E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den Türkiye'ye yeni tehdit---

ABD'den Türkiye'ye yeni tehdit

ABD'den Türkiye'ye yeni tehdit
18 Haziran 2019 - 05:09 borsagundem.com

Pentagon yetkilisi Lord, Türkiye'nin S-400 alımından vazgeçmemesi halinde Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası üzerinden Türk şirketlerine daha geniş ölçekte yaptırımlar geleceği uyarısı yaptı

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan gerilimin dozu giderek artıyor.

Reuters’ın geçtiği habere göre, Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, Washington’un Lockheed Martin üretimi F-35 savaş uçakları için parça inşa edenlere ek olarak, başka Türk şirketlerine da mali yaptırım getirme seçeneğini değerlendirdiğini söyledi.

Pentagon’da alım ve teçhizat desteğinden sorumlu müsteşar Ellen Lord, Fransa’daki havacılık fuarında yaptığı açıklamada, Amerikalı yetkililerin Türkiye’yi önemli bir NATO müttefiki olarak gördüğünü ve S-400 alımını iptal etmesini istediğini hatırlattı.

Lord, Ankara’nın S-400 alımını iptal etmesi halinde, Türk şirketlerinin F-35 uçaklarının yanısıra geniş yelpazedeki diğer Amerikan silah sistemlerinin kritik parçalarının inşasında da rol almayı sürdürebileceğini ifade etti.

Amerika, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasına NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı ve F-35 savaş uçaklarıyla ilgili gizli bilgilerin Rusya tarafından ele geçirilebileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Washington, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’nin F-35 uçaklarının üretimi ve tedariki programına katılımını askıya almış ve Türk pilotlara Amerika’da verilen F-35 savaş uçakları eğitimlerinin de durdurulduğunu açıklamıştı.

Tartışmalar bugüne kadar çoğunlukla F-35 programı üzerine odaklansa da, Lord’un açıklamaları, ABD’nin Türkiye’nin S-400 sistemindeki ısrarı konusunda F-35’in de ötesine geçen endişeler taşıdığının sinyalini veriyor.

Lord, şimdilik konuların ayrı tutulduğunu ancak Amerikan hükümeti içerisindeki farklı birimlerden oluşturulan bir komisyonun Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) üzerinden Türk şirketlerine daha geniş ölçekte yaptırımlar getirilmesi ihtimali üzerinde durduğunu belirtti.

Gazetecilere konuşan Lord, “S-400 ve F-35 etkisiyle, savunma ve ticaret sanayimizin geri kalanına yönelik etkiyi iki kola ayırdık. Savunma perspektifinden F-35’in dışındaki her unsuru bakanlık bünyesinde gözden geçirdik ve bunlar CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir” dedi.

Henüz bir kararın alınmadığını belirten Lord, ancak yaptırımlar yönünde bir kararın Türk sanayine sert darbe vurabileceğini kaydetti.

Lord, diğer taraftan Amerikan sanayisinin dirençli olduğunu ve Türkiye’nin ürettiği parçalar için başka yeni kaynaklar bulabileceğini söyledi. Lord, “Gerçekte yapmak istediğimiz bu değil. Türkiye’yle birlikte çalışmayı sürdürmenin bir yolunu bulmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Türk savunma sanayi şirketleri iniş takımı, yakıt haznesi gibi parçaları dahil olmak üzere F-35 uçaklarının yaklaşık 937 adet parçasını üretiyor.

Türkiye F-35 programının ortaklarından biri olarak toplam değeri 9 milyar doları bulan 100 F-35 savaş uçağı almayı planladığını bildirmişti.

Türk yetkililer, Ankara’nın F-35 projesi konusundaki sorumluluklarını yerine getirdiğini ve programa katılımının planlandığı gibi devam etmesi gerektiğini savunuyor. Rusya’dan S-400 alımının da sadece Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarını karşılama amacı taşıdığını ve bu satışın F-35’lere bir tehdit oluşturmadığını belirtiyorlar. (amerikaninsesi.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ilkgun salih18 Haziran 2019 19:12

    uckursuz abd nin hemen dersi verilir.fakat ondan once siyonist israilin dersi verilmeli filistinde kudusun altindaki tunellerdeki altinlar ellerinden alinip dunyada paylasilmali .herkesin o tunellerdeki altinda hakki var.halk bankasindan komisyon su bankadan komiSyon almistir hicbir hakki yokken bu hakkimiz tunelde altin olarak yatmaktadir ve dunya devletleri birlesip bu altinlari bunlardan almali Buraya bu altin kulceleri nerden geldi derseniz siyonist abd ler abd deki bankalarinin icini bosaltarak kendi bankalari altina cevirerek buraya tasimislardir .bulara obama yaptirim uyguluyamamistir zira esanj diye bir deliyi ortaya atarak ikiz kulelerin kimin tarafindan yikildigini anlatmasi icin santaj yapmis boylece obama yaptirim uygulamamistir.bununla ilgili gazetelerden en ufak bilgi verilmemistir.cunki gazeteciler satin alinmis veya kasetleri cikmistir

  • gemuh7918 Haziran 2019 16:24

    abd , dünya liderliğini kaybetmeye hiç bu kadar yaklaşmamıştı.Rusya ve Çin öyle güçlendi ki , abd artık saman altından yürüttüğü "Para kaynaklarının üstüne oturarak,mevcut gücünü koruma " felsefisini , artık açıkça ,"pkkya kara ordum demesi","suriye silahlı kuvvetlerine ,suriye toprakları üzerinde saldırması","aynı olayı irana yapmaya çalışması",keyfi ekonomik ambargolar ve posta koyma çalışmaları vs... hep son çırpınışlar.Neden mi ? Dünya üzerinde karşılıksız para basabilen tek ülke , şu ana kadar dünya lideri olan abd'dir.Peki bu liderliği kaybederse , herkesin elindeki dolarlar , sizce ne olur ? Peki sonrasında abd ne olur ??? Bataklıktaki son çırpınışlar... Ne kadar para babası olursanız olun , paraya kan bulaşırsa,o kaynaklar bile sizi terk eder gider 

