor olabilir. Çünkü Cerablus bölgesinin kontrolü TSK ile SMO'nun  kontrolünde bulunuyor. (Zeynep Gürcanlı/Sözcü)



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ışın Özdemir30 Ekim 2019 00:04

    ABD her öldürdüğü terörist başını hemen denize atıyor nedense. Yerseniz diyor. Kendi imalatlarını niye yok etsinler. İnanmak çok zor.

  • Semiz Kobalt29 Ekim 2019 23:22

    Tabiki tuzak Türkiye nin kontrolü altıdaki yerde operesyon oluyor suçu bize atıp sizler terörist kolluyorsunuz numarası yapacaklar.bu adam caı ajanı olup, görevini başarı ile yaptı şimdi maimide viskisini yudumluyordur.

  • pazarci29 Ekim 2019 23:21

    Amaç TC'yi pasif ve zor duruma düşürmek.

  • Han29 Ekim 2019 21:04

    Bir bit yeniği var gibi bu işte ama ben çözemedim.

  • Kamil29 Ekim 2019 18:22

    İlginç, çok ilginç. Burnumuzun dibinde yaşıyan teröristi biz bulamıyoruz, Abd istihbaratı bulup yok ediyor, nasıl oluyor :(  :( 

  • Çakma dokie29 Ekim 2019 22:58

    Şunu direk hükümetin üzerine atsanız... Sizin fikriniz de zikriniz de bir zaten. Eveleyip gevelemeyin.

  • Devran29 Ekim 2019 15:03

    Bence bu ölüm de bir yalan. Daeşin arkasında duran Abd belasıdır. Bakalım siyonistlerin aklından neler geçiyor. Devlet biz uyurken hiç uyumadan gece gündüz bu siyonistlerle savaşmak zorundadır. 

  • expert29 Ekim 2019 16:22

    öğrenmişsiniz bir siyonizm,ne oldugunu bile bilmiyorsun körü körüne bir nefret,cahilce yorumlar,sanırsın istihbarat elemanı herşeyi biliyor

  • abdullah cupur29 Ekim 2019 14:15

    ellerindeydi kimse meraklanmisin bunlar gene birşeyler peşinde ama artık böyle şeyleri yutmaz dünya belkide ellerinde halen amarikan üssünde

  • Pardus29 Ekim 2019 14:15

    Paralı troller basmış yorumlari:)

  • ...29 Ekim 2019 13:11

    kedi adam

  • Vatandaş 29 Ekim 2019 12:13

    Çıkartmışlar dallamanın birini hutbeye sözde mikrofondan vaaz veriyor, vaazı dinleyen var mı meçhul alayı senaryo gerçek petrol.

  • Korkmaz Ankaralı29 Ekim 2019 11:41

    Türkiye ye karşı yeni bir hamle içine girdiler ve dikkati başka yere çekmek için yapılan yalan haber olarak görmekteyim.çünkü terör örğütüne verilen süre bugün dolmakta olup, bunu gölgelemek için yapılan bir hareket olarak görmekteyim.hani bu terörist 15 defa öldü diye haberler çıkmıştı basında bu adam 15 canlımı.kedilere bile 9 canlı derler bu adam kedileridemi geçti.

  • Yorum29 Ekim 2019 11:38

    Kötü bir abd filmi bu pentegondaki senaristlerin işi önce bombalıyorlar sonra asker indiriyorlar çatışma başlıyor evin içine giriyorlar bağdadi hücum yeleğini giyiyor çocuğunu yanına alıyor sonra saklandığı yerde kendini imha ediyor bu ev ne zaman yıkılıyor ilk bombalamadıysa o evden zaten kimse sağ kurtulamaz çatışma felan hikaye yok ev yıkılmadı sapa sağlam ayakta kaldı abd askeri indi evin içende çatıştı bağdadi kendini uçurdu abd askerine Hiç mi bişey olmadı hadi bunuda geçtik operasyon oldu bitti evi ondan sonra imha ettin diyelim evi niye imha ettin madem hepisi öldü tüm deliller karartıldı bu olay çok saçma

  • Yorum29 Ekim 2019 11:29

    Ona bakarsan el kaidenin başındaki adam kimdi usama bin laden bu adamı nerede öldürdüler abd üssünün bitişiğindeki evinde adam yıllarca abd üssüne komşu yaşamış

  • KILIÇ29 Ekim 2019 09:31

    BU OLAYI BÜYÜTÜP ABD TERÖR ÖRGÜTÜNÜN REKLAMINI YAPMAKLA EŞDEGERDİR .ÇÜNKÜ DÜNYANIN EN AZILI TERÖR ÖRGÜTÜ ABD DEVETİNİN KENDİSİDİR.

  • Ali29 Ekim 2019 09:18

    Cesetlerde hep denize atılır zaten eminim cia ajanı olan bağdadi üstadı bin laden in yanında Abd de tebrikleri kabul ediyordur.

  • Harun 29 Ekim 2019 09:09

    MSB lığının bağdan operasyonu konusunda koordineli çalışıldığı açıklamasına ne demeli?

  • Ali29 Ekim 2019 09:04

    Bu şerefsizlerin amacı ülkemizi isidi koruyor bahanesi ile BM de Vs zor duruma düşürmek. Bir altyapı hazırlamaya çalışıyorlar.

  • Evet29 Ekim 2019 20:24

    Kesilikle

  • Pala29 Ekim 2019 09:01

    Terörü besleyen kim

  • Pala29 Ekim 2019 23:21

    Esad'ı yıkmak isteyenler. İsrail, ABD ve Türkiye.

  • Doğrucu Davut29 Ekim 2019 21:49

    ABD, İsrail ve Batı...