E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD verileri piyasaları şekillendirecek---

ABD verileri piyasaları şekillendirecek

ABD verileri piyasaları şekillendirecek
04 Haziran 2021 - 09:28 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende bankacılık endeksi öncülüğünde satış baskısının devam edebileceği vurgulanıyor.

Güne pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde yükseliş eğilimini devam ettirse de yurtdışı borsalarda yaşanan satışların ve TL’deki değer kayıplarının güçlenmesiyle satışlarla karşılaşarak günü %0,18 düşüşle 1.428,13’den tamamladı. ABD işsizlik maaşı başvurularının pandemi döneminin en düşük seviyesine gerilemesi ve ADP özel sektör istihdamının beklentilerden çok yüksek gelmesi tapering (Fed’in tahvil alımını azaltması) beklentilerini güçlendirirken gün içinde borsalarda satışlara neden oldu. Ancak, endeksler gelen tepki alımları sonrası günü genel olarak sınırlı düşüşle kapattı. Son iki aydır gerileyen DXY endeksinde güçlü tepki yükselişi oluşurken, EM para birimleri günü değer kaybı ile kapattı. TL ise günü negatif ayrışma ve güçlü değer kaybı ile kapattı.

TL’deki değer kayıplarının devamı durumunda BIST’te bankacılık endeksi öncülüğünde satış baskısı devam edebilir. CDS’ler günü 404 seviyelerinden kapatırken, mevcut fiyatlama TL’de yaşanan değer kayıplarına rağmen TL varlıklara risk algısında bir yükseliş olmadığına işaret ediyor. Bugün ABD’de açıklanacak başta istihdam olmak üzere verilerin beklentilerden güçlü gelmesi tapering endişeleriyle hem yurtdışı borsalarda hem de BIST’te satış baskısına neden olabilir.

BIST’te tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini ve kar satışı baskısının devam edebileceğini düşünüyoruz. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri yataya yakın seyir izlerken, Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Endeksin güne yataya yakın bir eğilimle başlaması beklenirken, gün içinde dalgalı seyrin devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları

USD/TRY paritesi dün 8,6794-8,7136 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,39 oranında değer kazancıyla 8,7126 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %1,05 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında %18,79-% 18,91 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 8 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %18,91’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem

TÜFE Mayıs’ta aylık %0,89 ve yıllık %16,59 artarken, ÜFE-TÜFE farkı açılmaya devam ediyor: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs 2021 verileri açıklandı. Yayımlanan verilere göre Mayıs’ta TÜFE bir önceki aya göre % 0,89 artarken, yıllık enflasyon %16,59’a geriledi (önceki %17,14). Piyasa beklentisi enflasyonun aylık %1,5 ve yıllık %17,41 artış yaşayacağı yönündeydi (Şeker Yatırım beklentisi aylık %1,44 ve yıllık %17,23). Aynı dönemde Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi olan B endeksinde (çekirdek enflasyon) aylık enflasyon %0,98 olurken yıllık enflasyon %17,49 düzeyinde gerçekleşti. TÜFE’de özellikle talep yönlü enflasyonun Mayıs dönemindeki kapanmanın etkisiyle gerilemesi, maliyet enflasyonundan gelen katkının üzerine çıkmış ve yıllık artış hızında yavaşlama görülmüştür.

Sektör Haberleri

Bankacılık sektörü karı Nisan ayında aylık bazda %39,6 azaldı, kamu mevduat bankaları 431 milyon TL zarar açıkladı. Aylık ola rak yayınlanan BDDK datasına göre, Türk bankacılık sektörü net kar rakamı Nisan ayında gerileyerek 4,3 milyar TL olarak gerçekleşti. (Aylık bazda %39,6 azalma).

Kamu mevduat bankaları Nisan ayında en zayıf performansı gösteren segment olmuştur. Bu segmentte yer alan bankalar Mart ayındaki 1,3 milyar TL tutarındaki karı takiben Nisan ayında 431 milyon TL zarar açıklamıştır. Özel ve yabancı mevduat bankalarında ise aylık bazda %40 ve %5 kar daralması gerçekleşmiştir.

Nisan ayında kredi karşılık giderlerindeki önemli ölçüde gerileme (-%75,0), zayıf çekirdek bankacılık gelirleri (-%16,8), 4,99 milyar TL ticari zarar (Mart: 1,1 milyar TL ticari kar) ve çok daha düşük seviyede diğer bankacılık gelirlerinin (-%58,1) negatif etkilerini dengelemede başarısız oldu. Son olarak, efektif vergi oranı Mart ayındaki %18 seviyesinden Nisan ayında %15 seviyesine geriledi. Olumsuz tarafta, bankalar Mart ayındaki 1,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşen ticari kar kalemine karşılık Nisan ayında 4,99 milyar TL ticari zarar açıkladılar ve karlılık olumsuz etkilendi.

Türk bankacılık sektörünün 4 aylık kümülatif karı Nisan ayında 20,7 milyar TL olarak gerçekleşti (Yıllık: %5,4 artış). Sektörün kümülatif özkaynak getirisi aylık bazda 68 baz puan zayıflayarak Nisan ayında %10,5 seviyesine ulaştı. Sermaye yeterliliği oranı ve çekirdek sermaye yeterliliği oranları aylık 7 ve 1 baz puan gerileyerek %17,9 ve %13,7 seviyelerinde gerçekleşti.

Yıllık bazda karşılaştırmada kamu mevduat bankalarında Nisan ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre %77 seviyesinde önemli ölçüde bir kar daralması gerçekleşirken, yabancı ve özel mevduat bankalarında net kar yıllık bazda %52 ve %34 oranında artış göstermiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)