E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinABD'de çalıntı araba suçları patladı, Grand Theft Auto oyununa yasak çabası başladı ---

ABD'de çalıntı araba suçları patladı, Grand Theft Auto oyununa yasak çabası başladı

ABD'de çalıntı araba suçları patladı, Grand Theft Auto oyununa yasak çabası başladı
24 Şubat 2021 - 12:11 borsagundem.com

ABD’nin Chicago eyaletinde hızla artan araba kaçırma ve şiddet içerikli suçlar nedeniyle Grand Theft Auto ve diğer şiddet içeren video oyunlarının yasaklanması tartışılıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Chicago eyaletinde hızla artan araba kaçırma ve şiddet içerikli suçlar nedeniyle Grand Theft Auto ve diğer şiddet içeren video oyunlarının yasaklanması tartışılıyor

Fortune.com haberine göre Illinois'deki bir eyalet temsilcisi, Chicago'da ve eyaletin geri kalanında araba kaçırma ve diğer şiddet suçlarındaki artıştan sorumlu olduklarına inanan Grand Theft Auto gibi şiddet içeren video oyunlarını yasaklamak istiyor.

 

Temsilci Marcus Evans Jr., eyalet genelinde tüm şiddet içeren video oyunlarının satışını yasaklamak amacıyla HB3531 tasarısında bir değişiklik yaptı. Ancak bu çabanın sonuca ulaşması hiç de kolay görünmüyor.

2011'de ABD Yüksek Mahkemesi, şiddet içeren video oyunlarının çocuklara satışını kısıtlamaya çalışan daha az kısıtlayıcı bir Kaliforniya yasasını iptal etmişti.

Mahkeme kararında, "Bir yasama organı, yalnızca belirli bir kategorinin değerini sosyal maliyetlerine karşı tartarak ve ardından testi geçemezse cezalandırarak yeni korumasız konuşma kategorileri oluşturamaz" demişti.

"Dante okumak, Mortal Kombat oynamaktan tartışmasız daha kültürlü ve entelektüel olarak eğitici," diye ekledi daha sonra. Ancak bu kültürel ve entelektüel farklılıklar anayasal farklılıklar değil. Kabaca şiddet içeren video oyunları, alaycı TV şovları ve ucuz romanlar ve dergiler, İlahi Komedya'dan daha az konuşma biçimi değildir ve bunlara uygulanan kısıtlamalar sıkı bir incelemeye dayanmalıdır. " 

Evans'ın önerisi, Chicago polisinin geçen ay 218 araba hırsızlığına yanıt vermesinden sonra geldi.  

Değişiklik aynı zamanda "şiddeti", "sürücü veya yolcu varken motorlu taşıt hırsızlığı" da dahil olmak üzere "psikolojik zararı" gösteren video oyunları olarak yeniden tanımlamayı amaçlıyor.

Tasarı, "şiddet içerikli bir video oyunu" satan veya kiralayan herhangi bir kişiye suç başına 1.000 ABD doları tutarında para cezası vermeyi hedefliyor.

Oyunlar başlangıcından beri gerçek dünyadaki şiddetin günah keçisi olsa da, tıpkı kendilerinden önceki müzik ve çizgi romanlar gibi, uzmanlar bu iddiayı reddediyor. 2018'de Dartmouth'daki araştırmacılar, şiddet içeren oyunlar ve ergen saldırganlığı arasında bir bağlantı gördüklerini söylerken, diğer bazı çalışmalar bu korelasyonu geçersiz kılmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)