E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriABD’li 3 enerji şirketi Türkiye'ye yatırım peşinde---

ABD’li 3 enerji şirketi Türkiye'ye yatırım peşinde

ABD’li 3 enerji şirketi Türkiye'ye yatırım peşinde
25 Nisan 2016 - 08:08 borsagundem.com

Dev şirketlerin Türkiye’ye yatırım iştahı her geçen gün artıyor. DEİK Başkanı Vardan “ABD’li First Solar, Noble ve Noil Energy de yatırım yapmayı düşünüyor” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti meyvelerini vermeye başlıyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ABD'de düzenlenen dev şirketlerin katıldığı toplantıdan Türkiye'ye yatırım sinyalleri geldiğini söyledi. Vardan, "CEO veya başkanların hiçbiri 'Türkiye'de yatırım yapmak istemiyoruz veya şöyle sıkıntılarla karşılaşıyoruz' demedi. Bilakis memnun olduklarını ve yatırıma devam edeceklerini söylediler. Dow Chemical yapacakları yatırımlarla 1.300 kişilik istihdam oluşturacaklarını belirtti. Westinghouse, Honeywell yatırımlara başlayacaklarını ifade ettiler. Yeni girmek isteyenler de var: First Solar, Noble Energy, Noil Energy gibi..." diye konuştu.

MÜLTECİLERİ VE TT IP'İ BİLMİYORLAR
Vardan, zirveye katılan kişilerin Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'ndan (TTIP) ne derece olumsuz etkileneceğini, Suriye'deki sığınmacıların durumunu ve Türkiye'nin yaptıklarını bilmediklerini anlattı. TTIP konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Vardan, şöyle konuştu: "Problemin asıl kaynağı Gümrük Birliği Anlaşması. American Business Forum in Turkey (ABFT), Türkiye'de yerleşmiş Amerika kökenli firmaların TTIP'ten nasıl etkilenebileceğiyle ilgili bir rapor hazırlıyor. Türkiye'ye yatırımların yüzde 70'e yakını Avrupa Birliği ülkelerinden geliyor. TTIP'ten en çok bu firmaların Türkiye'deki ayakları olumsuz etkilenecek. Bu konuyu gündemden düşürmemek gerek." Birçok ülkenin İran'a Türkiye ile birlikte girmek istediğini anlatan Vardan, Afrika'da şu anda 30 ülkede iş konseyi olduğunu, sayıyı 39'a çıkarmak istediklerini de söyledi.

135 TOPLANTIYA İMZA ATTIK
Göreve geldiği günden bu yana geçen 16 ayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 23, Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla 12, Ekonomi Bakanlığı'yla 21 toplantı yaptıklarını anlatan Vardan, "Türkiye'de 79 devlet başkanı, başbakan ve bakan ağırladık. 1 yılda Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık seviyesinde 135 yurtdışı toplantıya imza attık" dedi. Üye sayılarının yüzde 50 arttığını, iş konseyi sayısının da 113'ten 131'e çıktığını belirten Vardan, Türk diyasporasının dünyada 10'uncu sırada olduğunu, bunu 3'üncülüğe çıkarmak için çalıştıklarını belirtti.

DEİK BİLGİ MERKEZİ OLDU
İş dünyası örgütlerinin kendi çatılarında olduğunu hatırlatan Vardan, "DEİK aslında bilgi merkezi oldu. Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'ndan bütün bilgi buraya akıyor ve buradan dağılıyor. Tek görüntü, tek resim..." dedi.

VİZEYE 54 MİLYON EURO ÖDEDİK
AB ile mülteciler konusundaki anlaşmaya da değinen Vardan, vize muafiyeti sürecinin 4 Mayıs'a yetişip yetişmeyeceği konusunda da şunları söyledi: "Ne zamana yetişir onu bilemem ama çok ciddi bir gayret var. En kısa zamanda bitirebilirsek iyi olacak. 2015'te 54 milyon euro sadece vize bedeli için para ödendi. Bu rakam diğer maliyetlerle 100 milyon euroya çıktı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)