E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​ABD'den Esed'e kimyasal silah uyarısı---

​ABD'den Esed'e kimyasal silah uyarısı

​ABD'den Esed'e kimyasal silah uyarısı
01 Şubat 2014 - 06:53 borsagundem.com

Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry'den Suriye liderinden kimyasal silahları ya yok et ya da sonuçlarına katlan uyarısı geldi

John Kerry, dün akşamı Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Kerry görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Artık Esed rejiminin kimyasal silahlarını Suriye dışına söz verdiği kadar hızlı çıkarmadığını biliyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beşar Esed’e, New York’ta BM Güvenlik Konseyi’yle vardığımız anlaşmanın bir noktayı netleştirdiğini hatırlatmak isterim:  Eğer anlaşmaya uyulmazsa, konu Konsey gündemine gelecek ve BM Antlaşması’nın 7. bölümü kapsamında değerlendirilecektir.”

Söz konusu bölüm, “Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Eylemi Durumunda Alınacak Önlemler” başlığını taşıyor. 7. bölümün 42. maddesi uyarınca BM Güvenlik Konseyi’nin, şartların varlığı halinde askeri müdahale dahil her türlü yaptırıma karar verme yetkisi var.

Kerry ise Cuma günü ayrıca Münih Güvenlik Konferansı sırasında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de ikili bir görüşme yaptı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Kerry’nin Lavrov’dan, kimyasal silahlarını imha etmesi yolunda Suriye’ye daha fazla baskı yapmasını istediğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de, Suriye’nin yükümlülüğünü yerine getirmesi için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Carney, “Suriye rejiminin bu (kimyasal) silahları taşıma kapasitesine sahip olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da perşembe günü Polonya’da, Suriye’nin elindeki kimyasal silahların teslimini geciktirdiğini, Şam rejiminin taahüdüne uyma sorumluluğunu göstermesi gerektiğini söylemişti. Hagel, sürecin hızlanması için Rusya’nın devreye girmesi gerektiğini belirtmişti.

'SİLAHLARIN YÜZDE 5'İ TESLİM EDİLDİ'


Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasını denetleyen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW)’nun ABD temsilcisi Robert Mikulak ise örgüte süreçle ilgili kaygılarını dile getiren bir mektup yazdı.


OPCW verilerine göre Suriye rejiminin elinde 700 ton kimyasal silah ve 500 ton kimyasal silah ham maddesi bulunuyor. Bu miktarın sadece yüzde 5’inin teslim edildiği açıklanmıştı.
21 Ağustos’ta Suriye rejiminin başkent Şam’ın Guta semtinde kimyasal silah kullandığı iddia edilmişti.
Suriye ise ABD'nin askeri müdahale tehdidi sonrası eylül ayında Rusya’nın girişimiyle uluslararası topluma kimyasal silah programına son verme taahhüdünde bulunmuştu.
Kimyasal silahların teslim ve tasviye süreci OPCW’nun gözetiminde. Sürecin 30 Haziran’a kadar tamamlanması öngörülüyor.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)