E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinAB'den Kıbrıs hellim peynirine 'menşe koruması'---

AB'den Kıbrıs hellim peynirine 'menşe koruması'

AB'den Kıbrıs hellim peynirine 'menşe koruması'
12 Nisan 2021 - 15:34 borsagundem.com

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs'ta üretilen hellim peynirini 'koruma altına alınmış menşe adı' olarak tescil etti. Böylece, adada 'uygun biçimde' üretilen hellim peynirleri yeşil hattı geçerek AB ülkelerinde satılabilecek.

AB Komisyonu, 'hellim-halloumi' peynirinin taklit edilmemesi ve hatalı kullanılmaması amacıyla 'menşe' olarak kayıt edildiğini açıkladı.

​Buna göre, Kıbrıs adasının herhangi bir yerinde geleneksel yöntemlerle üretilen hellim peyniri 1 Ekim tarihinden itibaren AB ülkelerinde menşe statüsünden faydalanacak.

Akredite sistem kurulacak: Üretim uygulamaları denetlenecek
Kıbrıs Türk toplumundaki hellim üreticileri de bu koruma kapsamında yer alacak. Kıbrıs adasında hellim üretiminde geleneksel yöntemlerin uygulanmasını denetlemek üzere uluslararası akredite bir sistem kurulacak. Hellim peynirinin ve yapıldığı sütün AB hayvan ve halk sağlığı standartlarına uygun olması gerekecek.

Böylece, Kuzey Kıbrıs'ta uygun biçimde üretilen hellim peynirleri yeşil hattı geçebilecek ve AB ülkelerinde satılabilecek.

Güney Kıbrıs, hellim benzeri farklı peynirlerin AB ülkelerinde pazarlanması ve satılmasından rahatsız oluyordu. Bu tescille birlikte sadece adada üretilen peynirler, AB ülkelerinde hellim adı altında satışa çıkarılabilecek.

Uzmanından Ezine peynirinde hile uyarısı

 

Tereyağı ve inek peyniri üretiminde rekor kırıldı

 

Venezuela’da peynirin fiyatı asgari ücreti aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)