E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'li kongre üyeleri yemin ederek, göreve başladı---

ABD'li kongre üyeleri yemin ederek, göreve başladı

ABD'li kongre üyeleri yemin ederek, göreve başladı
04 Ocak 2019 - 05:50 borsagundem.com

ABD'de 6 Kasım ara seçimlerinin ardından Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, yemin ederek Kongrenin 116. dönemindeki görevlerine resmen başladı. Demokratlar, hükümetin açılması için ilk tasarıyı Temsilciler Meclisi'nden geçirdi

ABD'de yapılan 6 Kasım ara seçimlerinin ardından Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, yemin ederek Kongrenin 116. dönemindeki görevlerine resmen başladı.

İlk olarak Demokrat Vekil Nancy Pelosi'nin Temsilciler Meclisi başkanı seçildiği törende, aralarında Michigan eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne seçilen Filistin asıllı Müslüman Rashida Tlaib ve Minnesota eyaletinden Somali asıllı Müslüman İlhan Omar'ın da bulunduğu 435 üye yemin etti.

AA'nın haberine göre; törende, Tlaib ve Omar, 1734'te İngilizce'ye çevirilen ve ABD'nin kurucularından Thomas Jefferson'a ait Kur'an-ı Kerim'e el basarak, yemin etti. Tlaib ve Omar'ın yemin törenine ülkelerinin geleneksel kıyafetleriyle katıldığı görüldü.

Öte yandan, Omar'ın babası, ailesi ve akrabalarının da aralarında bulunduğu çok sayıda destekçi, Omar'ın yemin törenini Temsilciler Meclisi'ndeki ofisinden takip etti. ABD'nin 2016 Başkanlık seçimlerinde aday olan Vermont eyaleti Senatörü Bernie Sanders de Omar'ın ofisine tebrik ziyaretinde bulundu.

HÜKÜMETİN AÇILMASI İÇİN TASARI TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN GEÇTİ

ABD'de Demokratların Kasım ayında yapılan seçim ile çoğunluğu ele geçirdikleri Temsilciler Meclisi'nde federal hükümetteti kısmi kapalılığı sona erdirecek bir bütçe tasarısı kabul edildi.

Kabul edilen tasarı ile Dışişleri, Ti caret, Tarım, Çalışma, Hazine ve diğer kamu kuruluşlarına cari mali yılın sona ereceği 30 Eylül 2019'a kadar fonlama sağmanıyor.

Oylama önce Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, danışmanlarının Başkan Trump'a Kongre'den geçecek tasarının ABD-Mesika sınırına duvar örülmesi için ek kaynak sağlanmasını içermemesi halinde veto edilmesini tavsiye ettikleri belirtildi.

Temsilciler Meclisi'nde Demokrat çoğunluk tarafından kabul edilen tasarının Senato'da yapılacak oylamada Cumhuriyetçiler tarafından reddedilmesi bekleniyor.

TRUMP'IN GÖREVDEN ALINMASINI İSTEYEN BİR TASARI SUNULACAK

Aynı gün içerisinde, Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Brad Sherman, Başkan Donald Trump'ın görevden alınmasını öngören bir tasarı sunacağını açıkladı.

The Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, Trump'a, eski FBI Başkanı James Comey'i kovarak hukuka engel olmanın da dahil olduğu birçok suçlama yönelten Sherman, "Bu tasarının sunulması için tüm nedenler mevcut. Donald Trump, her geçen gün Beyaz Saray'dan ayrılmasının ülkemiz için iyi olacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

KONGRE'DEKİ İLKLER

Yeni Kongre ABD siyasi tarihinin bugüne kadar en farklı grupları bünyesinde toplayan Kongre niteliğini taşıyor. Kongre’ye seçilen en genç kadın temsilci unvanını taşıyan New York Kongre üyesi 29 yaşındaki Ocasio-Cortez de yeni yasama döneminde göreve başladı.

Filistin kökenli Rashida Tlaib ve Somali kökenli Ilhan Omar Kongre’ye seçilen ilk Müslüman Kongre üyeleri olarak Temsilciler Meclisi’nde işbaşı yaptı. Ilhan Omar Temsilciler Meclisi'ne başında geleneksel Afrika tarzı kırmızı-turuncu bir başörtüsü ile geldi.

Ilhan Omar 1 gün önce Twitter'dan bir fotoğraf paylaşmış, "23 yıl önce Kenya'daki bir mülteci kampından babamla birlikte Washington DC'de bir havaalanına gelmiştik. Bugün Kongre'ye giren ilk Somalili-Amerikalı olarak yemin etmeden önce aynı havaalanına döndük" diye yazmıştı.

Yeni ABD Kongresi’nde kendilerini açık bir şekilde LGBT birey olarak tanımlayan 10 temsilci bulunuyor.

Kongre yeni dönemde kadın temsili açısından da güçlü. Temsilciler Meclisi’nde 102, Senato’da da 25 kadın Kongre’de yeni dönemde görev yapacak. Bu rakamlara bakıldığında kadınlar Kongre’nin yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Senato’da yeni dönemde görev yapacak olan 25 kadının 17’si Demokrat, 8’i de Cumhuriyetçi. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi kadın temsilci sayısı ise 23’ten 13’e düşmüş durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)