E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD yaz aylarında normale dönebilir---

ABD yaz aylarında normale dönebilir

ABD yaz aylarında normale dönebilir
26 Kasım 2020 - 15:05 borsagundem.com

Pfizer’ın %95 etkinliği olan aşısı yaklaşık iki hafta sonra FDA’den onay alacak. ABD makamlarına göre salgının merkezi olan ülke yaz aylarında nüfusun %80’ini aşılayabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Operation Warp Speed’in Baş Bilim Danışmanı Moncef Slaoui ABD’nin 2021 yazında normale dönmesini beklediklerini açıkladı. Slaoui açıklamasında Amerikalıların sevdiklerini güvende tutmak için yılbaşını ve Şükran Günü yemeğini ailelerinden uzakta geçirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Operation Warp Speed ABD’de korona virüs teşhisi, tedavileri ve aşısı konusunda araştırma, üretim ve dağıtım süreçlerinin hızlı gerçekleşmesini sağlamak amacıyla kurulan bir özel ve kamu sektörü ortaklığını ifade ediyor. Bu girişim kapsamında ABD birden fazla aşı ve tedavi konusunda özel sektör destekleri gerçekleştiriyor.

Slaoui CNBC’ye verdiği röportajda, “Mayıs ya da haziran ayında ABD nüfusunun %70 ila %80’nin aşılanmış olmasını umuyoruz. Bu sayede yaza gelindiğinde önemli ölçüde normale dönmüş olabiliriz” dedi.

Dünya çapında korona virüs pandemisinden en çok etkilenen ülke olan ABD’de veriler salgının yavaşlama eğiliminde olmadığını gösteriyor. Salı günü açıklanan verilere göre ülkede 88 bin kişi Kovid-19 sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Salgın sebebiyle oluşan ölümlerde de artış söz konusu. Ülkede salı günü mayıs ayından bu yana 2.100 kişiyle en yüksek günlük ölüm rakamına ulaşıldı.

Doktorlar ve bilim insanları salgının merkez üssü haline gelen ülkede insanları bir miktar rahatlatacak gelişmeleri paylaşmaya devam ediyor. Şükran Günü’nüden iki hafta sonra ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer’ın aşısı için yeşil ışık yakmayı tartışacak. Eğer aşı onay alırsa ABD hükümeti 6,4 milyon doz aşıyı ülke çapında topluluklara dağıtmayı planlıyor.

Aşı haberi yatırım araçları için ne anlama geliyor?

Slaoui aşılama sürecinin tüm Amerikalılar için zorlu fakat ulaşılabilir bir hedef olduğunu düşünüyor. Baş bilim danışmanı, “Her yıl 140 milyon ila 180 milyon doz grip aşısının ağustos ve ocak ayları arasındaki periyotta üretildiğini, dağıtıldığını ve ABD nüfusunun aşılandığını insanlar bilmeli. Yani bu sayıyı zaman diliminde ikiye katlayabiliriz ancak bu test sürecinden farklı olarak sıfırdan yapılan bir şey değil” dedi.

Korona virüs aşısına ilişkin bir diğer konu da aşının güvenli olduğuna dair insanları ikna etmek. Son yapılan bir kamuoyu araştırması salgının merkezindeki ABD’de nüfusun sadece %58’inin korona virüs aşısını yaptıracağını belirtiyor.

Slaoui konuyla ilişkili soruya, “Bu oldukça önemli bir husus ve gerçekte ne yazık ki aşının üretimine ilişkin oluşan siyasi içerik bu tereddüdü ve çok hızlı hareket ettiğimiz gerçeğinden kaynaklanan güven eksikliğini şiddetlendirdi” ifadeleriyle yanıtladı.

Moncef Slaoui, bilim adamlarının "boş bir kağıt parçasından başlamadığını" ve aşıların yapıldığı platformlar teknolojilerinde 10 ila 15 yıllık keşif ve geliştirme çalışmaları sayesinde hızlarını artırabildiklerini belirtti. Baş bilim danışmanı normal şartlarda bir aşı bulanın 6 ila 7 yıl arasında süreceğini ancak daha önceki çalışmaların oluşturduğu temellerden faydalanmakta olduklarının altını çizdi. Slaoui Kovid aşısı süreçlerinin hızlanmasına yardımcı olan bir diğer faktör olarak da aşının klinik denemelerinde geniş çaplı katılımcılar bulmaları olduğunu söyledi.

Slaoui, “Kısa vadede bu aşılar ve etkinlikleriyle güvenlikleri hakkında sıradan aşılar için bildiğimizden daha çok şey bileceğiz. Her gün iki bin insan ölüyor. Denemelerin hızlı bir şekilde yapılası gerektiğinden ve insanları aşılamamız çok önemli olduğundan dolayı aşı hakkında çok fazla bilmediğimiz şey uzun vadeli etkileri” ifadelerine yer verdi.

Baş bilim danışmanı, halk aşıları almaya başladığında insanları takip etmek için kapsamlı bir gözetim sistemi oluşturduklarını söyledi. Slaoui uzun vadeli sorunlara ilişkin herhangi bir işaret gördükleri anda sorunların derhal ele alınacağını sözlerine ekledi.

Slaoui, “Lütfen kulaklarınızı ve zihninizi açın, dinleyin ve gerçeklerle verilere göre karar verin. Eğer bunu yapabilirsek Amerikalıların çoğunluğunun aşıyı onaylayacağını düşünüyorum. %95 etkinlik pandemiye karşı sigortadır” dedi.

Borsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu

 

Wall Street rekorunun ardından küresel borsalar durakladı

 

Borsa İstanbul'da yeni rekorlar bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)