E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de işsizlik rakamının rekor kırması bekleniyor---

ABD’de işsizlik rakamının rekor kırması bekleniyor

ABD’de işsizlik rakamının rekor kırması bekleniyor
03 Nisan 2020 - 12:31 borsagundem.com

Dünya tarihinde görülmemiş bir riskle karşı karşıya kalan küresel ekonomide yeni endişe işsizlik ve yaratacağı sonuçlar

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tarihinin en yüksek haftalık işsizlik rakamlarıyla karşılaştı. 28 Mart tarihinden bu yana 6.6 milyon Amerikalı işsizlik formu doldurdu. Bu rakamlar geçen hafta paylaşılan ve o haftaya kadar tarihin en yüksek seviyesi olan 3.3 milyonluk haftalık işsizlik rakamını ikiye katladı.

Verilere göre sadece iki hafta içerisinde 10 milyon kişi işsiz kaldı ve bu durum ABD’deki geçtiğimiz dört yılda edinilen iş gelirlerini tek bir maaş döneminde yok etti.Fortune'un haberine göre gelecek haftalarda ortaya çıkacak tablo çok daha korkutucu olabilir.

Bununla birlikte son iki hafta içerisinde gerçekleşen asıl işsizlik rakamları 10 milyonun çok daha üzerinde. Uzmanlar eyaletlerin doldurulan işsizlik formlarına yetişemediğini ve ABD işsizlik verilerinin çok daha fazla artacağını söylüyor.

Ülke çapında işsizlik siteleri veri trafiği yoğunluğu nedeniyle çöküyor. Amerikan Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nden (AIER) Peter Earle konuya ilişkin, “Eyalet işsizliği gibi bazı durumlarda internet sitelerinin fizibilitesi bu yoğunluğu kaldırmaya yetmiyor. Geçen hafta işlerini kaybeden birçok kişi henüz işlem yapabilmiş değil. Sistemdeki birikimin büyüdüğünü görmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanıyor.

Moody’s Analytics’in mali politikalar araştırmaları direktörü Dan White çalıştığı bir eyaletlerin birinde günde 1.5 milyon aramanın geldiğini ve bunların sadece 11 bin ila 12 binine cevap verilebildiğini söyledi. Hangi eyalet olduğunu söylemeyi reddeden White birçok işsizlik ofisinin aşırı talebi karşılamak için özel sektörden yardım aldığını belirtti.

Geçen iki hafta içerisinde Pensilvanya 783.331 başvuruyla ABD eyaletleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bununla birlikte çok daha büyük eyaletler olan Teksas’ta 431.023 ve New York’ta 446.402 işsizlik formu doldurulmuş. White’ın ifadelerine göre Pensilvanya’nın bu biçimde farklılaşmasında internet sitelerinde işsizlik formlarının çok daha basit ve fonksiyonel olduğu için erişilebilir olması, daha fazla insanın site çökmeden veri girişi yapabilmesini sağlıyor. Araştırma direktörüne göre işsizlik rakamlarına eklenmesi bu nedenle geciken milyonlarca Amerikalı var.

Earle sistemin işlememesiyle alakalı şu cümleleri kuruyor: “Dört yıllık çalışma gelirleri 15 gün içerisinde yok oldu. İşsizlik sistemleri bu yükü kaldırabilecek büyüklükte değil.”

Yüzde 30 düşmeden borsalarda düzeltme olmaz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)