E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımı: Senato'dan geçti---

ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımı: Senato'dan geçti

ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımı: Senato'dan geçti
11 Aralık 2020 - 21:43 borsagundem.com

ABD'de, Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarının 30 gün içinde uygulanmasını talep eden 2021 Savunma Bütçesi Senato’dan geçti.

ABD'de, Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarının 30 gün içinde uygulanmasını talep eden 2021 Savunma Bütçesi Senato’dan geçti. 

ABD Senatosu 2021 Savunma Bütçesi'ni 11'e karşı 79 oyla kabul etti.

Bütçe, daha önce de Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti.

TRUMP'IN VETO KARARININ BİR ANLAMI KALMADI

Senato'dan da geçen 2021 Savunma Bütçesi, Donald Trump'ın önüne imzaya gidecek. Daha önce bütçeyi veto edeceğini beyan eden Trump'ın, Senato'nun üçte ikisinden fazla kabul oyu alan bütçeyi veto etme hakkı yasal olarak bulunsa da, Kongre tekrar toplanarak 3'te 2 çoğunlukla tasarıyı kabul edip yasalaşmasını sağlama hakkına sahip.

TASARIDA NELER VAR?

Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen "Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu", 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrıldı.

Bunun yanı sıra Enerji Bakanlığı bütçesi altında nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için 26,6 milyar dolar bütçe belirlendi.

NDAA tasarısında, Çin’e karşı "Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi"nin kurulması öngörülürken, ABD’nin Pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmek, bölgedeki ortak ve müttefiklere destek vermek üzere bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığının bütçesine ek 2,2 milyar dolar fon ayrıldı.

RUSYA İLE ASKERİ İLİŞKİ SINIRLAMALARINI ARTIRIYOR

Tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler dikkati çekti.

Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, tasarı ayrıca Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılmasını şart koştu.

Tasarıda Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için önceki bütçe yasalarında belirlenen 3,7 milyar dolarlık fonun tamamının, bu bütçe kapsamında da sağlanması istendi.

ALMANYA VE KORE'DE ASKER SAYISININ AZALTILMASINI YASAKLIYOR

ABD Başkanı Trump’ın Almanya ve Güney Kore’den asker çekme planına ilişkin ise tasarıda, gerekli şartlar teyit edilmediği sürece Güney Kore’deki asker sayısının 28 bin 500’ün altına, Almanya’daki asker sayısının ise değerlendirme süreci tamamlanmadan 34 bin 500’ün altına düşürülmesi yasaklandı.

Tasarıdaki, "ABD özel kuvvetlerinin ABD ortaklarına gayrinizami harp için destek yetkisini artırmasına" ilişkin bir madde de dikkati çekti. ABD, hibrit savaş ve gayrinizami harbe ilişkin strateji belgesini daha önce yayımlamıştı.

ABD askerlerinin, Finlandiya’daki Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele İçin Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmasını şart koşan tasarıda, İsrail, Tayvan, Baltık ülkeleri, Hindistan, Vietnam ve Japonya’ya yapılan askeri yardımların sürdürülmesi talep edildi.

ABD Hava Kuvvetlerinin, gücünün ortalama 386 filo veya 3 bin 850 savaş uçağına ulaştırılmasını öngören tasarı, birçok savaş uçağının yanı sıra 93 F-35 uçağının alınması için yetki verdi.

Tasarıda, Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetlerince kullanılması için gerekli yetkilendirme yapıldı.

ABD yurttaşı siyah George Floyd’un öldürülmesinden sonra yaşanan olaylarda gündeme gelen Konfederasyoncu generallerin isim ve heykellerinin kaldırılması da tasarıda yer aldı.

Tasarının ilgili maddelerinde, Konfederasyoncu generallerin isimlerinin üslerden kaldırılması için bir komisyon kurulması ve bu komisyonun 3 yıl içerisinde gerekli tavsiyeleri içeren rapor hazırlaması şartı konuldu.

TASARIDA TÜRKİYE DETAYI

Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı.

Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi.

Bu mallar da "doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı" şeklinde sıralandı.

Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasından sonra, 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

Reuters: ABD'nin Türkiye yaptırımları her an ilan edilebilir

Türkiye'ye yaptırım getiren tasarı Temsilciler Meclisi'nden geçti

Trump, Türkiye’ye yaptırım öngören tasarıyı veto edeceğini duyurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş12 Aralık 2020 19:23

    Düşman değil dost biriktirmemiz gerekirkenöyle anlaşılıyor ki bunlar giderken arkalarında birtane bile dost ülke bırakmayacaklar. Bu yaptırımlarla beraber 2.5 milyar dolar verdiğimiz s400 leri artık depodan çıkartamazsınız, parasını ödeyip alamadığımız 6 ad f 35 in parasını da geri alamadılar, demekki külhanbeylik buraya kadar kadarmış.

  • BİR DOST12 Aralık 2020 21:51

    CHP ve yancıları geldiğinde abd'nin dostumuz olacağından hiç şüphem yok. Her zaman olduğu gibi ülkenin anahtarını ABD'ye teslim edeceklerdir zaten. Madem dost biriktirmemiz lazım Katarl'a alıp veremediğiniz nedir.

  • Kartal 12 Aralık 2020 18:12

    Pazartesi borsa yükselir ozaman bu ara takmıyoruz yaptırım felan aksine pozitif yansıyor

  • Kamil12 Aralık 2020 17:15

    Müzik notası verelim

  • KÜRŞAT12 Aralık 2020 15:29

    TÜRKİYENİN güçlenmesinden kalkınmasından rahatsız olan şerefsizler ülkemiz adına yapacağımız işleri sizemi danışacağız sürüyede vatan hainlerine silah temin ederken bizemi danıştınız yunanistanda s_300lere sizmi onay verdiniz bunlar natonun üyesi değilde başka bir ortaklığın üyesimiler bunlarla beraber olmak bize zarar veriyor kendimize yeni bir itifak kurarak bu hain ülkelerden ilişiğimizi keselim.

  • ALPTUĞ12 Aralık 2020 15:09

    TÜRK evladı olarak  hırsımdan duramıyorum biz müstemleke bir ülkemiyiz neden bu neydüğü belirsiz kendini bir şey zaneden ülkeye  bizde sana haddini bildiririz incirlik dahil amerikanın menfatinin ülkemizde olduğu bütün imkanları yok ederiz diyemiyor yetkililer natodo değişik ülkelerde görevli tüm askerlerimizi çekeriz diyemiyoruz bu soytarıların bekçisimiyiz yeter bir TÜRK gibi davranın  başımız yerden kalksın .

  • Herkese eyyy...12 Aralık 2020 19:32

    Öyle iç piyasaya şirin görünmek, senin gibilerin milli duygularını istismar ederek ona buna gider yapmak kolay, hadi kapatsınlar incirliğide görelim, kapatamazlar dünyada abd ne derse o olur bunu senin gibi zavallılarda öğrenecek. Siz bunlar sayesinde dünyada kendinizi süper güç filânmı sanıyordunuz, arjantinden sonra ekonomide ikinci batak ülkeyiz bunlar sayesinde, bunu bir kafaniza sokun.

  • EKRİST12 Aralık 2020 13:22

    muhalefet partileri sevinsinler bakın dostlarınız ülkemizin deki tüm ithilalleri ve ekonomik krizleri ile şehitlerimizi yapanlar bunlar sevinen muhalefet çünkü başka türlü iktidara gelemeyeceklerini bildikleri için bunlardan medet umuyorlar ama başaramayacaklar.

  • Hasan12 Aralık 2020 13:02

    Bu yaptırımları bunlara oy verenler göğüslesin, aynı çileyi neden bizde çekiyoruz, çobanlarla benim oyum neden aynı oluyor.

