E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD'de mortgage faizi rekor seviyelerde---

ABD'de mortgage faizi rekor seviyelerde

ABD'de mortgage faizi rekor seviyelerde
28 Eylül 2022 - 14:05 borsagundem.com

Fed'in sıkılaştırma politikasına sadık kalacağı ve faizleri önümüzdeki aylarda da artıracağı endişeleriyle mortgage faizlerindeki yükseliş devam ediyor.

Rekor enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmayı sürdüren Fed'in önümüzdeki aylarda da faizleri artıracağını açıklaması, dolara olan talebi artırırken, resesyon endişelerini de beraberinde getirdi.

Dolardaki sert yükseliş ile diğer ülke para birimlerindeki gerileyiş sürerken, tahvil faizleri de rekor seviyelere ulaştı.

ABD'de ise geçen hafta mortgage başvuruları geriledi, konut kredisinde ortalama faiz oranı artışını sürdürdü.

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 3,7 düşüşle 254,8 puan oldu.

ForeksHaber ile paylaşılan 23 Eylül ile sona eren haftalık rapora göre, satınalma endeksi yüzde 0,4 düşüşle 199,3 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 10,9 düşüşle 524,1 puana geldi.

30 yıllık faiz yükseldi

İki hafta önce 14 yılın ardından ilk kez yüzde 6,00 seviyesinin üzerine çıkan 30 yıllık mortgage faizi, yükselişini sürdürdü ve yüzde 6,25'ten yüzde 6,52'ye çıktı. Böylece 2008 yılı ortalarından bu yana görülen en yüksek seviye artarak devam etti.

30 yıllık kredilerde faiz oranı geçen yılın aynı dönemine göre 342 baz puan artış gösterdi. 4 haftalık ortalama artış ise 72 baz puan oldu.

Diğer faiz oranları ise şu şekilde gerçekleşti:

- 15 yıllık yüzde 5,70 (Önceki %5,40)

- 5 yıllık ARM faizi yüzde 5,30 (Önceki %5,14)

- 30 yıllık jumbo faizi yüzde 6,01 (Önceki %5,79)

Mortgage faaliyetinin yeniden finansman payı, toplam başvuruların yüzde 32,5'inden yüzde 30,2'sine düştü.

Tahvil piyasası coştu

 

Wall Street için yeni tehdit: Yüksek tahvil getirileri

 

Powell: Olağan dışı bir dizi aksaklıkla uğraşmaya devam ediyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)