E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin 46. Başkanı Biden yemin ederek göreve başladı---

ABD'nin 46. Başkanı Biden yemin ederek göreve başladı

ABD'nin 46. Başkanı Biden yemin ederek göreve başladı
20 Ocak 2021 - 19:51 borsagundem.com

ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden Washington'da Kongre binasının önünde başkanlık yemini ederek göreve başladı

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden yemin etti ve ABD'de Biden dönemi resmen başlamış oldu.

ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan seçimleri kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46'ncı başkanı oldu.

Biden, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ABD Kongresinde, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda 1893 yılından beri ailesinde olan İncil'e el basarak yemin etti.

50 yıllık siyasi kariyeri boyunca senatör ve başkan yardımcılığında yemin etmek için de aynı İncil'i kullanan Biden, eski başkan John F. Kennedy'den sonra ABD'nin ikinci Katolik başkanı oldu.

ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı seçilerek tarihe geçen Kamala Harris de, Washington'da düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı.

Yemin törenine görev süresi dolan Donald Trump katılmazken, başkan yardımcılığını Kamala Harris'e devreden Mike Pence katıldı.

Törene ayrıca eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton da katıldı.

ABD'de yeni dönem başlarken Başkan Joe Biden Trump, dönemindeki birçok politikayı tersine çevirecek adımlar planlıyor. ABD'de salgın döneminde daha da görünür hale gelen sorunlar yeni başkanın ajandasındaki önemli başlıklar olacak. Göçmen politikaları, küresel ittifakların yeniden tesis edilmesi, ırkçılıkla mücadele, vergi politikası ve Çin meseleleri yeni başkanın ilk odaklanacağı alanların başında geliyor

Katılımın çok sınırlı tutulduğu törenle göreve başlayacak olan Joe Biden, ABD'nin seçilen en yaşlı başkanı olurken Donald Trump ise halefinin yemin törenine katılmayan ilk ABD başkanı olarak tarihte yer alacak.

Korona virüs önlemleri ve Kongre binasına yapılan saldırı dolayısıyla diğer devir teslim törenlerinden farklı olarak  yemin töreni 30 yıl sonra ilk kez açık havada gerçekleştirildi.

JOE BIDEN'DAN DÜNYAYA İLK MESAJ

Yemin metnini okuyan ABD'nin 46'ıncı Başkanı Joe Biden, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Biden konuşmasında şunları söyledi:

Değerli konuklar, ABD vatandaşları, bugün ABD'nin günü, tarihe geçecek bir gün. ABD yıllardır her zaman bir potada sınanmıştır ve bu sınamaların üstesinden gelmiştir. Bugün de demokrasinin zaferini görüyoruz. Halkın iradesi dinlenmiş ve demokrasinin bir kez daha değerli olduğu görülmüştür. Bugün dostlarım, demokrasi kazanmıştır. 

Biz ulus olarak birleştik, barışçıl yetki transferini yüzyıllardır yaptığımız gibi başardık. Her iki partiden seleflerime teşekkür etmek istiyorum. Anayasamızın dayanıklılığının ne kadar güçlü olduğunun farkındayım. Başkan Carter da bunun farkında. Kendisiyle telefonda görüştüm. Yaptığı hizmetlerden dolayı selamlıyorum. İlk kez Bush'un ettiği yemini ettim.

ABD'nin hikayesi birey olarak bağlı değildir. Bu hepimizin hikayesidir. Bu çok büyük bir ulus. Biz iyi insanlarız. Savaşta ve barışta o kadar çok ilerleme sağladık ki. Ama yine de ilerlememiz gereken çok yol var. Tahmin etmemiz gereken çok fazla şey var.

"BELKİ DE TARİHİMİZİN EN ZOR DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ"

Tarihimizde birçok dönem bu kadar zor değildi. Belki de tarihimizin en zor dönemini yaşıyoruz. Virüs gizlice can almaya devam ediyor. 1. ve 2. Dünya Savaşlarına göre belki de daha fazla insan hayatını kaybetti. 

Bu adalet arayışı artık geriye atılmayacak. Hayatta kalma çığlığı gelirken artık dünyanın daha da ertelemeyeceğini gördük bazı şeyleri. Bir demokraside en zor olan şeye, yani birliğe ihtiyacımız var. Ben de tüm ruhumla burayım. ABD'yi birleştirmek için tüm ABD'lilerden bana katılmasını istiyorum. 

Sağlık hizmetlerini hepimiz için ücretsiz hale getirip, adaletsizliği ortadan kaldırıp ABD'yi yeniden barışın birleştirici gücü yapabiliriz. Sürekli devam eden bu savaşta galibiyet garanti değildir. Dünya savaşlarında, 11 Eylül'de, bütün mücadelelerimizde iyilik kazanmıştır.

Anlaşmazlık birlikteliği bozmamalı. Ve size söz veriyorum. Bütün Amerikalılar için, herkes için başkan olacağım. Ve söz veriyorum, bana oy verenler kadar oy vermeyenler için de mücadele edeceğim.

"SİZİ YALANLARI YENMEYE DAVET EDİYORUM"

Yüzyıllar önce Aziz Augustinus demişti ki, "İnsanlar sevgilerini adadıkları ortak objelerle belirlenir." Bizim ortak olarak sevdiklerimiz fırsat, özgürlük, saygı, onur ve gerçek.