  • İlim kendini bilmektir12 Aralık 2020 21:50

    Aynen öyle kendi özgürlüğüne bile düşman olmuş yalana kulağını hırsızlığa gözünü adaletsizliğe vicdanını kapatmış ilkel primatlar yüzünden ülkemin geleceği yok oluyor

  • Vatandaş 12 Aralık 2020 12:58

    Artık biz nerede yanlış yaptık da dünyada yapayalnız hale geldik, şu yandaş cahil cühelâ tayfası bunu bir sorgulayın. Sizin yüzünüzden sizlerle beraber tüm ülke vatandaşı çile çekiyor kardeşim.

  • emin12 Aralık 2020 09:11

    Fake hareketler...maksat abd rusya catisini pekistirmek..ab yi kiskaca almak..turkiyenin truva ati oldugunu bilin

  • Hadi bakalım12 Aralık 2020 08:44

    Bu haber dün sabah biliniyordu Dolar yükseldi sonra niye düştü.. Borsa niye yükseldi.. Sayın Cumhurbaşkanı bu konu hakkında konuştu söylediklerini okudum.. politika bana göre değil gerçektente. Doların 7 liraya çıkmasında payı olan Trump, sayın Cumhurbaşkanına saygısızca mektup gönderen Trump, ekonominizi mahvederim diye twit atan Trump, Cumhurbaşkanı ile iyi ilişkisi var denildi.. *Biden nasıl olacak düşünmek bile istemiyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • hayri12 Aralık 2020 08:04

    yorumlara baakıyorum da, cahil halkla uğraşmamak gerektiğini birkez daha anlıyorum. O yaptırım listesindeki bir madde şu, "hedef ülkenin ABD doları ile işlem yapmasının yasaklanması". yani ihracat ve ithalat işlemlerinde türkiyenin dolar kullanmasının engellenmesi, türkiyedeki bankaların dolar göndermesinin ve dolar kabul etmesinin yasaklanması. İran'ın başına gelen buydu. artık ticareti öpücükle yaparsınız

  • Bir yorum12 Aralık 2020 02:03

    ''Nerede bu tank diyen?''  Malum soytarılar  ananın karnında 9 ay nasıl  durdun  yoksa fırlama olarak mı çıktınız bilmem ama  Türkiye bu zamana kadar  80 yıl veyahut fazlasını beklediyse;  demek ki biraz  daha bekleyecek  siniz!  Merak  etmesinler namlusunun üzerine  ilk siz çıkacaksınız!  

  • Vatandaş12 Aralık 2020 21:40

    Bir yorum rumuzlu Geri zekalı şoven kafa; senin gibi embesil kafalar yüzünden hep beraber cezamızı çekiyoruz işte, sen teknik denildiğinde tornavidan başka birşey bilmeyen dangalak, benim ne kadar teknik olup olmadığını senin gibi örümcek kafalar ölçemez kara cahil. Buradan ancak salayalarınla saldırmasını bilirsiniz, ona buna buradan gider yapmayı marifetmi sanıyorsun hödük.

  • Bir yorum12 Aralık 2020 19:37

    Aşağıdaki müsvette vatandaş   bilmediğin teknik konularda ahmakça yorum yapma!  cahilsin bilgisizsin,  falan gazeteyi okuyup  bilgi sahibi oldum sanıp senin gibi ahmaklara laf anlatmak neredeyse imkansız!  Neyse  çıkınca namlusunu  ...na sokarsın!  

  • Vatandaş12 Aralık 2020 13:19

    Birbuçuk yıl önce atalay tankı üretimi başlayacaktı, sonuç sanayiciliğin yanından bile geçmemiş ethem sancak efendinin yiyebileceği iş değil bu, boru değil tank bu , adam iş hayatında neyi üretmiş ki tank üretecek, birde yanlarına katarı ortak yaptılar, katar bize bilimde teknolojide ne katabilir. Ama bunlar için farketmez, imam olunca sanıyorlardı her iş tamam olacak. Allah size akıl fikir versin, hâlada savunuyorsunuz be.

  • Hasan hasan12 Aralık 2020 01:32

    İncirlik üstüne kapatın nasıl bi yaptırım olur görsünler

  • Gökhan12 Aralık 2020 01:22

    Allah Ülkemizi hasımlarının oyunlarını boyunlarına sarsın, fırsat vermesin.Gazabı ile paklasın.

