E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de güçlü istihdam verileri sonrası gözler Fed'e çevrildi---

ABD'de güçlü istihdam verileri sonrası gözler Fed'e çevrildi

ABD'de güçlü istihdam verileri sonrası gözler Fed'e çevrildi
09 Temmuz 2022 - 19:30 borsagundem.com

ABD'de artan resesyon endişelerine rağmen güçlü gelen haziran ayı istihdam verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gitme olasılığını artırıyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın cuma günü açıkladığı son veriler, ülkede sıkı iş gücü piyasası koşullarının devam ettiğini gösterdi.

Buna göre, ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 372 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde yükseldi.

İşsizlik oranı ise haziranda değişim göstermeyerek yüzde 3,6 oldu.

"Amerikan tarihindeki en hızlı ve en güçlü istihdam toparlanması"

ABD Başkanı Joe Biden, haziran ayı istihdam verisine ilişkin yaptığı açıklamada, özel sektörün salgın sırasında kaybettiği istihdamı yeniden kazandığını belirtti.

Biden, "Bu, Amerikan tarihindeki en hızlı ve en güçlü istihdam toparlanması oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Rekor istihdam kazanımı ve tarihi düşük seviyelerdeki işsizlik oranına ulaşılmasının ardından istihdam büyümesinin yavaşlayacağına işaret eden Biden, bunun kötü bir şey olmadığını, ekonominin gelecek yıllarda istikrarlı büyümeye geçmesi gerektiğini vurguladı.

75 baz puanlık faiz artırımına yönelik beklentiler arttı

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de istihdam verilerinin ardından yaptığı değerlendirmelerde, istihdam rakamlarının ekonominin güçlü olduğunu ve minör yavaşlama sinyalleri gösterdiğini belirtti. Bostic, Fed'in temmuz ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artışını desteklediğini kaydetti.

New York Fed Başkanı John Williams ise istihdam artışının yavaşladığına dair bazı işaretler olduğunu ancak iş gücü piyasasının son derece sıkı olduğunu belirtti. Williams, işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 4'ün biraz üzerine çıkmasını beklediğini ifade etti.

Ülkede gelecek hafta açıklanacak enflasyon verisi öncesi istihdamın haziranda beklenenden fazla artması, Fed'in temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri de güçlendirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise en az 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakıldığı dikkati çekti.

Analistler, güçlü istihdam verilerinin Fed'e enflasyonla mücadelesinde agresif "şahin" politikalarına devam etme fırsatı sunduğunu belirtti.

"İstihdam rakamları resesyon korkularıyla uyuşmuyor"

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, istihdam rakamlarının Fed'in gelecek aylarda agresif bir şekilde faiz artırma senaryosunu değiştirmeyeceğini söyledi.

Zandi, "İstihdam rakamları, resesyonun çok yakında geleceğine dair korkularla uyuşmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in temmuz toplantısında faiz oranlarını 50 veya 75 baz puan artıracağına işaret eden Zandi, bankanın gelecek yılın başlarında federal fon oranını yüzde 3,5'e çıkaracağını kaydetti.

Zandi, ekonominin az çok tam istihdamda olduğunu belirterek, iş piyasasının önemli göstergelerinden olan haftalık çalışma saatinin ise istikrarlı bir seyir izlediğini, yıllık yüzde 5 civarındaki ücret artışının ise Fed'in enflasyon hedefiyle tutarlı olamayacak kadar sıcak olduğunu aktardı.

Ücret artışının zirveye ulaşmış gibi göründüğünü belirten Zandi, enflasyon beklentileriyle iyi bir şekilde sabitlendiğini, ılımlı hale geleceğini ifade etti.

ING Uluslararası Ekonomistleri James Knightley de güçlü istihdam verisinin Fed'i 75 baz puanlık faiz artış rotasında tutacağını belirtti.

Knightley, "Piyasalar ve ekonomistler ekonomik görünüm hakkında giderek daha fazla endişelenirken, şirketler azalmayan işe alım iştahlarıyla kendi gelişimleri konusunda iyimser görünüyor." ifadesini kullandı.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

 

Fed'den kripto paralar için düzenleme çağrısı

 

Fed tutanaklar yayımlandı! 75 baz puan gelebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)