E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den geri adım: Viyana sözleşmesine bağlıyız---

ABD'den geri adım: Viyana sözleşmesine bağlıyız

ABD'den geri adım: Viyana sözleşmesine bağlıyız
25 Ekim 2021 - 16:29 borsagundem.com

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği geri adım atarak Viyana Sözleşmesi'nin 41’nci maddesine riayet edeceğini duyurdu.

ABD Ankara Büyükelçiliği, 18 Ekim'deki açıklamayla ilgili olarak, "ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder." açıklamasında bulundu.

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

"ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder."

Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi, konsolosluk memurlarının kişisel dokunulmazlığına yönelik açıklamalar içeriyor.

Büyükelçilerin çağrısı
10 ülkenin büyükelçileri tarafından 18 Ekim'de yapılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi:

“Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.”

Açıklamanın ardından 10 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

10 ülkenin diplomatik misyon şefiyle görüşmenin ardından bakanlık, "Bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, söz konusu açıklamanın Büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir." açıklaması yaptı.

Çevik: Erdoğan büyükelçiler konusunda çok kararlı

 

Erdoğan: 10 büyükelçi istenmeyen adam ilan edilecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.