E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin Ayasofya çağrısına Türkiye'den ilk yanıt---

ABD'nin Ayasofya çağrısına Türkiye'den ilk yanıt

ABD'nin Ayasofya çağrısına Türkiye'den ilk yanıt
01 Temmuz 2020 - 19:40 borsagundem.com

ABD'nin Ayasofya açıklamasına yanı veren AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin egemenliğiyle ilgili bir konu olan Ayasofya'nın statüsüne dair karar verme yetkisinin sadece Türkiye'nin elinde olduğunu bildirdi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ayasofya'yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

Ayasofya'nın 1500 yıllık tarihiyle dini ifade ile sanatsal ve teknik dahiliğe bir örnek teşkil ettiğini belirten Pompeo, Ayasofya'nın müze statüsünün, tüm dünyadan insanların bu yapıya erişimini sağladığını kaydetti.

Pompeo açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"ABD, Ayasofya'nın statüsündeki herhangi bir değişikliği, bu olağanüstü binanın mirasını ve binanın emsalsiz bir şekilde farklı inanç ve kültürlere köprü olarak insanlara hizmet kabiliyetini eksiltmek olarak görmektedir. Türkiye hükümeti ile dini ve kültürel alanların korunması da dahil, geniş çaptaki karşılıklı çıkar konularında birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz."

"Ayasofya'nın statüsüne dair karar verme yetkisi sadece Türkiye'nin elindedir"

Sosyal medya hesabından Ayasofya'nın statüsüne dair tartışmalara ilişkin paylaşımda bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin egemenliğiyle ilgili bir konu olan Ayasofya'nın statüsüne dair karar verme yetkisi sadece Türkiye'nin elindedir. Dışarıdan birilerinin tavsiye ve çağrılarına ihtiyacımız yoktur."

Dışişleri'nden de açıklama geldi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 1 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya'nın müze olarak kalması yönündeki çağrısına ilişkin açıklamada bulundu.

“ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Ayasofya hakkında yapılan açıklamayı hayretle karşılıyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şöyle denildi:

* Anayasa ve kanunlarımızla güvence altında olan din ve inanç özgürlüğünün tüm vatandaşlarımız için ayrım gözetmeksizin korunması doğrultusunda hükümetimizce sessiz devrim niteliğinde adımlar atılmıştır.

* Bu çerçevede, kültür ve tarihimizden gelen hoşgörü geleneği çerçevesinde Ayasofya dahil olmak üzere ayırt etmeksizin sahibi olduğumuz tüm kültürel varlıkları en titiz şekilde korumaktayız.

* Ayasofya'nın tarihi, kültürel ve manevi değerini de fethederek ülkemizin mülkiyetine aldığımız günden bu yana hassasiyetle yaşatıyoruz. Bu vesileyle sürekli tekrarlamak durumunda kaldığımız bir gerçeği bir kez daha hatırlatıyoruz. Ayasofya, topraklarımız üzerinde yer alan bütün kültür varlıklarımız gibi Türkiye'nin mülkiyetindedir.

* Ayasofya üzerinde her türlü tasarruf yetkisi yine Türkiye'nin egemenlik hakları çerçevesinde iç işlerimizi ilgilendiren bir konudur. Tabiatıyla herkes kendi düşüncesini söylemekte serbesttir. Ancak egemen haklarımız konusunda “uyarıyoruz, dikte ediyoruz” üslubuyla konuşmak kimsenin haddine değildir.

ABD Dışişleri Bakanı : Ayasofya müze olarak kalsın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hoca02 Temmuz 2020 04:13

    Kimse Allah rızası, müslümanlığı yaymak gibi şeylerden bahsetmiyor. Konu bir cami ama herkes siyasetten, sembollerden bahsediyor. İslamda sembol yoktur, Kuran vardır

  • A. A.02 Temmuz 2020 00:39

    Ayasofya fethin sembolüdür. Fatih'in emaneti ve mirasıdır. Fatih'in vasiyeti vardır. Ayasofya camidir, müze değil. Maalesef birileri müze yapmış. Balkanlarda dolu camiyi meyhane yaptılar. Ne yapalım, elimizde değil. Ama Ayasofya elimizde. Birileri mescidi Aksa demiş. Mescidi Aksa, İsrail'in değil ki. İsrail işgalci. Türkiye işgalci mi? Chp milletvekili Sultanahmet camii de müze olsun dedi. Bu adamlardan akıl alınır mı? LGBT ye selam gönderenlerin bu konudaki fikirlerinin hiçbir kıymeti yoktur.

  • Verem01 Temmuz 2020 23:34

    ABD nin hangisi demiş? Siyatıl mı vaşinkton mu? Kaliforniyyaa mı? Tek ses lazım.

