E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'de eleman sıkıntısı sürüyor---

ABD'de eleman sıkıntısı sürüyor

ABD'de eleman sıkıntısı sürüyor
10 Ağustos 2021 - 09:40 borsagundem.com

ABD'de Haziran ayında eleman bulunamayan açık iş pozisyonlarının sayısı rekor seviyeye erişti.

ABD'de Haziran ayında eleman bulunamayan açık iş pozisyonlarının sayısı rekor seviyeye erişirken işe alımlarda da artış kaydedildi. Bu durum, ekonomik iyileşme sürecinin ivme kazanmaya başlamasına rağmen işgücü piyasasının önünü tıkayan tedarik sıkıntısının hala mevcut olduğuna işaret ediyor.

ABD Çalışma Bakanlığı, aylık Açık İş Pozisyonları ve İş Değiştirme Oranı Araştırması raporunda, işgücü talebinin bir ölçütü olan açık iş pozisyonlarının sayısının Haziran ayının son günü 10 milyon 100 bine çıktığını bildirdi.

Reuters haber ajansının yaptığı ankete katılan ekonomistler, açık iş pozisyonlarının Haziran ayında 9 milyon 280 bine çıkacağı tahmininde bulunmuştu. Doldurulmayı bekleyen pozisyonların ABD'nin dört ana bölgesi olan Kuzeydoğu, Orta Batı, Güney ve Batı bölgelerinin her birinde arttığı, açık iş pozisyonu oranının yüzde 6,1'den yüzde 6,5'e çıktığı bildirildi.

ABD'de işverenler, ekonominin Corona virüsü pandemisinin yol açtığı krizden çıkma hızına yetişmek için yeniden eleman bulmakta zorlanıyor.

Yatırım bankacılığı şirketi JP Morgan'dan uzman Peter McCrory, açık iş pozisyonlarının işe alınanlara oranının tarihsel olarak yüksek seyretmeye devam ettiğini söyledi.

Konaklama ve ağırlamada yüksek işgücü açığı

Özellikle konaklama ve ağırlama sektörlerinde işgücü açıklarının yüksek olduğu bildiriliyor. Çalışanların işgücüne yeniden katılmasını engelleyen etkenler arasında eyaletlerin ve federal hükümetin sağladığı cömert işsizlik yardımları, çocuk bakımı sıkıntısı ve Corona virüsü bulaşmasına ilişkin kaygılar yer alıyor.

Haziran ayında işgücü piyasasında en büyük açıkların hizmet, perakende, gıda ve konaklama sektörlerinde olduğu gözleniyor.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, Mayıs ayında 6 milyon olan işe alımların Haziran'da 6 milyon 700 bine yükselmesiyle birlikte olumlu bir işaret olarak algılandı. Bu artış, ABD hükümetinin işe alım verilerini takip etmeye başladığı 2000 yılından bu yana kaydedilen ikinci en yüksek artış oldu. Ekonomistler, okullar yeniden açılmaya ve pandemi dönemi işsizlik yardımlarının süresi dolmaya başladıkça işe alımlarda artış olacağını tahmin ediyor.

ABD hükümeti Cuma günü yayınladığı iş piyasasındaki büyümeye ilişkin raporunda, ABD'li işverenlerin son bir yıldır en yüksek sayıda elemanı işe almasıyla ve maaşları arttırmasıyla birlikte Temmuz ayında istihdamın da arttığını bildirmişti.

Haziran ayında en çok perakende sektöründe eleman işe alındı. Bu sektörde 291 bin pozisyon doldurulurken eyalet yönetimi ve yerel idareler 94 bin kişiyi işe aldı.

Ancak Delta varyantının yol açacağı yeni bir enfeksiyon dalgasının işsizleri işgücüne dönüşten caydırabileceği yönünde kaygılar hala mevcut.

Rapor ayrıca Haziran ayında kendi istekleriyle işten ayrılanların sayısının 3 milyon 900 bine yükseldiğini ortaya koydu. Mayıs ayında bu sayı 3 milyon 600 bindi. Bu sayılar pandemi öncesine kıyasla yüksek seyrediyor. Kendi istekleriyle işlerinden ayrılanların oranı, iş piyasasına ilişkin güveni ölçen bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Haziran ayında perakende, konaklama ve gıda sektörlerinde 1 milyon 350 bin kişi işten ayrıldı. Ancak bu sayı, tüm sektörlerde işlerini bırakanların yüzde 35'ini temsil ediyor ve uzun vadede bu sektörlerde işi bırakanların toplam sayısındaki payıyla paralel seyrediyor.

ABD işsizlik maaşı başvuruları beklenti üzerinde azaldı

 

ABD işsizlik maaşı başvuruları beklenenden fazla azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ..10 Ağustos 2021 14:22

    ABD vatandaşları ülkeyi terkedip gurbette ekmek parası derdine düşünce normal

  • Mucise Reis ;)10 Ağustos 2021 11:39

     1 milyon çalışacak, Afganlılar var. ister Suriyeli, İster afrikalı. ABD Çinden ülksine taşıdığı, teşviklerle desteklediği ABD ye yeniden dönen bazı firmaların ve global hamlelerin meyvelerini yiyor. BİZİM TEKSTİLCİYE DUYURULUR, Bizde de, yaa tl ucuz olsun, usd yüksek. Böyle olunca ihracatta rekabet ediyoruz diyorlar. Yahu adamlar bak iphone iretip, nasıl sana ve dunyaya satabiliyor ? ekonomi bakanlarımız buyursun bu denklemi anlatsın. otomobil, bilgisayar, telefon, elektronuk cihazlar bir sürü şeyi usd üretip, sana TL den satabiliyor. işte en önemli soru bu. parite ile, indir bindirle olmuyor. arge,destek, rahat kurumsal ortam, siyesetten arınmış piyasalar. Gerçekten çok önemli aslında bu haber. biz de ise, yatırımlar yol, köprü, inşaat, dere ıslah, havuz, spor sahaları, bol bol parke taşı sökup, takmalar, alt yapı diye künk doru döşemeler, eee fark  krizden sonra ortaya çıkıyor. İş sahası yok ki bizde. Döviz kurunu avantaja çevirecek bir fabrika varmı ?  

  • KERİM10 Ağustos 2021 10:59

    SEN ÇALIŞANA DÜŞÜK ÜCRET VER HERŞEYE ZAM YAP SONRA İŞÇİ YOK DE BU NASIL AKIL SÖMÜRÜCÜLÜK

  • Günlük 10 Ağustos 2021 10:18

    Bizdede aynı herkes işçi arıyor yok.

  • Türkoğlutúrk10 Ağustos 2021 17:20

    Onlar işçi değil köle arıyorlar.o verdikleri maaşı ben onlara vereyim gelsinler akşama kadar bahçemde otursunlar