Son günler bize çok önemli bir ders öğretti; gerçekler ve yalanlar var. Yalanlar güç için ve kâr için söyleniyor. Yalanları yenmeye davet ediyorum sizi.

Amerikalı yurttaşlarımızın çoğu geleceğe endişeyle bakıyor. Ama bunun cevabı geriye çekilmek değil, güvensizlik değil, size benzemeyenlere güvensizce yaklaşmak değil. Bu savaşı bitirmeliyiz. Kalbimizi açarsak ve tolerans gösterirsek bunu yapabiliriz.

Ve bir an için birbirimizi dinlemeliyiz. Çünkü hayatla ilgili şunu söyleyeyim size: Kaderin size ne vereceğini seçemezsiniz. Bazen yardıma ihtiyacınız olur, bazı günler yardım etmeniz gerekir. Böyle olursak ülkemiz çok daha güçlenecek, daha refahlı olacak. Hala fikir ayrııığı olabilir. Amerika halkı, gelecek için, dayanmak için size ihtiyacımız olacak. Belki de en ölümcül dönemine giriyoruz salgının.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sosyolog 20 Ocak 2021 23:16

    Trump ülkeyi kargaşaya sürükleyerek secimleri yenileyebilme taktiği tutsaydı ve secimlere rekrar gitseydin, endişeye düşen borsacı finanscı, tüvcar ihracatcı falan idtikrar için, kokuyulan toplumsal gruplar korumada hisetmek için devlete hakim olan trumpa oy cerecekti, sandıklarıda kontrol etmek öümlün olacaktı ve Trıiump başkanlığı götürecekti yine! Ama beceremedi çünkü orda devketin kurumsallığı güçler ayrılığı gerceği car! Tek adsm ülkenin sahibi gibi değil, tek adam hersey değil! Hatta kendi partisindekiler de koyun gibi değil yanlışa tepki veriyorlar!!

  • BİR DOST21 Ocak 2021 12:35

    CHP spor ve CHP sporluları iyi anlatmışsın

  • Cengiz 20 Ocak 2021 23:07

    Trump ın ülkeyi kana bulayarak seçimleri tekrarlama, ve olağan üstü durum ilan ederek halkı olağanüstü koşullarda secimlere götürme, herseyi ve kusmen sandıkları da kontrol ederek tekrar başkan olma taktikleri tutmadı! Ordaki devlet kurumlarını aşamadı, yoksa Trump atı alıp washigton’u gececekti!

  • Mert20 Ocak 2021 22:39

    Değişim şart. Bizde erken seçim olmazsa reis zaten seçime giremiyor. Üç dönem seçilme şansı yok. O yüzden chp reisin seçilmesi için erken seçime götürür. Aklı olsa hiç sesini çıkarmadan 2023 ü beklerler ve değişim olur.

  • HALK21 Ocak 2021 12:39

    Dediğinin altına imzamı atıyorum bladerim, değişim şart, CHP kılıçtarov'u değiştirmeli.

  • ADEM20 Ocak 2021 22:22

    DEĞİŞİM BAŞLADI MİLLET...??? ;) 

  • RAMO CANCAN20 Ocak 2021 21:09

    bakalım borsaları biden kurtarabilecek mi.

  • AHMET ÖZBİR20 Ocak 2021 21:08

    USA başkanını seçti, bugün yemin törenine geçmeden başkan KİLİSE'YE GİTTİ. Ardından ise YEMİN TÖRENİ başladı, başkan İNCİL ÜZERİNE YEMİN etti. Bizde böyle bir yemin töreni olsa lâik amca ve lâik teyzelerimizin LÂİKLİK ELDEN GİDİYOOOOOR! diye feryat ederlerdi. USA bize uzak olsa, ancak DİN HÜRRİYETİ başka. REİS'İMİZ SAYESİNDE ÜLKEM DE ABD'Yİ SOLLAYACAK İNŞALLAH.

  • Amin20 Ocak 2021 22:41

    Allahım mantıklı düşünenleri senin gibilerden korusun.

  • Vatandaş20 Ocak 2021 21:25

    Ne demek sollayacak? Bir de özellikle büyük harflerle sol yazmışsın dikkat ettim. Aşırı radikal solcu musun sen?

  • Okie Dokie20 Ocak 2021 20:54

    Helal olsun Biden reyize. Masaya yumruğu vurdu ve başkanlığı kaptı. Kimsesizlerin kimsesi, azgın azınlığın hür sesidir o. Asrın lideri, önderimiz Biden'a şahsım ve milletim adına başarılar diliyorum. Başkanlığının ABD ve İsrail arasındaki dostluğa katkı sunacağına inancım tamdır. Kalın sağlıcakla.

  • ANYAN BARIŞYAN20 Ocak 2021 21:08

    Dostum bizde ümidimizi Biden başkan bağladık.Türkiye de kendisinin sözüne itaed edecek ve harfiyen  yerine getirecek bir hükümeti iktidara getireceğini ve karabağ tekrar bize vereceğini düşünmekteyim.

  • Vedat20 Ocak 2021 20:07

    Biden çok barışçı konuştu. Reiste keşke böyle olsa. Seçimde hayır oyu verenleri ne gözüyle gördüğünü nasıl dışladığını görmüştük.

  • Mesut20 Ocak 2021 20:42

    Eyyy üyyyy ne diyon sen