E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den 'güvenli bölge' için şok açıklama---

ABD'den 'güvenli bölge' için şok açıklama

ABD'den 'güvenli bölge' için şok açıklama
12 Ağustos 2015 - 01:39 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'den temizlenecek bölgeye isim koymama noktasında çok dikkatli olduklarını söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'den temizlenecek bölgenin "güvenli bölge" olarak ifade edilmesiyle alakalı olarak, "Bu bölgenin nasıl olacağı hakkında, IŞİD'i  bölgenin dışına sürmeye zorlamak dışında, isim koymama ya da tanımlama yapmama  noktasında çok dikkatliyiz" dedi.

Toner, günlük basın toplantısında, bazı medya organlarında  Türkiye ve  ABD arasında "güvenli bölge" yönünde anlaşma sağlandığına dair haberler soruldu.

İki ülke arsında anlaşılan noktanın IŞİD'e karşı verilen mücadelede  Türkiye'nin tesislerinin kullanılması olduğunu belirten Toner, Suriye içinde  oluşturulacak bölgeyi adlandırmak istemedi.

Toner, "Bu bölgenin nasıl olacağı hakkında, IŞİD'i bölgenin  dışına sürmeye zorlamak dışında, isim koymama ya da tanımlama yapmama noktasında  çok dikkatliyiz. Güvenli bölge, IŞİD'siz bölge gibi tanımlama yapmayacağım"  ifadesini kullandı.
İki ülke arasında "güvenli bölge" diye bir anlaşmanın imzalanmadığının  altını çizen Toner şunları kaydetti:

"Türkiye, ABD'ye tesislerini kullanma hakkı vererek ABD'nin IŞİD'e  karşı hava saldırılarını arttırması için genişletilmiş giriş olanağı sağladı. Bu  ve diğer podyumlardan şu konuda çok açık olduk ki güvenli bölge diye bir bölge  yok, konuştuğumuz şey bu değil. Konuştuğumuz mesele, sürdürülebilir bir çaba  IŞİD'i bölgenin dışına sürmek."
   
"Türkiye'nin (Suriye'de PYD'ye) saldırmasına izin verir misiniz?"  şeklinde bir soru üzerine Toner, ''Türkiye ile bu konudaki anlayışımız,  (saldırmayacakları) yönünde" ifadesini kullandı.

SADECE YPG, KÜRTLER DEĞİL, ORADA TÜRKMENLER VE ARAPLAR DA VAR

"Eğit-Donat programı sonrası IŞİD'e karşı mücadele etmek için  Suriye'de bulunan birliğin bölgede buharlaşıp gitmeleri üzerine YPG'ye daha fazla  destek verecek misiniz" şeklinde bir soruya Toner, "Türkiye ile anlaşmaya varmış  oluşumuzun sebeplerinden biri de İncirlik Üssü'nü kullanmaktır. Sadece YPG,  Kürtler değil, orada Türkmenler ve  Araplar da var.  Onlar da IŞİD'e karşı çok  etkili oluyorlar. Elbetteki, bölgeyi (IŞİD'den) temizlemek için gösterdikleri  çabayı destekleyeceğiz" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN KENDİNİ ONLARA KARŞI SAVUNMA HAKKI VAR

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı verdiği mücadeleye de değinen  Toner, PKK'nın, ABD için de yabancı terörist ülkeler listesinde olduğunu  hatırlatarak, "Türkiye'nin kendini onlara karşı savunma hakkı var. Bu, bölgede  IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin dışında bir durumdur" değerlendirmesinde  bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa12 Ağustos 2015 07:40

    Bizim dışişleri mensupları yabancı dil bilmezler mi,neden yapılan anlaşmaların bizimkiler tarafından aktarıldıktan sonra yabancılar hemen arkasından yok öyle değil böyle derler?