E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD’de aşı dağıtım süreci kaosa dönebilir---

ABD’de aşı dağıtım süreci kaosa dönebilir

ABD’de aşı dağıtım süreci kaosa dönebilir
24 Kasım 2020 - 14:51 borsagundem.com

Dünyada korona virüsten en çok etkilenen ülke olan ABD’de aşı dağıtım süreci bir dağıtım planı olmaması nedeniyle de tartışmalara yol açtı. Federal hükümetin üstlendiği aşı dağıtım görevi başkanlık geçiş sürecinden olumsuz etkilenebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşısının ortaya çıkması ekonomik toparlanmayı bekleyen yatırımcılar ve şirketler için can suyu oldu. Bununla birlikte ABD’de seçimler sonrasında oluşacak geçiş süreci aşı dağıtımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi konusunda sorun yaratabilir.

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer pazartesi günkü programında korona virüs aşısının dağıtım sürecini merak ettiğini izleyicileriyle paylaştı.

Cramer programında, “Benim tahminime göre aşı en azından mart ayına kadar kullanım için uygun olacaktır. Bunun için uygun bir planımız olmasını umuyorum. Zira bu konu, işi batırma riskini almak için fazla önemli” dedi.

Şirketler Kovid-19 aşısı üretme yarışında Pfizer ve ortağı Biontech son aşama raporlarını paylaşarak liderliği eline alırken birden fazla aşı çalışması da tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Pfizer geçtiğimiz Cuma günü ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) aşılarının Kovid-19’u önlemede %95 etkili olduğunu belirterek acil durumlarda kullanılması için başvurdu.

Diğer bir ilaç şirketi Moderna’nın aşısı hastalık karşısında %94 oranla etkili olduğunu belirtirken Astra Zeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle birlikte yaptığı çalışma da başarılı sonuçlar verdi.

Dünyada korona virüsün en çok yayıldığı ülke olan ABD’de aşı dağıtım görevi federal kanallara bırakılıyor. Ancak Cramer federalizmin sıkışıklığa sebep olabileceği konusunda uyarıyor.

Cramer, “Her şey yolunda giderse ABD Savunma Bakanlığı’nın çok yakında farklı çeşitlerde 300 milyon doz aşı alacağını anlayabiliyorum. Sorumlu general kaç doz şişe olduğunu söyleme de halihazırda şişelerle dolu depoları olduğunu söylüyor. Yine de bu miktarı duymak istiyoruz” dedi.

ABD ordusunun Kovid-19 aşılarının dağıtımını dev ilaç distribütörlüğü şirketi McKesson’a vermesi bekleniyor. Bu noktadan sonra bazı aşıların pandeminin merkezindeki çalışanlara teslim edilmesinin ardından diğerlerine ise CVS Health ve Walgreens gibi eczacılık şirketleri tarafından FedEx ve UPS gibi kargo şirketleri aracılığıyla gönderilebilir.

Cramer yine de birçok sorunun cevapsız kaldığı konusunda uyarıyor. Bu sorular arasında nüfusun hangi kısmının önce aşılanacağı aşı saklama kapasiteleri ve aşı sürecinin idare edilmesi sürecinin de dahil olduğu kritik konuların da yer aldığını belirtti.

Jim Cramer, “Bu soruların hiçbirisinin cevaplanamamasından dolayı kontrollü kaos dönemine doğru hareket ettiğimizi düşünüyorum. Özellikle de başkanlık geçiş süreci tam önümüzdeyken ve seçimi kaybettiğine dair herhangi bir sinyal göstermeyen şu anki ABD başkanıyla birlikte iş birliğine ilişkin en ufak bir işaret görülmezken, bu sürecin sorunsuz yönetilmesini hayal etmek gerçekten çok zor” dedi.

 

Aşı haberi yatırım araçları için ne anlama geliyor?

 

Açığa satışçılar borsadan kaçıyor

 

Bitcoin’in durdurulamaz yükselişine 5 uzman yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)