E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’li yatırımcılar enflasyon beklentilerini hafife alıyor---

ABD’li yatırımcılar enflasyon beklentilerini hafife alıyor

ABD’li yatırımcılar enflasyon beklentilerini hafife alıyor
12 Mart 2021 - 17:19 borsagundem.com

1,9 trilyon dolarlık teşvik paketiyle birlikte enflasyonun FED’in beklentilerini aşacağına ve ABD’yi yeni bir ekonomik krizin içerisine sokacağına ilişkin felaket senaryoları ABD’li yatırımcıların öngörüleriyle uyuşmuyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aralarında eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers'ın da yer aldığı bazı ekonomistler, ABD'de yaklaşmakta olan bir sonraki mali teşvik enjeksiyonunun istikrarsızlaştırıcı enflasyonist baskılar yaratacağını savunuyorlar. Ancak Financial Times’ın haberine göre küresel yatırımcılar bu öngörüye tam olarak ikna olmuş gözükmüyor.

ABD’de yatırımcıların enflasyon tahminlerini izleyen göstergelere göre, kısa vadeli enflasyon oranları uzun vadeli muadillerini gölgede bırakacak şekilde tersi yönünde. 2008 yılındaki Küresel Finansal Krizi sırasında da sürekli olarak gerçekleşmekte olan bu durum yatırımcıların enflasyonun kısa süreli etki yaratacağını öngördüğünü gösteriyor.

ABD’de %2,7’yi gösteren iki yıllık tüketici enflasyon beklentileri beş yıllık göstergelerde %2,5’te seyrediyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimi oranları ise yüzde 2,3 ile biraz gerisinde seyrediyor. ABD Kongresi tarafından yakın zamanda onaylanan 1,9 trilyon dolarlık mali teşvik paketinin doğuracağı hareketlenmeye rağmen yatırımcılar herhangi bir ekonomik toparlanmanın hızlı bir şekilde yavaşlayacağı öngörüsüyle hareket ediyorlar.

Yatırım danışmanlığı şirketi Pimco’nun ABD Ekonomisti Tiffany Wilding konuyla ilgili açıklamalarında yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini aşması durumunda para politikası mühendisliğine girişebileceği riskini fiyatlandırdığını belirtiyor. Wilding buna karşın, “Bazı ekonomistlerin ve piyasa katılımcılarının ima ettiği 1970'ler tarzı sonuçların bir benzerinin oluşmasına ilişkin çok az risk var” uyarısında bulundu.

Para politikasının başındaki isimler tarafından yakından izlenen enflasyon beklentilerinin oluşturduğu piyasa hareketleri yıl başından bu yana giderek hızlandı. Yatırımcılar, Biden yönetiminin teşvik programının geçmesinin ardından daha sağlam bir ekonomik toparlanmaya hazırlanıyor.

Liderler ve piyasa katılımcıları, önümüzdeki ayların tüketici fiyat artışlarında hızlı bir toparlanma getireceği konusunda birleşirken, görüşler hareketin sürekliliği konusunda keskin bir şekilde farklılaşıyor.

FED Başkanı Jay Powell söz konusu endişeleri hafife alarak bu konuda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a katıldığını belirtti.

Powell geçtiğimiz günlerde enflasyondaki herhangi bir sıçramanın "ne büyük ne de sürekli" olacağını savundu ve ekonominin ABD Merkez Bankası’nın ortalama yüzde 2'lik enflasyon hedefinden hala çok uzakta olduğunun altını çizdi. Powell’ın en fazla dikkat çektiği göstergeyse ABD temel bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksinin hala yüzde 1,5’te kalmış olmasıydı.

Oxford Economics'in Baş ABD Ekonomisti Gregory Daco da enflasyonist baskıların bu yıl, tamamen ortadan kaybolmadan önce yükseleceği görüşünde. Daco enflasyon tahminlerine ilişkin “En olası sonuç, bahar aylarındaki bir zirvesinin sonrasında, enflasyonun son on yılda görülen en uzun sürelik yüzde 2'nin üzerindeki seyrinin ardından tekrar düşmesidir. Daha uzun vadeli tarihsel normlarla karşılaştırıldığında, enflasyon hala nispeten sessiz ve kontrolden çıkmaktan çok uzak kalacak şekilde konumlanmıştır" ifadelerine yer verdi.

Bu yıl yüzde 7,3'lük bir ekonomik genişlemeyi öngören ve sağlık harcamalarında, ev fiyatlarında ve benzeri mallarda sürekli olarak yukarı yönlü baskı öngören Morgan Stanley ekonomistleri bile enflasyonun daha geniş çapta "geçici" olacağını kabul ediyor.

Bankanın ekonomistleri çekirdek bireysel tüketici harcamalarının nisan veya mayıs ayına kadar yıllık bazda yüzde 2,6 ile zirve yapacağı, bu yılın sonuna kadar ve 2022 boyunca yüzde 2,3 civarında yerleşeceği tahmin ediyorlar.

Bu beklenen tüketici fiyat artışlarının geçici doğasına rağmen, daha yüksek enflasyon beklentileri ve FED’in potansiyel olarak faiz oranlarında ayarlama yapama zamanlamasını ilerletme olasılığı, 21 trilyon dolarlık ABD borç piyasalarını sert bir şekilde vurdu.

Piyasayı tehdit eden 21 trilyon dolarlık tahvil krizi

Geçtiğimiz ay fiyatların düşmesi ve verimlerin sert bir şekilde yükselmesiyle ticaret koşulları bozuldu. 10 yıllık tahvil verimleri şu sıralarda yüzde 1,53 ile bir yılın en yüksek seviyelerinde dolaşıyor ve stratejistler oranların bu seviyeden daha yükseğe çıkabileceğini de öngörüyor.

Credit Suisse'den Jonathan Cohn 10 yıllık tahvil getirilerinin yıl içerisinde 1,9’a kadar yükselmesini ve yıl sonunu yüzde 1,6’yla bitirmesini tahmin ediyor. Goldman Sachs, Société Générale ve TD Securities de son günlerde benzeri yönde revizyonlar gerçekleştirdi.

1,9 trilyon dolarlık teşvik tek başına yeterli değil

 

Tahvil faizleri tehlike sularda gezmeye devam ediyor

 

Tahvillerin hareketlenmesiyle vadeliler geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tombiş13 Mart 2021 11:14

    Alacaklar tabi şu anda tek düşündükleri yaptırmış oldukları ralliden doğan kazancı ceplerine indirmek bunun içinde üzümlü keklere ihtiyaç var ne yapacaklar aman enflasyondan çok korktuk herkes satsın çıksın mı diyecekler,senin dediğin yatırımcı değil Kodoman yani tombul parmak.