E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'de seçim heyecanı---

ABD'de seçim heyecanı

ABD'de seçim heyecanı
06 Kasım 2018 - 06:55 borsagundem.com

435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı, 100 üyeli Senato’nun da 35 sandalyesi ile 36 valilik yenilenecek. Seçimler, ülke gündemindeki tartışmaların bir numaralı ismi ABD Başkanı Trump için de bir anlamda referandum olacak

ABD bugün Kongre için araseçimlere gidiyor. Ara seçimlere önceki dönemlere göre daha çok ilgi var. Seçimler, 2016’da seçilen Başkan Donald Trump için bir nevi halkoyuna dönüşürken anketler rakip Demokratların Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde üstünlük sağlayabileceğine işaret ediyor.
Bugün araseçimlerde ABD Kongresi’nin 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı, 100 üyeli Senato’nun da 35 sandalyesi ile 36 valilik yenilenecek. Birçok uzmanın ‘son dönemin en önemli ara seçimi’ değerlendirmesini yaptığı seçimler, ülke gündemindeki tartışmaların bir numaralı ismi ABD Başkanı Trump için de bir anlamda referandum olacak.

Senato’da Başkan Trump’ın Cumhuriyetçileri’nin çoğunluğu koruyabileceği tahmin edilirken, Temsilciler Meclisi’nde üstünlük Demokratlara geçebilir. Bu da Trump’ın yasamayla ilgili elinin zorlaşacağı anlamına geliyor.

MECLİSTE KIRAN KIRANA YARIŞ

Washington Post gazetesi/ABC’nin anketine göre meclis yarışında Demokratlar yüzde 50, Cumhuriyetçiler ise yüzde 43 oy alıyor. Ancak yaz döneminde yapılan ankette Demokratlar 14 puan öndeydi.

NBC ve Wall Street Journal’ın anketi, 2018 seçimlerinde belirleyici olan gruplar arasında yer alan eğitimli beyaz kadınların ağırlıklı olarak Demokratları desteklediğini gösteriyor. Bu kişilerin yüzde 62’si Demokratlara, yüzde 33’ü Cumhuriyetçilere oy veriyor. Anketler, seçimler öncesinde biri sinagoga iki silahlı saldırının Cumhuriyetçilere oy kaybettireceğini gösteriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika’dan ABD’ye yürüyüşü devam eden mülteci kervanına karşı sınır güvenliği tedbirleri ve olumlu ekonomik göstergelerle seçmeni cezbetmeye çalıştı.

2020 SEÇİMLERİ İÇİN ÖNEMLİ

Temsilciler Meclisi’nde yarışın nasıl sonuçlanacağı iki parti için de büyük önem taşıyor. ABD’de yayın yapan “Real Clear Politics” adlı siyasi analiz sitesinde yer alan son anketlere göre, Temsilciler Meclisi’nde Demokratların en az 202, Cumhuriyetçilerin ise en az 195 sandalyeyi garantilediği tahmin ediliyor. 38 sandalye için ise kıyasıya yarış sürüyor.

Öngörüler doğru çıkar ve Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçirirse 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri Trump için zorlaşabilir. Ancak Cumhuriyetçiler mecliste çoğunluğu korumayı başarırsa Başkan Donald Trump’ın 2020’de yeniden seçilme umutları artabilir.

100 sandalyeli Senato’da Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların ise 49 sandalyesi bulunurken, son anketlere göre Cumhuriyetçiler 50, Demokratlar ise 44 sandalyeyi kazanmaya çok yakın gözüküyor. 6 sandalye içinse iki parti adayları arasındaki kıyasıya rekabet sürüyor. Bu göstergeler ise Senato’da Cumhuriyetçilerin ağırlıklarını koruyacağı anlamına geliyor.

36 eyalette yapılacak valilik seçimlerinde şu ana kadarki anketlerde Cumhuriyetçiler 17, Demokratlar ise 10 eyalette önde gözüküyor. 9 eyalette ise yarışın yakın seyrettiği belirtiliyor.

ABD'de 34 milyon kişi şimdiden oy kullandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)