E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı---

ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı
08 Temmuz 2022 - 16:08 borsagundem.com

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin oldukça üzerinde geldi. ABD'de 270 bin artması beklenen tarım dışı istihdam, 372 bin artış gösterdi.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre Haziran ayında tarım dışı istihdam 372 bin arttı. Piyasa beklentisi 270 bin artış gerçekleşeceği yönündeydi.

Aynı ayda işsizlik oranı ise art arda dördüncü ayda yüzde 3,6 olarak açıklandı.

Bürosu'nun istatistiklerine göre tarım dışı istihdam artışına en büyük katkı profesyonel ve ticari hizmetlerde, eğlence ve turizm sektöründe meydana gelen iş kazanımlarından geldi.

Haziran ayında özel sektör istihdamı 381 bin olarak açıklandı. Veriye ilişkin beklenti 240 bin artış gelmesi yönündeydi.

2,5 senenin en düşük seviyesi

ABD'de 4 aydır aynı seviyede seyreden işsizlik oranı, Şubat 2020'den bu yana kaydedilen en düşük seviyede kalmaya devam etti.

Ülkede işsizlik oranı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle Nisan 2020'de yüzde 14,8'e çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ABD'nin işsizlik oranı salgın öncesinde yüzde 3,5 ile 50 yılın en düşük seviyesinde seyrediyordu.

ABD ekonomisi bu yılın ilk yarısında ise 2,7 milyon kişiye istihdam sağladı.

İş gücü piyasası gücünü koruyor

Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç verisi haziranda aylık yüzde 0,3 artarak 32,08 dolara çıktı. Piyasa beklentileriyle paralel seyir izleyen ortalama saatlik kazançtaki aylık artış, mayısta yüzde 0,4 olarak kaydedilmişti.

Ortalama saatlik kazanç verisi haziranda yıllık bazda da yüzde 5,1'lik artış göstererek yüzde 5 olan piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Söz konusu artış mayısta yüzde 5,3 olmuştu.

İstihdamın beklenenden fazla artması, işsizlik oranının tarihi düşük seviyelerine yakın seyretmesi ve ücretlerdeki artışın sürmesi, resesyona ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde iş gücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etti.

Piyasalar ABD'nin tarım dışı istihdam verisini takip edecek

 

Tarıma 15 milyar liralık ek bütçe

 

Tarımsal girdi fiyatlarında artış sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)