  • FİKO ŞEKER FABRİKALARI18 Haziran 2019 16:20

    ABD NASILSA YAPTIRIM UYGULAYACAK OZAMAN İRAN LA NEDEN HALA abd YAPTIRIMLARINA UYUYORUZ

  • metin cetin18 Haziran 2019 14:01

    Türkiye Cumhuriyeti niye hasımlarına yaptırım uygulamıyor bu kadar haine şirin gözükmek için uğraşıyor...!

  • fatih istanbul18 Haziran 2019 11:05

    SİZLERDE  ŞUNU  İYİ BİLİN KISASA KISAS  ÜLKEMİZDEKİ  AMERİKAN ÜSLERİ TEKER  TEKER  KAPANACAKTIR  ÜLKEMİZ  DAHA GÜÇLÜ BAĞIMSIZ  OLACAKTIR  SEN  BİZİ ÜLKASİNİ  SATAN  MISIRIN  FİRAVUN  SİSİSİ  SUDİ KIRALI  SALMAN  BİRLEŞİK ARAP ÜLKESİ EMİRİ  SANMA ....

  • Hmd18 Haziran 2019 10:46

    Siyonist emperyalist evangelist kovboy abd ye boyun eğmektense savaşıp ölmek en şereflisidir

  • ALAATTİN CAMGÖZ18 Haziran 2019 10:42

    yarın bir gün abd ülkenizi iki ye üç e bölüyorum yoksa yaptırım yaparım der isek bunlara boyunmu eğeceğiz.yap tamam abd ilişkilerimiz tamamen kopar tamamen yönümüzü rusya ya çeviririz.ne yapacaklar zaten yapacaklarınız tüm kahbelikleri ülkemizde yaptınız ve hala lyapıyorsunuz.tüm şehitlerimizi pkk mı yaptı zannediyorzunuz abd yapmıştır.

  • Ahmet tecer18 Haziran 2019 10:02

    Vazgeçip almaz isek  Türk insanı  için yüz yılın utancı olur, boynumuz önde gideriz ve artık abd her konuda bize baskı yapmaya  başlar .

  • Cekic18 Haziran 2019 09:13

    Trump sari kafa abd batımı icin gelmiştir her ülkeye ekonomik savaş elinde tek kozu dollar şimdi ülkeler dolara alternatif bir para birimi veya yerel para ile ticaret olsa kim takar abd yi s400 hatta s500 gelsin gelmeli

  • ali18 Haziran 2019 09:02

    çavuş,,,onbaşı...her bok  konuşuyor...artık bağımsızlığıızın zamanı gelmedimi....İNADINA...REİS

  • Mehmet18 Haziran 2019 08:46

    blöf yapıyorlar.. bizimkiler de blöfe karşılık versin lütfen!.. las vegas a gidin 2-3 el poker atın.. bunların dinini imanını anlarsınız. Blöflere blöfle karşılık verin.. ne biliyim AB -rus- çin -hindistan bloğu kuralım diye mekik diplomasisi yapın...  Teatral yeteneklerinizi kullanın. Bu gringolar ortadoğu'da  satranç oynamıyor resmen poker oynuyor.

  • erol g.18 Haziran 2019 08:29

    Abd Nato' nato üyesi olan ülkemizi/dolaylı olarak diğer nato ülkelerini de yaptırımlar ile tehdit ettiği için Nato'dan atılmalıdır

  • Ahmet kal 18 Haziran 2019 07:44

    Bu hikayeleri ülkeler nasıl kurgulayıp oynuyor valla hayret,bugün ak diyorlar yarın kara hiç bir ülke şu anki dünyada inandırıcı değil aslında hepsi kumda oynasın

  • Tufan 18 Haziran 2019 07:00

    İyi de bize f35 vermeyeceğinize göre bizim aldığımız s400 nasıl olmayan f35'lerin bilgilerini çalacak? Tamam verme f35 istemiyoruz. S400 daha önemli bizim için.

  • Nihat18 Haziran 2019 06:35

    Önüne geleni tehdit ederek Amerika aslında kendisini batırıyor;  kendisini sokan bir akrep gibi.   Neden çünkü aslında Amerikalı dediğimiz sıradan bir vatandaşın bile gerçekte ulusal bir kimliğe sahip değil!  Size tuhaf gelebilir ama aslında Amerika diye bir devlet yok sadece derin güçlerin ileri karakolu var!  Bu karakol zorba komutandan aldığı emirleri yerine getirmekten başka bir şey yaptığı yok.  Rambo filmlerinde bile asker ne pahasına olursa olsun aldığı emirleri uygulamalı (vicdanına uymasada)  diye bilinç altı kurgulamalara  dikkat edin!  Buna benze bir çok sloganik kurgulama ve popüler kültürün  deformasyonu ile malum kapitalist sistemde  insanlar robotlaştılmış, içi boşaltılmış kavram ve kurallar ile sadece haz duyarak yaşamaya mahkum edilmişler. 

  • Nihat18 Haziran 2019 06:22

    ....tir oradan soyu bozuklar, meşrebi belirsizler.