  • mehmet12 Aralık 2020 01:17

    bu bize kamçı olsun.. dehral hipersonik füze yapmamız gerekiyor. hipersonik füze ile F35 F22 ve uçak gemisi gibi araçlar vız gelir tırıs gider. 

  • Hüseyin 12 Aralık 2020 00:24

    Dolarda bu seviyeler artık en düşük yerlerdir, artık daha aşağılar hayal.

  • Hasan12 Aralık 2020 00:17

    Şimdiye kadar gündeme gelmeyen yaptırımlar ne oldu da neden gündeme geldi hemde kanki! Trump zamanında. Pompeo nın parmağı var olduğu söyleniyor. Adam istanbula geldi yetkililerden bir tanesi bile yanına gitmediler.

  • Orhan12 Aralık 2020 00:09

    MILLET ITTIFAKININ GOZU AYDIN..HAYIRLISI OLSUN..MILLET HER SEYÌ GORÙYOR...GERCI ONUN GUNDEMI...TACIZCILERLE..BELDIYELERDEKI YOLSUZLUK...VAH..VAY..ANA MUHALEFETE BAK...

  • Alp Yiğit11 Aralık 2020 23:36

    Yaptırım yapsanız yatırım yapmasanız da lafı güzaf TÜRKİYE eski TÜRKİYE Değil yakın zamanda çok daha güçlü olucağımız aşikar önünü kesemezsiniz bu yürekli yiğit Ülkemin uyanış hamlesi başladı Elhamdülillah Rabbim yar ve yardımcımız olsun

  • Sedo 11 Aralık 2020 23:22

    Bunlar hikaye yaptırımlar.İşin sonunda er yada geç bize direk askeri müdahale yapmaya kalkacaklar,o gün geldiğinde içerde birlik ve beraberliğimizi kaybetmezsek kazanan biz oluruz.Ancak birliğimiz bozulursa bizi tarihten silerler.Bunu anlamamız lazım artık

  • Hsn Akbük 11 Aralık 2020 23:03

    Demekki bunların Akıllarının köşesinde Türkiye’ye saldırmak gibi bir düşüncelerimi vardıda S400 aldık diye bukadar korkuyorlar korkunun ecele faydası yok bizim ya şehit oluruz ya Gazi

  • Suat11 Aralık 2020 22:56

    Ben olsam bu senato oyununu karsilik incirlik hava üstünü kapatılması konusunda mecliste oylama yaparım bak sonra bize karşı böyle yaptırım kararı alabiliyorlari

  • Erkam11 Aralık 2020 22:43

    S400 yetmez S500 de alalım kudurun

  • Yorum11 Aralık 2020 22:43

    Biz s 400 ve s 500 gibi sistemleri 1 2 yıla yaparız zaten ardından elimizdeki s 400 leri Libya ya satarız onlarda tobruk kentine giritin karşısına kurarlar mevzu kapanır bizim için ama abd için yeni başlamış olur abd düşünsün dursun Libya birde s 500 alırsa bu işe K... La gülerim abd düşünsün ondan sonra

  • AhmetK11 Aralık 2020 22:22

    Tırt yaptırımlar,ucak alıyorduk zaten vermıyorlar. Hava savunma sisteni ihtşyac vardı, aldık bitti. Fuzeleri zaten artık kendımız yapıyoruz. Onumuze bakarız,biter gider askeri ilişki

  • fuat11 Aralık 2020 22:16

    eyvaaah ne yapariz simdi , yandik olduk bittik (6) 

  • bahaneci11 Aralık 2020 22:12

    Allah,in Gazabi Turk dusmanlarinin uzerine olsun,Amiin....

  • BİR DOST11 Aralık 2020 22:04

    Bu yaptırımların hikaye olduğu anlaşılınca Başkada ne yapacaksınız bakalım.

  • Özgür11 Aralık 2020 22:28

    Sırada en can alıcı Halkbankasını unutmayalım