E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de başlayan spekülatif alımlar tüm dünyayı sardı---

ABD’de başlayan spekülatif alımlar tüm dünyayı sardı

ABD’de başlayan spekülatif alımlar tüm dünyayı sardı
29 Ocak 2021 - 15:00 borsagundem.com

Reddit platformu üzerinden organize olan yatırımcıların spekülatif alımları ABD’de başlayarak tüm dünyaya sirayet etti. Küresel borsa platformları görülmemiş talebi karşılamakta güçlük çekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya platformu Reddit üzerinden hisse senedi spekülasyonları sadece Amerikalı yatırımcılar için yapılmıyor.

Wall Street borsalarında perakende yatırımcılar telaşla GameStop ve Bed Bath & Beyond gibi çoğunlukla yatırımcılar tarafından sevilmeyen hisselere akın ediyor. Reddit topluluğu WallStreetBets’in pompaladığı hisseler GameStop’un iki haftada %1.000 yükselmesinin ardından tüm borsacılar tarafından merakla takip ediliyor.

Volatilitesi yüksek olan bu piyasada riskli yatırım fonları söz konusu hisselerde açığa satışta yakalanarak büyük kayıplar verdiler. Bunun en önemli örneklerinden biriyse GameStop için Salı günü büyük bir kayıpla açığa satış pozisyonunu kapatan ünlü riskli fon şirketi Melvin Capital oldu.

 

Borsada açığa satışçıların kaybı 70 milyar doları aştı

CNBC’nin haberine göre spekülatif yükseliş fenomeni Atlantik’in öteki yakasına ulaşmış gibi gözüküyor. Finlandiyalı telekom şirketi Nokia’nın hisseleri Çarşamba günü %40’lk yükseliş gösterdi. Perşembe günüyse New York borsalarında %23’lük bir yükseliş kaydetti. Aynı şirketin Finlandiya’da listelenen hisseleri ise %13,3’lük gösterdi.

Çarşamba günü konuyla alakalı açıklama yapan Nokia hisse senetlerindeki hareketliliğin şirketin herhangi ürünü veya gelişimiyle ilgili olmadığını açıkladı.

Borsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar

Talepte eşi görülmemiş bir artış

Çarşamba günü aracı kurum firmaları Robinhood, Vanguard ve Charles Schwab gibi şirketler ticari hacimlerinde dev bir yükselişe tanık oldular. Aynı durum Trading 212 gibi Avrupalı borsa ticaret platformlarında da gerçekleşti.

Trading 212 konuyla ilgili yaptığı açıklamada talepteki eşi görülmemiş artış nedeniyle hizmetlerde kesinti yaşanabileceği konusunda uyardı. Ticaret platformu Perşembe günü kullanıcılarına GameStop ve AMC’deki yeni pozisyonları durdurduğunu açıkladı. Hisse senedi işlemlerinin durdurulması için neden olarak, “son derece sıra dışı ticaret hacimlerinin benzeri görülmemiş bir piyasa ortamına yol açması” gösterildi.

Diğer yatırım platformlarında da hisse senetleri de 4,4 milyon kullanıcısı olan borsa platformunun yüksek talebinden etkilendi.

'Gamestop isyanı'nda borsa dalgalanıyor

İngiltere merkezli komisyonsuz borsa ticareti uygulaması Freetrade Çarşamba günü yaptığı açıklamada haftanın ilk iki gününde yapılan GameStop için satın alma sipariş işlemlerinin bir önceki haftaya oranla %177 arttığını açıkladı. Uygulamada BlackBerry için alım oranları ise %163 yükseldi.

Bir diğer İngiliz aracı kurumu Hargreave Landsdown geçtiğimiz hafta GameStop’ın uluslararası borsa ticaretinde en popüler ikinci hisse haline geldiğini açıklamıştı. BlackBerry ise en popüler 5. hisse olarak gösterildi. GameStop popüler platformda Çarşamba gününün en çok izlenen hissesiydi.

Tıpkı Trade 212 gibi diğer bazı yatırım platformları da spekülatif hisse senetleri işlemlerinde kısıtlamaya gitti. ABD’de Robinhood ve TD Ameritrade GameStop, AMC ve diğer bazı menkul kıymetler için kısıtlama getirdi.

'GameStop dalgası büyüyebilir' korkusu

 

Wall Street'te GameStop üzerinden büyük-küçük yatırımcı kavgası

 

Bitcoin’deki yükselişi ne tetikledi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)