E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAB'den ABD'ye çağrı---

AB'den ABD'ye çağrı

AB'den ABD'ye çağrı
26 Mart 2014 - 09:33 borsagundem.com

Avrupa Birliği, ABD Başkanı Barack Obama'dan, Amerikan doğalgazı sayesinde Rusya'ya olan enerji bağımlılığından kurtulmak için yardım isteyecek.

Bu adım, Avrupa ve ABD'nin Ukrayna'ya  müdahalesi yüzünden Rusya ile yaşadığı gergin ortamda atılacak. Brüksel'de devam eden nükleer güvenlik zirvesine katılan   Obama bugün AB liderleriyle öğle yemeğinde bir araya gelecek.

Ukrayna krizinin ağırlıklı olacağı görüşmede enerjiden iklim değişikliğine kadar farklı konular da ele alınacak. Obama daha sonra 2,000 katılımcıya hitap edeceği konuşmasında, geçen yıl ABD'nin müttefiklerini dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra ABD-Avrupa ilişkilerinde hâlâ süren bir güvensizlik kaldıysa, bunu da gidermeye çalışacak.

Zirve sırasında bir araya gelen Obama ve diğer G7 grubunun diğer liderleri  Kırım'ı işgal ve ilhak eden Rusya'nın, Ukrayna'nın istikrarını daha da bozacak adımlar atması halinde acıtıcı ekonomik yaptırımlara başvuracaklarını açıkladılar. AB'nin Rus doğalgazı ithalini kısma çabaları kapsamında bugün yapılacak görüşmelerde Ukrayna önemli bir yer tutacak. AB'nin gaz ve petrol ihtiyacının üçte birini Rusya karşılıyor ve Rus gazının yüzde 40'ı Avrupa'ya Ukrayna üzerinden ulaşıyor.Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta, Obama'dan ABD gazının ihracı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını isteme önerisini desteklediğini söylemişti. Bu ilişkinin en kolaylıkla, AB ile ABD arasında hazırlanan ve  dünyanın en büyüğü olacak serbest ticaret anlaşması yoluyla sağlanabileceği belirtiliyor.  Yetkililer, bu konunun  gelecek hafta yapılacak. AB-ABD Enerji Konseyi toplantısında ele alınacağını söylediler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)