E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de finans hisselerini çökerten bankacılık krizi---

ABD’de finans hisselerini çökerten bankacılık krizi

ABD’de finans hisselerini çökerten bankacılık krizi
10 Mart 2023 - 11:27 borsagundem.com

Wall Street çevreleri Kaliforniya merkezli iki bankadan gelen kötü haberle sarsıldı. Silvergate’in çarşamba günü tüm işlemlerini durdurmasının ardından dün de SVB fon krizine girdi. Haberlerin ardından finans hisseleri sert düştü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli iki bankadan gelen olumsuz haberler küresel finans sisteminde daha büyük bir krizin başladığına dair şüpheleri ortaya çıkardı. Perşembe günü ABD’nin en önemli kripto bankası Silvergate Capital kapandı ve teknoloji bankası Silicon Valley Bank (SVB) Finans Grubu alelacele fon toplamaya başladı. Bu iki gelişmenin ardından ABD bankalarının hisseleri düşüşe geçti ve sektör genelinde yatırımcıların endişeleri artıyor.

Kaliforniya merkezli her iki bankadaki sorun paralarını alışılmadık bir hızla çeken kararsız mevduat sahiplerine dayalı sermaye tabanıydı. Ancak bunun da ötesinde finans sektörünün geneline dayanan çatlaklar da söz konusu.

Bloomberg’ün haberine göre yükselen faiz oranları nedeniyle bankaların kasaları düşük faizli tahvillerle doldu ve bu tahviller zarar etmek göze alınmadan hızlı bir şekilde satılamıyor. Dolayısıyla çok fazla müşterinin aynı anda mevduatlarına yönelmesi bankalar için ciddi bir risk oluşturuyor.

Piyasa analitiği ve veri istihbarat şirketleri Exante Data ve Market Reader’ın Kurucusu Jens Nordvig yatırım dünyasının genelinde ‘sıranın kime geldiğinin’ sorulduğunu söyledi. Nordvig, “Müşterilerimden bu konuda birçok soru alıyorum” ifadelerine yer verdi.

SVB’deki para çekme işlemlerinin aniden artmasının ardından bankanın CEO’su perşembe günü müşterilerini ‘sakin kalmaya’ çağırdı.

Analistlere göre söz konusu dalga birçok banka için acil bir varoluşsal risk oluşturmayabilir. Ancak söz konusu tablonun yine de acı verici olması beklenebilir. Mevduat çıkışlarında daha büyük bir krizle karşı karşıya kalmak yerine, bankalar tasarruf sahiplerine daha yüksek mevduat faiz ödemeleri sunabilir ve fonları kasalarında tutabilmek için daha fazla rekabet etmek zorunda kalabilir. Bu durum bankaların kredilerden elde ettikleri kârın aşınmasına neden olur ve banka bilançoları zarar görebilir.

Finansmanın genellikle daha az çeşitlendirildiği küçük ve orta ölçekli bankalarsa daha büyük risk altında. Bu bankalar hisse senetlerini satmak ve mevcut yatırımcıların hisse senetlerinin değerini düşürmek zorunda kalabilir.

Finans sektörü tekliyor

Küresel mali danışmanlık firması Whalen’ın Yönetim Kurulu Başkanı Christopher Whalen, “Silicon Valley Bank buzdağının sadece görünen kısmı. Büyükler için endişelenmiyorum ama küçüklerin çoğu korkunç bir geri tepmeye maruz kalacak. Birçoğu menkul kıymetlerini artırmak zorunda kalacak” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, ABD’deki büyük finans şirketlerini derleyen S&P 500 Finansallar Endeksi perşembe günü %4,1 düştü ve 2020’nin ortasından bu yana en kötü işlem gününü geçirdi. Kaliforniya merkezli SVB’nin hisseleri %60 değer kaybetti. San Francisco merkezli First Republic Bank’in hisseleri ise %17 düştü.

Orta ölçekli finans hisselerini derleyen bir diğer S&P endeksi ise %4,7 düştü. Yüzde 25 düşüşler endeksteki en kötü performans gösteren hisse ise Beverly Hills merkezli PacWest Bankcorp firmasına aitti.

Yatırımcılar kötü yakalandı

İşin daha da kötü tarafı, birçok yatırımcı ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı sırasında güvenli liman olarak gördüğü için son dönemde finans hisse senetlerine yönelmişti. Finans hisseleri tercih edilerek faiz artışlarından kazançlı çıkmak hedefleniyordu. Finans hisselerindeki kriz bu düşüncedeki yatırımcılar için tam bir şok oldu.

Yatırım firması Janney Montgomery Scott’ın Analisti Chris Marinac, “Mevduatların maliyetlerinin artması eski haber. Biz bu baskıyı görmüştük. Ancak aniden piyasalar gerçek anlamda buna odaklandı. Zira Silicon Valley Bank’in sermaye artışıyla birlikte çok açık bir sürpriz ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi.

İki ABD bankasına ne oldu?

SVB’nin hisse senedi arzını duyurmasının ardından bankanın müşterileri fon yatırımlarını bozdu ve mevduatlarını çekti. Banka, portföyünde satışa sunulan tüm menkul kıymetleri büyük ölçüde tasfiye etti ve yıllık öngörülerini net faiz gelirinde daha keskin bir düşüş içerecek şekilde güncelledi.

Saatler sonra bankanın CEO’su Greg Becker müşterilerini ‘sakin olmaya’ çağırdı. Gelişmeler bir dizi önde gelen risk sermayesi şirketine de yayıldı. Ünlü yatırımcı Peter Thiel’in Founders Fonu da dahil olmak üzere birçok portföy firması önlem amaçlı olarak para çekmeyi tavsiye etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Silvergate’teki krizinse kökleri geçtiğimiz yıla kadar dayanıyor. Bankanın kripto girişimlerine ağırlık veren müşterileri FTX’in iflasını atlatmak için bankadan nakit para çekmeye ağırlık verdi. Hızla satılan menkul kıymetlerden kaynaklanan kayıpların ardından banka çarşamba günü tüm operasyonlarını durdurma ve tasfiye etme planlarını açıkladı.

ABD banka hisseleri değişen mali ortamdan da etkileniyor. Ohio merkezli yerel banka KeyCorp hafta içerisinde tasarruf sahiplerini ödüllendirmek için artan baskı konusunda yatırımcılarını uyardı. Banka ‘rekabetçi fiyatlandırma ortamı’ nedeniyle mali yıl içerisindeki net faiz gelirindeki artış tahminini %6 ila %9 aralığından %1 ila %4 aralığına çekti. Bankanın hisse senetleri perşembe günü %7 değer kaybetti.

Piyasalarda kırımızı cuma

 

Yatırımcılar ABD banka hisselerinden kaçıyor

 

NYSE günü ekside kapattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)