E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de imalat sanayi PMI mayısta beklentinin üzerinde---

ABD'de imalat sanayi PMI mayısta beklentinin üzerinde

ABD'de imalat sanayi PMI mayısta beklentinin üzerinde
21 Mayıs 2020 - 18:05 borsagundem.com

Ülkede imalat sanayi PMI, mayısta bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 39,8 seviyesine yükseldi ve beklentinin üzerinde gerçekleşti. Hizmet sektörü PMI da mayısta bir önceki aya kıyasla 10,2 puan artışla 36,9'a çıktı

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta 3,7 puanlık artışla 39,8 değerine yükseldi ve piyasa beklentisinin üzerinde bir seyir izledi. 

Uluslararası finansal araştırma kuruluşu IHS Markit, ABD'nin mayıs ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, imalat sanayi PMI, mayısta bir önceki aya kıyasla 3,7 puan artarak 39,8 puana yükseldi.

Kovid-19 salgınının etkisiyle düşük seviyelerde seyreden endekse ilişkin piyasa beklentisi, bu dönemde 38 değerini alması yönündeydi. 

Endeks, nisan ayında ise 36,1 değerinde gerçekleşmişti. 

Hizmet sektörü endeksi beklentiyi aştı

Hizmet sektörü PMI da mayısta bir önceki aya göre 10,2 puan artışla 36,9'a yükseldi. Söz konusu veriye ilişki piyasa beklentisi nisanda 30 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Hizmet sektörü PMI, nisanda ise 26,7 olmuştu.

İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI da mayısta bir önceki aya kıyasla 9,4 puan artarak 36,4 oldu. Bileşik PMI, nisanda 27 olarak hesaplanmıştı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen IHS Markit Başekonomisti Chris Williamson, bu dönemdeki verilerin gayrisafi yurtiçi hasılada ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş bir düşüş yaşayacağına işaret ettiğini bildirdi. 

Ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 37 daralmasını beklediklerini kaydeden Williamson, Kovid-19 salgınında ikinci bir dalganın olmaması ve salgına karşı alınan önlemlerin kaldırılmasıyla ekonomik faaliyetteki azalışın daha ılımlı bir hal alacağını ifade etti.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki "genişlemeye", 50'nin altında kalması ise "daralmaya" işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)