E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den S-400 ve F-35 açıklaması---

ABD'den S-400 ve F-35 açıklaması

ABD'den S-400 ve F-35 açıklaması
02 Nisan 2019 - 18:19 borsagundem.com

ABD Savunma Bakan vekili "Türkiye ile Rusya'dan S-400 alımına ilişkin sorunun çözülmesini umuyoruz. Luke Hava Üssü'ndeki F-35 uçaklarının Türkiye'ye teslim edilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye ile Washington arasında süren F-35 gerginliğine ilişkin yapıcı bir adım attı.

Savunma Bakanlığı görevini vekâleten sürdüren Patrick Shanahan, bir açıklama yaparak Türkiye'nin Rusya'dan almayı planladığı S-400 füzelerinden dolayı Washington'ın F-35 savaş uçaklarının teslimatını iptal etme meselesinin çözülmesini umduğunu söyledi.

Salı günü konuşan Shanahan, "Umarım sorunu çözeceğiz ve böylece (Türkiye) Patriotlar ve F-35'ler olmak üzere doğru savunma ekipmanına sahip olacak" açıklamasında bulundu.

Bakan ayrıca hâlihazırda Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitimi için kullanılan ve ABD'deki Luke Hava Üssü'nde bulunan iki adet F-35'in de yakında Türkiye'ye teslim edilmesini beklediğini kaydetti.

Savunma Bakanı'nın bu sözleri Pentagon'un, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye'ye gönderimini durdurduğunu duyurduktan bir gün sonra geldi.

Pazartesi günü Türkiye ile ABD arasında gerginlik yaratan S-400'ler konusunda konuşan bir Pentagon sözcüsü, gönderimi durdurma kararının "Türkiye, S-400 alımından vazgeçtiğine dair, hiç yanlış anlaşılmaya yer vermeyecek nitelikte bir karar alana kadar" geçerli olacağını söylemişti.

Patriot teklifinin süresi dolmuştu

Savunma Bakanı Shanahan geçen hafta Çarşamba günü bir açıklama yaparak Türkiye'nin F-35 programında kalmasını dilediğini ancak bunun gerçekleşmesi için S-400 yerine Patriot füze savunma sistemleri satın alması gerektiğini belirtmişti.

ABD'nin Türkiye için yaptığı ve Rusya'dan S-400 satın alma planından vazgeçmesi karşılığında daha pahalı olan Patriot sistemleri için verdiği indirimli teklifi ise Mart sonu itibarıyla sona ermişti.

Türkiye her ne kadar Patriot füzeleri ile ilgilendiğini belirtse de, S-400'lerin alımından vazgeçmediğini birçok kere tekrar etmişti.

Çavuşoğlu'nun Washington gündemi

F-35'lerin teslimatı konusunun, Washington'da 3-4 Nisan'da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gündeminde olması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak geçen Cuma günü konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasına sadık olduğunu belirtmiş ve bu konuda geri adım atılmayacağının işaretini vermişti.

Washington, Ankara'nın S-400 füzelerini alması durumunda F-35'lerin güvenliğinin tehlikeye atılacağı ve radara yakalanması güç bu yeni nesil savaş uçaklarının Rusya karşısında zayıf düşeceği gerekçesiyle teslimata karşı çıkıyor.

Kongre gündeminde

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti temsilcileri geçen hafta ortak bir yasa tasarısıhazırlayarak F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını geçici olarak durdurmak üzere adım atılması istendi. Söz konusu tasarıya göre S-400 alımından vazgeçene kadar Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

Bunun yanı sıra gene Reuters'ın ABD'li kaynaklara dayandırdığı 28 Mart tarihli habere göre ise Washington, F-35'lerin üretim sürecine dahil olan Türkiye'ye alternatif arayışlarına girdi. Türkiye'nin gövde, iniş takımı ve kokpit göstergeleri gibi parçalarını ürettiği F-35 projesinden çıkarılmasının zahmetli olacağını belirten yetkililer, ancak bu seçeneğin imkânsız olmadığını dile getirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • efe03 Nisan 2019 00:40

    su f35lerı aldıktan sonra s400 alsaydık keske ozaman her ıkısını almıs olurduk

  • çok yakında02 Nisan 2019 22:55

    s 400 den vazgeçeriz nelerden vazgeçtik ki

  • TURK03 Nisan 2019 17:48

    bir dost neden vazgeçtik diyecegine internete girebiliyorsun.BAK.1926 uçak fabrikamızı kurduk evet yanlış duymadın hemde 200 uçak üretmişken sonra kapattık niye amerika bedava uçak veririm dediği için.devrim arabasından vazgeçtik yüzde yüz yerli niye amerika oyunları yüzünden ve anadol gibi yüzde yüz yerli arabamıza saman dediler(aynısı formula 1 senelerdir kullanıldı), fabrikada koç protipini sactan kaportalısını çıkartmış ama yine izin yok.onun için geçmişe bak imkanın var herkes baksın o yazılanlar yalan değil dünyada ilk uçak 1903 uçarken bak biz o zaman neler yapmışız ama zihniyet belli TÜRKLERİ çekemeyenler ve içimizdeki hainler yüzünden hep aynı oyun artık bırakın A-B partisi tutmayı gerçekleri görün BİR YERDEN İMAL ETMEYE BAŞLAMAK LAZIM!!!

  • BİR DOST03 Nisan 2019 09:30

    Neden vaz geçtik bir örnek verseydin de kamoyu aydınlansaydı bladerim.

  • Boza biliyorsan anlaşmayı boz02 Nisan 2019 21:13

    Patroit alalım siz savaş attınız zaman size karşı kullanmayım diye ne kadar çaba sarf ediyorsunuz. S400 sizin planızı bozdu için vermezsiniz. O anlaşmayı bozmak kolay olsaydı çoktan bozardınız. İşine gelmediği için anca böyle yan çizmeye başlarsınız. Daha önce bize satmadığınız silah pkklı dozmuzlara verirsiniz.

  • Gezgin çocuk02 Nisan 2019 23:54

    Adamlar baktı yerel seçimleride ak parti kazandı yusuf yusuf oldular geri fites yapıyorlar hepiniz hizaya geleceksiniz ALLAHIN izniyle

  • 3402 Nisan 2019 19:04

    Çokmu gerdi sizi