E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD yönetimiyle 3 kritik başlık---

ABD yönetimiyle 3 kritik başlık

ABD yönetimiyle 3 kritik başlık
17 Kasım 2016 - 03:32 borsagundem.com

Obama yönetiminin, görevi devretmeden Zarrab davası, DEAŞ'la mücadele ve Kıbrıs gibi konularda adım atması bekleniyor

Donald Trump’ın başkanlığı devralacağı 20 Ocak 2017’ye kadar Obama Yönetimi’nin Zarrab Davası, DEAŞ’la mücadele ve Kıbrıs olmak üzere üç başlıkta önemli adımlar atması bekleniyor.

Tolga Tanış'ın Hürriyet'teki haberine göre ABD yönetimi ve bürokrasisinde bu alanlarla ilgilenen üç kritik ismin Trump döneminde görevi bırakacak olması da gelişmeleri hızlandırabilecek bir diğer faktör. İşte iki başkent için önünümüzdeki kritik iki aya damga vuracak üç dosya:

Musul ve Rakka: 16 Ekim’de başlayan Musul operasyonu ve 6 Kasım’da başlayan Rakka Harekâtı devam ediyor. İki kentin kurtarılmasının da aylar süreceği tahmin ediliyor. Obama Yönetimi’nde DEAŞ’la Mücadele Başkan Özel Temsilciliği görevini yürüten Brett McGurk, Obama yönetimini DEAŞ’la mücadele konusunda çok sert eleştiren Trump, Oval Ofis’e oturduğunda görevinden ayrılacak. Trump’ın DEAŞ’la savaş stratejisinde Obama Yönetimi’nden en çok farklılaşacağı alanın Suriye olması bekleniyor. Daha önceki beyanları ışığında Trump’ın DEAŞ’la savaşta Esad rejimiyle koordinasyona yönelebileceği, Rusya’yla işbirliğini artırabileceği düşünülüyor. Wilson Center’dan Henri Barkey, “Yönetim bu yüzden Rakka’da harekâtı hızlandırabilir ve Obama’nın görevden ayrılmasından önce sonuç alıcı adımlar atabilir” dedi. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise Hürriyet’e konunun Musul boyutuna ilişkin, “Obama görevi bırakmadan Musul’un DEAŞ’tan kurtarıldığına tanık olabiliriz. Yönetimin bunu istediğini düşünüyorum” dedi.

Zarrab Davası: Mahkemenin belirlediği tarihe göre 23 Ocak 2017’de Reza Zarrab’ın jürili yargılamasına başlanacak ama 2009’da göreve Obama tarafından atanan Başsavcı Preet Bharara’nın teamül gereği 20 Ocak’ta koltuğundan ayrılması bekleniyor. Bharara’nın ofisi Zarrab davasıyla ilgilenen Başsavcının ayrılıp ayrılmayacağı konusunda hiçbir yorum yapmazken, sözcülük “Güney Bölge Başsavcılığı’nın takip ettiği dosyaların işleyişinde hiçbir farklılık olmayacağının” altını çizdi. Ve yargılamanın politik olduğunu savunan Zarrab’ın avukatlarının 23 Ocak’taki yargılamanın ertelenmesi için başvuru yapması durumunda buna itiraz edileceğinin işaretini verdi. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar Zarrab ile birlikte Başsavcılığın elinde 351 kişilik takip listesi olduğunu ve bu kişilerden bazıları hakkında mühürlü iddianame hazırlandığını belirtirken Zarrab’ın Miami’de yakalanmasından 25 gün sonra 13 Nisan 2016’da tamamlanan ikisi İran asıllı dört Türk vatandaşı ilgili iddianamenin 9 Kasım’da açıklanmasının da bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Nesteren Zarei, babası Habibollah Zarei, kocası Bora Deniz ve Abdullah Evren Erdem hakkında hakkındaki iddianamede Zarrab’a yönelik suçlamaların aynıları söz konusu ve 75’er yıl hapis cezası isteniyor.

Kıbrıs: Kıbrıs’ta iki toplum lideri bu hafta sonu İsviçre’de müzakereleri sürdürecek. ABD, BM’deki görev değişiklikleri ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde 2018’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle çözümün yıl sonuna kadar yetiştirilmesi planlanıyor. Obama Yönetimi’nin Kıbrıs dosyasına bakan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın görevini bırakacak olması da önümüzdeki iki ayı daha kritik bir hale getiriyor.Üst düzey bir Amerikalı Hürriyet’e “Türkiye’nin adadaki 38 bin askerine başka yerde ihtiyacı var. Örneğin Suriye’de” diyerek Obama Yönetimi’nin Türk askerinin adadan çekilmesini savunduğunu üstü kapalı biçimde belirtti. Ancak tazminat konularında ise Washington, Türk tarafına destek vereceğini söylüyor. ABD Başkanı Obama da, Yunanisyan ziyaretinde Kıbrıs konusunda önümüzdeki dönem gelişmeler olabileceğini belirterek, “Önümüzdeki haftalar, aylarda bu konunun çözülmesi için bir pencere olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Birakin yargilansin17 Kasım 2016 09:53

    Yahu bu zarrab dan bize ne bırakın yargılansın.suçlu değil ise beraat eder.Niye bu adama bu kadar sahip çıkılıyor.madem öyle Kıbrıslı işadamı Asıl Nadir e niye sahip çıkmadınız.

  • baturayersin17 Kasım 2016 08:38

    işit şöyle işit böyle telikeli diyorlardı işitin izini bile göremedik hiç bir direniş gösteremediler üçbeş tene eşkiyaya eline silah tutuşturmuş burda çok büyük oyunlar oynanıyor hepsi petrol için sömürge yapmak için