E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den Libya'ya Türkiye ile mutabakat tepkisi---

ABD'den Libya'ya Türkiye ile mutabakat tepkisi

ABD'den Libya'ya Türkiye ile mutabakat tepkisi
05 Ekim 2022 - 13:06 borsagundem.com

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı hidrokarbon mutabakatına ABD'den tepki geldi. Libya Milli Birlik Hükümeti'ne Siyasi Diyalog Forumu'nu hatırlatan Washington, Türkiye ile mutabakatın ülkenin dış ilişkilerine müdahale getirebileceği uyarısı yaptı

Türkiye'nin Libya ile hafta başında imzaladığı hidrokarbon mutabakat muhtırası Avrupa Birliği'nden sonra ABD'de de rahatsızlığa yol açtı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Libya yönetimine, ülkenin dış ilişkilerine müdahale getirebileceği endişesiyle tepki gösterdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın'dan oluşan heyetin Libya'ya yaptığı ziyaret sırasında Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıraları imzalandı. 

Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklara ulaşılması için işbirliği amaçlayan muhtıralar için konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Akdeniz'deki tüm zenginliklerin herkes tarafından eşit değerlendirilmesi gerektiği şeklindeki görüşünü tekrarladı. 

İLK TEPKİ MISIR VE YUNANİSTAN'DAN

Anlaşamaya ilk tepki Mısır ve Yunanistan'dan geldi. Türkiye'yi devre dışı bırakarak Doğu Akdeniz'deki gaz kaynaklarından istifade etmeyi amaçlayan iki ülkenin dışişleri bakanları Türkiye ile Libya arasında varılan mutabakattan rahatsızlıklarını dile getirdi. 

Euronews'in haberine göre, mutabakata bir tepki de ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın muhtıraya tepki gerekçesi ise çok manidar. Libya yönetiminin hedef alındığı ABD Dışişleri açıklamasında Libya Siyasi Diyalog Forumu hatırlatılarak Libya Milli Birlik Hükümeti'ne ülkenin dış ilişkilerine müdahale ya da uzun vadeli yükümlülükler doğuracak yeni sözleşmeler imzalamama yükümlülüğü getirdiğini öne sürüldü. 

"ÜLKEMİZ AÇISINDAN HİÇBİR KIYMETİ YOK"

Bu arada, Yunanistan ve Rum yönetimine yönelik aldığı kararlar ile komşu ülkenin dış politikasına adeta vesayet getiren ABD'nin Libya yönetimini, ülkenin dış ilişkilerine müdahale getirecek anlaşmaları imzalamakla itham etmesine Ankara'dan tepki gecikmedi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç de, "Türkiye ile Libya Milli Birlik Hükümeti arasında imzalanan ve hidrokarbonlar alanında karada ve denizde ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesini öngören Mutabakat Zaptı hakkında Yunanistan ve AB Sözcüsü tarafından yapılan açıklamaların ülkemiz açısından hiçbir önemi ve kıymeti yoktur." ifadesini kullanmıştı.

Bilgiç, iki egemen devlet arasında iş birliğine yönelik bu anlaşmaya itiraz edilmesinin hem uluslararası hukuka hem de Birleşmiş Milletlerin temel ilkelerine aykırı olduğunu söylemişti.

Türkiye ve Libya'dan doğalgaz mutabakatı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azılı solcu06 Ekim 2022 00:16

    amerika,mısır ve yunanistan haklı dır.libya ile yapılan bu anlaşma millet ittifakı iktidarında iptal edilecek ve dost ulkelerle ilişkilerimiz rayına sokulacaktır.çunki bu anlaşma libyanın çıkarınadır.çözum millet ittifakıdır,çözum sayın kılıçdarogludur.her şey guzel olucak.

  • Mucise Reis : )05 Ekim 2022 21:53

    Bu memleketin okullarında küçükyaşlardan beri vatansever olarak yetişen...Ülkeleri milli birlik ve beraberlikleri için kendi alanlarında uzmanca  programlar oluştura... peto kumpaşları ile görevlerinden aytıltılan, ülkemizin program , plan, yatırım, gelişim vb alanlarına darbeler atmaya çalışan büyük oyun bozulmaya mahkumdur... libya-Türkiye deniz sahaların birleşmesi....Milli gemi projelerinin uygulanmaya alınması...tank ve uçak lar ile ilgili hedeflerin işlemelre alınması vb. kritik programların feto kumpasları ile görevden aldığı  komutanlar asla unutlmayacaktır.planlama ve programlamaları yapan, askeri darbe söylemleri ile görev ve rütbesi sökülen mimarları anmamak olmaz... Devletimizin bütün olarak ülke menfati için bu programları , incelemesi uygulamay sokması milli gelecek ve menfaat için önemlidir.

  • kararsız oy06 Ekim 2022 00:19

    görevden alınan fetöculer geri gelsin diyosun yani.

  • azmi05 Ekim 2022 21:16

    Abd düşman müttefiktir. Her türlü melanet beklenir. Önemli olan ele muhtaç olmayıp gereksinimlerimizi kendimizin karşılaması. Teknolojide ilerleyemezsek , başkasının uçağına , motoruna vb muhtaç kalmaya devam ederiz

  • muhterem05 Ekim 2022 20:33

    ABD ve AB dünyanın haramileri dünyada tüm ülkelerin zenginliklerini haydutca gasp ediyorlar el koyuyorlar, zorla elinden alıyorlr onların kendi zenginliklerini kendi halkı için devleti için kullanamıyorlar. Çünkü bu emperyalistler el koyuyor. Libyanın hiro karbonundan  bunlara ne istediği gibi kıllanır ancak kullanamıyor. Türkiyenin ekonomide, sanayide geri kalmışlığın failleri bunlardır. 50 Yıldır önce sağ sol deyip 12 eylülden sonra PKK yı ve en sonda FETÖ, Suriye'de PYD nin kurucusu ve arkaında durup her türlu desteği veren bu emperyalistlerdir.

  • Yorum05 Ekim 2022 19:59

    Bu savaş kaçınılmaz

  • Kaçkar KAPLANI05 Ekim 2022 18:51

    Temeli kan ve göz yaşı üzerine kurulu katil ABD; Afkurmayı bırak artık ne derece ödlek olduğuna tüm dünya şahit.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ05 Ekim 2022 17:33

    ulan sende kimsin 10 000 km uzaktan uzaktan kumanda ile bizi yönetmeye çalışıyorsun.bize ait hakkımız olan denizlerde hareketlerimizi dahi kısıtlıyorsun.bizler senin topraklarına karışıyormuyuz.

  • Turkiye05 Ekim 2022 15:28

    Artık bu küresel çetenin bir derse ihtiyacı var.Sanki dünya onların emir kulu.Umarim bu dersi fazlasıyla verecek güce hızla erisiriz.

  • Vakti gelecek inşallah05 Ekim 2022 16:01

    Askeri olarak gücümüz yeter.. Türkiye sadece Türkiye’den ibaret değil daha büyük. Asıl sorun ekonomik olarak güçlü olmamız lazım ki tokatlamaya başlayalım deyyuzları