E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon kâbusu bitmeyecek---

ABD’de enflasyon kâbusu bitmeyecek

ABD’de enflasyon kâbusu bitmeyecek
09 Ağustos 2022 - 10:32 borsagundem.com

Yüksek enflasyon ABD’nin en önemli ekonomi gündemi. Çarşamba açıklanacak TÜFE rakamlarında sınırlı bir düşüş beklense de ünlü borsa uzmanı Jim Bianco krizin kısa vadeli bir çözümü olmadığını söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetiminin yıl boyunca rekor seviyede yükselen enflasyonu düşürme çabaları sonuçsuz kaldı. CNBC’nin haberine göre ünlü borsa uzmanı Jim Bianco bu krizin uzun bir süre devam edeceğini ve hafta içerisinde açıklanacak olan tüketici fiyat endeksi rakamlarının da bunu kanıtlayacağını söyledi.

Borsa araştırmaları şirketi Bianco Research’ün Başkanı Bianco, “Enflasyon oranını düşürecek herhangi bir şey göremiyorum. Reçeteli ilaç fiyatlarında ve belki birkaç farklı kalemde düşüş görülebilir. Ancak bu TÜFE’yi düşürebilir mi? Bu gelişmeler çekirdek enflasyonu gerçekten fiyatlandırmaya başlatacak noktada düşüre bilir mi? Hayır, ben bu şekilde düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de tüketicilerin mal ve hizmetlere ne kadar para harcadığını ölçen tüketici fiyat endeksi rakamları Çarşamba günü açıklanacak. Dow Jones enflasyonun %0,4’lük düşüşle %8,7’ye gerileyeceğini öngörüyor. Perşembe günü ise üretici fiyat endeksi rakamları açıklanacak.

Bianco ise beklentilerin aksine enflasyondaki zirveye henüz ulaşılmadığını belirtiyor:

“Enflasyon kalıcı. Yüzde 9,1’de kalacak mı? Muhtemelen hayır. Ancak yüzde 4, 5 veya 6 aralığında sakinleşebilir. Bunun anlamı nedir? Eğer enflasyon bu seviyelerde dengelenecekse yüzde 5 veya 6 oranlarında fon oranlarına ihtiyacımız olacak.”

Bianco’ya göre ABD’de enflasyon krizinin kısa vadeli bir çözümü yok. Borsa uzmanı ücret rakamları yüksek kaldığı sürece enflasyonun da ekonomideki hakimiyetini sürdüreceğini öngörüyor.

Borsa uzmanı, “Cuma günkü raporda yıllık bazda %5,2’yi işaret eden ücret enflasyonunu gördük ve bu ücretlerdeki artışın bir hayli kalıcı olduğunu işaret ediyor. Eğer ücretler yüzde 5 civarındaysa yüzde 5 enflasyon ödeyebilirsiniz. Yani ücretler enflasyonun çok altına düşmeyecektir. Enflasyonu %2'ye indirmek için ücretleri %2'ye indirmemiz gerekiyor ve ücretler şu anda aşağıya doğru hareket etmiyor” ifadelerine yer verdi.

Otomobil için ek bütçe ayırmayan yürümek zorunda kalacak

Borsa uzmanı enflasyonun sert etkilerini açıklamak için ABD’deki ikinci el araç piyasasını örnek verdi. Bianco yüksek fiyatların önümüzdeki aylar boyunca çok fazla değişmeyeceğini öngörüyor. Borsa uzmanına göre bunun temel sebepleri ise yükselen talep, tedarik zincirindeki sorunlar ve yeni araçlardaki özelliklerin önemli bir şekilde düşmesine sebep olan çip krizi:

“Eğer otomobil için ek ödeme yapmayacaksanız yürümek zorunda kalacaksınız. Zira şu sıralarda bir araç alabilmenin tek yolu bu.”

CarGurus Endeksi rakamlarına göre ABD’de ikinci el araçlar için ortalama fiyat 30.886 dolar. Bu rakam son 90 günde %0,2, son bir yılda ise %10,5 arttı.

Bianco konuyla ilgili açıklamasında, “Aslına bakılırsa ikinci el araç fiyatları son 18 ayda kripto paraları geride bıraktı. İnsanların yapabileceği en iyi yatırımlardan biri haline geldi” dedi.

Borsa uzmanı hafta sonu ABD Senatosu’ndan geçen Enflasyonu Azaltma Yasası’nın etkilerininse sınırlı olacağını öngörüyor:

“Bu maddelerin çoğu birkaç yıl içerisinde devreye girmeyecek. 2022 ve 2023 yıllarının asıl hikayesi ABD Merkez Bankası’nın (FED) Eylül ayında ne yapacağını ve enflasyonun ne zaman zirveye ulaşacağını bilmek istediğimiz bir dünyada yaşadığımızı gösteriyor. Piyasaları asıl bu işaretler domine edecek.”

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cuma günü söz konusu yasayı oylaması bekleniyor.

ABD enflasyonu ve Fed fiyatlanmalara dahil olmaya başladı

 

ABD Senatosu, 430 milyar dolarlık Enflasyon Azaltma Yasası'na yeşil ışık yaktı

 

İkinci elde 'bekle-gör' dönemi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ricardo09 Ağustos 2022 20:11

    dünyada büyük merkez bankaları çok para bastı ve piyasada bıraktı bu nedenle fiyatlar geri çekilmez ancak artış hızı azalır, lokalde de iyi para basıldı ve piyasaya bırakıldı kur artışı sıfırlanıp yerel ürünlerde fiyatlar kontrol altına alınsa bile çip gibi girdiler nedeniyle  dış dünyadaki fiyatlamaya bağlı  ithal edilen araç telefon elektronik ürünlerinde fiyatlar 1 yıl daha artmaya devam eder, ayrıca kkm gibi bloke baraj havuzlarında, ucuz konut, gıda üretiminde, doğru kredi dağıtımında dengeler zamanlama çözümleme çok hassas noktada.

  • Selim09 Ağustos 2022 13:37

    Bu Ukrayna-Rusya savaşı, Petrol krizi, Çin- Tayvan krizi olduğu sürece piyasada fiyatlar aşağı inecek gibi görünmüyor. Piyasaların sakinleşmeye ihtiyacı var.

  • 2023 bi umut09 Ağustos 2022 12:29

    Amerika'da kâbus olan şey bizde Cehennem olur.

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ09 Ağustos 2022 12:05

    DAHA BETER OLUN, DAHA DA BETER OLACAKSINIZ.BUNLAR SİZLERİ EN İYİ GÜNLERİNİZ.

  • şakamısın09 Ağustos 2022 13:07

    sen ol dedin ya hemen olurlar .ne salaklık ya kendine bakmaz da.

  • ahmak grup sizi09 Ağustos 2022 11:25

    sanki türkiyede yok veya bitecek.