E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD Türkiye'yi GTS'den çıkardı---

ABD Türkiye'yi GTS'den çıkardı

ABD Türkiye'yi GTS'den çıkardı
17 Mayıs 2019 - 05:03 borsagundem.com

ABD, Türkiye'yi 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden çıkardı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olarak artık yardıma ihtiyaç duymadığının tespit edildiği belirtilerek, ülkenin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programından çıkarıldığı duyuruldu.

1974'te yürürlüğe giren GTS programı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 131 gelişmekte olan ülkeye toplam 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlıyordu.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın son düzenlemesini yazılı bir açıklamayla duyurdu. Trump, açıklamada Türkiye'nin söz konusu programdan çıkarıldığını belirtti.

Ayrıca Trump, ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yeniden yüzde 25'e indirildiğini ifade etti. Daha önce Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerine uygulanan yüzde 25'lik gümrük vergisinin neden yüzde 50'ye çıkarıldığını anlatan Trump, önceki yıla kıyasla Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma görüldüğünü ifade etti.

Aynı şekilde toplam çelik ithalatında da yüzde 12'lik bir azalma olduğunu ifade eden Trump, bu sebeple artık söz konusu verginin yeniden yüzde 25 düzeyine indirildiğini bildirdi.

ABD Başkanı Trump, mart ayında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"Türkiye'nin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak artık GTS'den yararlanan gelişmekte olan ülkeler listesinde olmaması gerektiğini düşündüğüm için bu adımı atıyorum. Türkiye, güçlü ekonomisi sayesinde ve yaptığı karşılıklı anlaşmalarla gelişmiş ülkelerin seviyesine gelerek diğer ülkelerin GTS programlarından da geçmiştir."

ABD Başkanı'ndan önce Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yine mart ayında yönetimin GTS'den yararlanan ülkeler listesinden Türkiye'yi çıkarma niyetinde olduğunu söylemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan17 Mayıs 2019 15:51

    Siyasette "Kentsel Dönüşüm" şart. Mevcut parsel bazlı yapılanma başkanlık sonrası uyum sağlayamıyor.  Korkarım kırılmalar ister istemez olacak.

  • Okie Dokie17 Mayıs 2019 13:31

    Çok doğru bir karar. Türkiye yerine dost ve kardeş ülke olarak İsrail bu gruba dahil edilmeli.

  • Talha 17 Mayıs 2019 10:47

    Hangi gelişmiş ülke Allah aşkına adam bizle dalga geçiyor ..

  • Türkoğlutürk 17 Mayıs 2019 08:37

    Amerika dostumuz diyen muhafazakarlar al sana bir Amerika kazığı daha. Ama bunlar inadına abd den ev alır. Dolar alır

  • Bika17 Mayıs 2019 07:27

    GTS programından en fazla yararlanan sektör otomotiv ana ve yan sanayi olduğuna göre % 2.5 gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacak. Sektörün ABD'ye İhracatını etkilemez bu oran.

  • Ercan SUR17 Mayıs 2019 09:15

    Amerika da para harcayanlar  1 sentin  hesabını yaparlar. Bence %2,5 önemli bir oran.