E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'li generalden Afganistan'da iç savaş uyarısı---

ABD'li generalden Afganistan'da iç savaş uyarısı

ABD'li generalden Afganistan'da iç savaş uyarısı
30 Haziran 2021 - 07:07 borsagundem.com

ABD'li askerlerin Afganistan'dan çekilmesi devam ederken bu ülkedeki Amerikan güçlerinin komutanı Miller, kendilerinden sonra Afganistan'da iç savaş riski bulunduğunu söyledi

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı General Scott Miller, son Amerikan askerleri ülkeyi terk etmeye hazırlanırken, Afganistan'ın iç savaşa doğru gitme riski taşıdığını söyledi.

ABD güçlerinin geçen ay çekilmeye başlamasından bu yana hükümet güçleri ve Taliban arasındaki çatışmalar yoğunlaştı ve Taliban geniş toprak kazanımları elde etti.

Ülkede kalan tüm Amerikan birliklerinin 11 Eylül'deki son süreden önce çekilmesi bekleniyor.

General Scott Miller, uluslararası askerlerin ülkeyi terk etmesinden sonra lider kadrosunun birleşememsi halinde, ülkenin "çok zor bir dönemle" yüzleşebileceğini söyledi.

ABD önderliğindeki uluslararası misyonun komutanından gelen uyarı, Taliban birçok bölgeyi geçirirken Birleşmiş Milletler'in "vahim senaryolar" uyarısından birkaç gün sonra geldi.

BM, Taliban'ın Mayıs ayından bu yana 370 bölgenin 50'sini ele geçirdiğini, birçok kenti kuşattığını ve başkent Kabil'e yaklaştığını söylemişti.

Özellikle Batı ülkeleri, Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanamaması durumunda Kabil'deki diplomatik misyonlarının geleceğinin tehlikeye gireceğini söylüyor. Avustralya ülkedeki büyükelçiliğini kapatacağını açıklayan ilk ülkelerden oldu.

Türkiye ise bu havalimanının güvenliğini sağlamak için Afganistan'da kalmayı değerlendiriyor.

General Miller nadiren düzenlediği basın toplantısında "Şu anad güvenlik durumu iyi değil. Şu anki haliyle devam ederse, iç savaş kesinlikle gerçekleşebilecek bir ihtimal. Bu, dünyayı kayglandırmalı" dedi.

Miller ayrıca, Taliban'ı ABD'yle varılan anlaşmada verdiği şiddeti azaltma taahhüdünü yerine getirmemekle suçladı.

Taliban, son günlerde Afganistan genelinde 100'den fazla bölgeyi ele geçirdiğini söylüyor. Uzmanlar, bunu Afgan güçlerine Amerikan hava desteği verilmemesine bağlıyor. Ancak General Miller, Taliban'a yönelik Amerikan hava saldırılarının ihtimal dışı olmadığını vurguladı.

Miller "Hiç hava saldırısı olmadığını görmek isterim, ancak hiç hava saldırısı olmaması için tüm şiddeti durdurmanız gerekir" diye konuştu.

ABD öncülüğündeki güçler Ekim 2001'de Taliban yönetimin devirmişti. Taliban, Usame bin Laden ve ABD'ye yönelik 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı El Kaide militanlarına ev sahipliği yapıyordu. (BBC Türkçe)

ABD Kabil Havalimanı'nda asker bırakacak mı?

 

Almanya, Afganistan'daki 20 yıllık varlığını sonlandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat han30 Haziran 2021 15:14

    Dost kardeş Afganistanda Atamız zamanında kurulan dostane ilişkileri bozmamalıyız. AKP_MHP ve saray bizim askerimizin ne işi var orada tüm herkes çekilirken faturayı bize mi kessinler istiyorsunuz. Bir kerede memleket hayrına iş yapın

  • Türkoğlutúrk30 Haziran 2021 07:46

    ABD girdiği her ülkeyi bataklık yapmıştır.guzelim ülkemdeki sivrisinekler dışında ABD yi kimse sevmez.

  • Bir yorum30 Haziran 2021 11:04

    Kripto Kemal de Cia ajanı! Kaset le gelip 19 yıldır seçim kaybedip başkasını diktatörlükle suçluyor lgbt destekçisi  ahlak fakiri!  Hala anlamadın mı angut?  Hep beraber   Asos ta kaçak tesis açtılar  5 chp genel başk. yardımcısı ve 8 chp li  belediye başkanı beraber!  Bütün yozluğu pisliği yap çamuru başkasına at.  Allah bunlara nasıl bir cehennem hazırlıyor yakında göreceğiz.

  • Öyle İsteniyor30 Haziran 2021 07:20

    Her ne hikmetse ABD li generalin tahmini tutar . Neden acaba?