  • Fuat01 Temmuz 2020 22:06

    Kabe de Kilise olur yakında ne de olsa Suudi ailesinin tasması ABD'nin elindedir. Mescid-i Aksa da Havra olur yakında. Hiç olmadığı kadar din savaşları kapımızda olur. Kabe'nin etrafı büyük oteller ve rezidanslar ile dolu. Kabe'nin etrafı eğlence klüpleri ile dolu. Yakındır Kabe'nin yıkılması. Kutsallara el uzanmasın herkes saygılı davransın.

  • UCAN KARTAL PENCESI01 Temmuz 2020 21:59

    amerika'daki kiliseleri muzeye cevirin  siz de hadi bakalim pompeo

  • İkbal01 Temmuz 2020 21:57

    Harbi harbi beyinsiz insan yorumları okuyorum. Hemşerim Avrupa'da bulunan Camilerimizin bir çoğu ya yıkıldı ya da kiliseye çevrildi. Neden sesiniz çıkmadı buna. Yok Avrupa'da cami varmış misilleme yaparlarmış. Beyinsiz adam Türkiye'de patrikhane var biz o zaman onu kaldıralım eğer maksat misilleme ise. Türkiye'de yüzlerce kilise var ve özgürce ibadet edilebiliyor. Ayasofya farklı bir şey. Sembol. İstanbul'un anahtarı. İşgal yıllarında yapılmak istenenlere bakın da konuşun. Ayasofya Camiidir, fethin sembolüdür

  • İkbal Sucukları02 Temmuz 2020 09:27

    İkbal denen sucuk kafalı kaç defa gittinde yurt dısındaki camileri dolastın ahkam kesiyorsun bir işi düzgün yapun demek başka yapmayın demek başka kuş beyinsiz okuduğun anlamayanın yorumundan cacık olmaz gözünle oku beyninle anla varsa tabi....

  • Asl01 Temmuz 2020 21:14

    Ayasofya hıristiyanlarındır!saltanatlık sürmüşlerin demesi ile değişecek değil!dini siyasete alet eden zaat!senin Allah belanı versin imansız.

  • Evet02 Temmuz 2020 03:00

    Sayın admin lütfen yayınlayın.Ekran görüntüsü alınıp devlet büyüklerine hakaret etmekten dava açılacaktır.

  • Durak Zorlu 01 Temmuz 2020 23:19

    Memlekette yallanıp ev sahiplerine mi havlarsınız Siz ne ayaksınız

  • Keklik01 Temmuz 2020 21:13

    İsrail de Mescidi Aksayi havraya çevirir, o zaman anlarsınız

  • ekonomist/stratejist 01 Temmuz 2020 20:37

    Ayasofya ezelden beri cami olsa sonradan müze olsa anlarım ve mutlak cami olmasi gerekir derdim. Ancak Ayasofya 1000 yıldır Kilise olarak kullanıldı ve 1453 sonrasından itibaren 481 yıldır Cami olarak kullanıldı. Milyarlarca Hıristiyan ve Müslüman toplumlarının ortak ibadet mabedi. Hakeza Milyarlarca farklı dinden insanların kalbinin attığı yer Ayasofya. Turistik kısmını dahi girmek istemiyorum. Ayrıca İstanbul gibi yerde ibadetleri yerine getirme konusunda kamusal hizmette sıkıntı yok tam tersine onlarca cami bomboş. Uluslararası toplumu boş yere germeye ve ilerde doğabilecek din merkezli savaşlara sebebiyet vermeye gerek yok. Müze olarak kalması yerindedir.

  • Müerrıh (tarihçi)01 Temmuz 2020 20:24

    Ulen hirpo hristiyan gözüken dinsiz... Sana bir kibar-ı kelamımızı aktarayım : Bana olur her ne olur ise, başım azad olur dilim durur ise...

  • Camiler Ebedi Var Olacaktır01 Temmuz 2020 19:51

    Çok iyi hesap edin boş yapmadan zira bizimde yurt dışında camilerimiz var bir sürü insan namazını kılıyor yarın kalkarlar bir halt ederler bize misilleme zarar görmesin hiç bir kimse onun için hesabınızı iyi yapın sonra vay efendim yan yattı çamura battı açıklaması ile gelmeyin sıkıldık çünkü.

  • Mustafa ATASOY 01 Temmuz 2020 19:49

    Cami de sorun yok herkes cami i ziyaret edebilir bu-nun için namaz kılmak yada Müslüman olmak şart değil ponpon o sana hatırlatma pompeo halk sapık ti biliyor muydun?