E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de gelecek ayın istihdam verileri ekonomistleri ürkütüyor---

ABD’de gelecek ayın istihdam verileri ekonomistleri ürkütüyor

ABD’de gelecek ayın istihdam verileri ekonomistleri ürkütüyor
06 Temmuz 2020 - 18:21 borsagundem.com

Perşembe günü beklenilenden çok daha iyi gelen ABD istihdam verilerine rağmen gelecek aya ilişkin göstergeler ekonomistleri için korkutucu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD geçtiğimiz Perşembe günü beklenilenden çok daha iyi gelen aylık istihdam verileriyle ekonomik geri dönüşe ilişkin oldukça iyimser işaretler verdi. Sorun şu ki erkenden ekonomisini açan eyaletler başta olmak üzere korona virüs vakalarındaki artış sosyal mesafe önlemlerinin yinelenmesine neden oluyor.

Korona virüsün ABD’de tekrar hızlanarak yayıldığı eyaletler restoran endüstrisinin başat sektör olarak dikkat çektiği bölgeler olma özelliği taşıyor. Restoranların tekrar açılması mayıs ve haziran aylarında 3 milyon çalışanın işe dönmesini sağlamıştı. Bu rakam ABD genelinde yeniden kazanılan işlerin %40’ını oluşturuyor. Marketwatch’un haberine göre eğer korona virüs sebebiyle restoran kısıtlamaları tekrar ortaya çıkarsa bu yeniden işe alınan çalışanların tekrar çıkarılabileceği anlamına geliyor.

Kaliforniya, Florida, Teksas ve diğer eyaletler vaka sayılarının tekrar artmasıyla birlikte sosyal mesafe önlemlerini sıkılaştırıyor. New York ve New Jersey eyaletleri restoranların açılmasını ertelemeye karar verdi. Kaliforniya’da ise 19 şehirde üç hafta boyunca restoran içerisinde yemek servisleri durduruldu.

Bar ve restoranlarda tekrar işe alımlardaki yavaşlama temmuz ayı istihdam büyümesinde büyük bir çöküşe neden olabilir. Ekonomistler bunun önlenmesi için salgının kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bank of the West’in Baş Ekonomisti Scott Anderson konuya ilişkin, “Eyaletler yeniden açılma kararını açıklamamasına rağmen müşteriler şimdiden restoranları tercih etmeyi bırakmış durumda. Virüs korkusunun geri dönüşü tüketici davranışlarını değiştirmeye başladı” ifadelerini kullandı. Birçok ekonomist virüs salgınının tekrar yayılmasıyla birlikte önümüzdeki birkaç ay içerisinde ABD istihdam verilerinde çok daha küçük artışlar görülebileceğini öngörüyor.

İki parti anlaşamazsa durum kötüleşebilir

Temmuz ayı ekonomik verilerine zarar verebilecek bir diğer önemli şey de Washington’un acil işsizlik yardımlarını ve ekonomiye destekleme amaçlı diğer yardım paketlerini genişletip genişletmeyeceği. Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında bir anlaşma olmadan ay sonuna yaklaşılması durumdan tüketici harcamaları ve sermaye yatırımları büyük bir darbe yiyebilir. ABD borsalarında ikinci bir krizin ortaya çıkmasına neden olabilecek bu durum ekonomistler için ürkütücü. ING’nin Uluslararası Baş Stratejisti James Knightley konuya ilişkin, “Eyaletlerin yeniden açılmalarındaki geri dönüşle birlikte Temmuz ayı istihdam raporu çok daha fazla iç karartıcı olabilir” dedi.

ABD'de hizmet sektörü toparlanıyor

 

ABD istihdam verilerindeki önemli ayrıntı

 

ABD-Çin gerginliği borsaları etkilemeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YASEMİN KADIRGALI06 Temmuz 2020 23:01

    böyle yamuk yumuk haberlere inansa idik ve paramızı altın ve döviz de olsa hiçbir şey kazanaz idik.bizim borsamızın arkasında artık yabancılar yok.devlet ve genç nufus var.artık yabancılara para kazandırmak yoktur.öyle ayak oyunları ile.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU06 Temmuz 2020 21:14

    sakın bunlara inanıp hisse senetlerinizi satmayın.ikiye katlayacak endeksler diyor aracı kurumlar.

  • Vatandaş07 Temmuz 2020 09:04

    Yatırım tavsiyesi demek. Ekran görüntüsünü aldım.