E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı---

ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı

ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı
07 Haziran 2019 - 17:23 borsagundem.com

ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta 75 bin artarken işsizlik oranı % 3.6'da kaldı, önceki 2 ayın verisi aşağı yönlü revize edildi

ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta beklentinin çok altında gerçekleşirken ücret artışları da tahminlerden düşük gelerek ekonominin zayıfladığına işaret etti.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam 75 bin arttı. Beklenti 175 bindi.

İşsizlik oranı ise % 3.6 ile 49 yılın en düşük seviyesinde kaldı. Beklenti % 3.6'ydı. Ortalama saatlik kazançlar aylık % 0.2 artarken yıllık artış %3.2'den % 3.1'e geriledi. Beklenti aylık % 0.3, yıllık % 3.2 artıştı.

AŞAĞI YÖNLÜ REVİZYON

Nisan ayı istihdam verisi 263 binden 224 bine, Mart ayı verisi ise 189 binden 153 bine aşağı yönlü revize edildi. İşgücüne katılım oranı %62.8 olarak kaldı.

Beklentiden düşük gelen rakamlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikalarının ekonomiye baskı yaptığına işaret ediyor. Yılın ilk ayında büyüme tahminlerin üzerinde gerçekleşse de sanayi üretimi, konut satış ve perakende satış verileri ekonominin bu çeyrekte daha zorlu dönemden geçtiğini gösteriyor. 

İstihdam piyasası veya diğer ekonomik göstergelerde daha fazla zayıflama olursa Fed'den faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Fed'in politika yapıcıları her ne kadar ekonominin sağlam olduğunu ifade etse de Başkan Jerome Powell gerekirse faiz indirimi olacağı sinyalini vermişti.

PİYASA TEPKİSİ

Verinin ardından Fed'in faiz indireceği beklentisi kuvvetlendi, hazine tahvilleri ralli yaparken dolar düştü. Veri öncesi yükselişte olan Bloomberg Dolar Endeksi günlük kazançlarını silerek eksiye geçti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)