E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'li generalden şok açıklama: Çin'le savaşabiliriz---

ABD'li generalden şok açıklama: Çin'le savaşabiliriz

ABD'li generalden şok açıklama: Çin'le savaşabiliriz
28 Ocak 2023 - 17:26 borsagundem.com

ABD'nin önde gelen generallerinden Mike Minihan, Tayvan'dan dolayı ABD ve Çin'in yakın zamanda savaşa girebileceğini belirtirken, ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili generalin görüşünün kapsayıcı olmadığını söyledi

ABD Hava Kuvvetleri'nin önde gelen generallerinden Mike Minihan, emrindeki askerlere Çin'le yakın zamanda savaşa girebileceklerini söyledi.

Havadan İntikal Komutanlığı'nın başındaki Mike Minihan, birliklere dün gönderdiği ve NBC News'in ele geçirdiği bildiride Washington ve Pekin'in Tayvan yüzünden iki sene sonra savaşabileceğini savundu.

"Umarım yanılıyorumdur. İçgüdülerim bana 2025'te savaşacağımızı söylüyor" diyen General, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Çin Komünist Partisi Genel Sekreterliği'ne ekimde üçüncü kez seçildiğini hatırlattı.

Minihan, ABD'de 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerinin ülkenin dikkatini dağıtacağını ve Çin lideri Şi'nin bundan yararlanıp 2025'te harekete geçebileceğini ileri sürdü.

56 yaşındaki General, birliklerine çağrı yaparak eğitimlerde daha agresif olunmasını da istedi.

Komutanın bildirisi doğruladı, ancak...

ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Hope Cronin bildiriyi doğruladı. Cronin, Minihan'ın emrinin ABD'nin caydırıcılık çabalarının başarısız olması halinde yaşanması muhtemel çatışmalara hazırlanmak için yapılan geçen yılki çalışmalara dayandığını aktardı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, komutanın görüşlerinin "bakanlığın Çin'e bakışını yansıtmadığını" savundu.

Tayvan gerginliği son dönemde arttı. Çin, Tayvan yakınlarında gönderdiği savaş uçakları sayısını son iki yılda artırdı. Ağustos 2022'de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei'ye gitmesinin ardından da Pekin, Tayvan üzerinde füze atışlarını içeren askeri tatbikatlar düzenlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Çin'in saldırması halinde Tayvan'ı savunacaklarını farklı zamanlarda 4 kez söyledi.

Çin - Tayvan gerginliği bitmiş değil

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor. (Washington Post)

ABD: DEAŞ liderlerinden Bilal el Sudani öldürüldü

ABD, Wagner'i 'önemli bir ulusötesi suç örgütü' olarak tanımlandı

Dünyanın en güçlü hava kuvvetleri: İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri!

ABD ve Alman tanklarına Rusya'dan ilk tepki

Cinping'den Kim'e: Tarihte yeni bir sayfa açalım

Cinping'in kadrosunda liyakat değil sadakat öne geçti

Tayvan: Çin'e ait 44 savaş uçağı ve 4 gemi ada çevresinde görüldü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tekno papaz 30 Ocak 2023 00:29

    Çin’e savaş açmak mı? rüyasında görse,uyanmak için mücadele etsin.

  • fafa29 Ocak 2023 12:51

    Amerikalılar korkaktır.Silah sanayisi güçlüdür,onu kullanarak saldırır kıymetli mallarını çalar kaçarlar.

  • fafa29 Ocak 2023 12:48

    Duramıyorsunuz,illa kan dökeceksiniz.Dünyaya huzur vermiyorsunuz.

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI29 Ocak 2023 11:17

    Her sene bir ülkeye kafa tutuyorsunuz sonra orta da yoksunuz.sizler korkaksınız sizler hiç bir sey yapamazsınız.ancak başkalarına verirsiniz gazı sonra kaçarsınız.bir sen k.kore bir sene çin bir sene rusya bir sene Türkiye  bir sene iran.

  • öneri güleni29 Ocak 2023 09:51

    hııım tayvan dolaylarında başlatacaklar galiba savaş ı çin tayvan ı sevecek onlar da çin le gülüşecek galiba 🤔

  • Mahir taş29 Ocak 2023 05:20

    🦾🦾🦾🦾🦾🦾🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM29 Ocak 2023 00:34

    Bunu istesenizde istemesemenizde muhakkak kıyamete yakın olacaktır.çünkü yıllarca müslüman veya gariban milyarlarca insanı katledip kaynaklarına çökmedin bir bedelini hiç öbür dünya ya yüce ALLAH ın bırakacağınımı zannetiniz.Zaten kıyamete yakın donyada bir kaç milyon insan kalacak imiş bunlar sahih hadislerde geçiyor imiş.demek hastalık ve büyük savaşlardan insanların çoğu kırılacak.

  • Erkam 28 Ocak 2023 23:42

    Vietnamda arkanıza baka baka kaçmıştınız,çekirgeler sizi bekliyor geç kalmayın

  • Kini28 Ocak 2023 20:49

    Irak değil orası git de gör