E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD ve Çin'in ilk faz anlaşmasına rağmen birçok sorun masada---

ABD ve Çin'in ilk faz anlaşmasına rağmen birçok sorun masada

ABD ve Çin'in ilk faz anlaşmasına rağmen birçok sorun masada
16 Ocak 2020 - 03:37 borsagundem.com

Beyaz Saray'da ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Yardımcısı He'nin attığı imzalar ticaret savaşlarını ve piyasalar getirdiği karamsarlığı ortadan kaldırdı. Ancak tüm sorunların çözüldüğünü söylemek için henüz erken

BORSAGUNDEM / DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Çin dünyanın en büyük ekonomisine sahip iki ülke olarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzaladı. Beyaz Saray'daki törende ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Liu He'nin attığı imzalar, küresel piyasaları 2 yıla yakın zamandır olumsuz etkileyen ticaret savaşını sonlandırdı. Her iki imza sahibinin açıklamaları da gelecek için umutları artırdı.

ABD medyasından derlediğimiz haberlere göre tüm bu gelişmelere rağmen iki ülke arasında varılan anlaşmada birçok sorun şimdilik gözardı edildi.

Pekin-Washington hattında aylardır süren başla-bitir şeklindeki görüşmelerin sonunda varılan 1. adım ticaret anlaşması yatırımcıları rahatlattı. Yine de iki ülke arasındaki ticaret ilişkisinin tam olarak iyileşmekte olduğuna dari şüpheler var.

Analistler ve endüstri liderleri, anlaşmanın ticaret çatışmasına yol açan yapısal ekonomik sorunları ele almadığını, küresel ekonomiyi yavaşlatan tarifeleri tamamen ortadan kaldırmadığını ve elde edilmesi zor satın alma hedefleri belirlediğini söyledi.

Başkan Trump, bir dizi başka sorunu çözmek için Çin ile daha fazla müzakere yapılması gerektiğini kabul ederken, anlaşmayı ABD ekonomisi ve yönetiminin ticaret politikaları için bir kazanç olarak övdü.

ANLAŞMADA NELER VAR

Beyaz Saray, anlaşmanın merkezinde Çin'in en az iki yıl boyunca 200 milyar dolarlık ABD tarım ürünleri ve diğer mal ve hizmetlerini satın alma taahhüdü olduğunu ve bunun 2017 yılında yapılan 186 milyar dolarlık bir taban çizgisinin üzerinde olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir anlaşma belgesine göre, taahhütler 54 milyar dolarlık ek enerji alımları, 78 milyar dolarlık ek imalat alımları, 32 milyar dolarlık tarım ürünleri ve 38 milyar dolarlık hizmetleri içeriyor.

Liu, Çinli şirketlerin önümüzdeki iki yıl boyunca “piyasa koşullarına göre” yılda 40 milyar dolarlık ABD tarım ürünleri alacağını söyledi. Pekin, daha önce belirli miktarlarda ABD çiftlik malları satın alma taahhüdünde bulundu.

Anlaşma imza töreni boyunca yüzde 0.4 daha düşük işlem gören soya fasulyesi vadeli işlemlerinde, Liu'nun sözlerinden sonra çiftçilerin ve tüccarların satın alma hedefleri konusunda şüpheli olduğunu gösteren bir işaret olarak algılandı ve daha da düştü.

ANLAŞMA İÇİN NE DEDİLER?

Trump, Çin'in korsan veya taklit ürünler sorunuyla yüzleşmek için harekete geçme sözü verdiğini ve anlaşmanın fikri mülkiyet haklarının güçlü bir şekilde korunmasını içerdiğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın Çin stratejisinin “Pekin'in yıllardır kırdığı vaatlerin karşılığında derin, uzun vadeli bir hasar verdiğini ve ABD ekonomisini sarstığını” ifade etti.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow anlaşmanın hem 2020 hem de 2021'de ABD gayri safi yurtiçi hasıla büyümesine 0,5 puan ekleyeceğini belirtti. 

ÇİN'DEN BOEING'E SİPARİŞ ARTACAK

Havacılık endüstrisi kaynakları, anlaşmanın ardından Çin'den Boeing'in 787 veya 777-9 modelleri veya her ikisinin bir karışımı da dahil olmak üzere geniş gövdeli jetler için büyük bir sipariş beklendiği görüşünde. Anlaşmanı, büyük jetlere olan talepteki geniş çaplı bir gerilemeden muzdarip olan Boeing 787 Dreamliner üzerindeki baskıyı hafifletebileceği ifade edildi.

ABD ve Çin birinci faz ticaret anlaşmasını imzaladı

 

Dow tarihi imza sonrası 29 bini aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)