E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Ticaret Bakanı'ndan flaş S-400 açıklaması---

ABD Ticaret Bakanı'ndan flaş S-400 açıklaması

ABD Ticaret Bakanı'ndan flaş S-400 açıklaması
11 Eylül 2019 - 10:06 borsagundem.com

Çeşitli temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross "Hazine Bakanı Mnuchin’in yaptığı (Türkiye'ye yaptırımları inceliyoruz) açıklamasında yeni bir şey yok" dedi

Çeşitli temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ticaret hedeflerini ve yol haritasını Bloomberg HT'ye anlattı.

2 ülkenin 100 milyar dolarlık ticaret hedefinde her sektör için detaylı yol haritası olduğunu belirten Ross "Bu hedef 2 adet 50 milyar dolarlık parçadan oluşuyor. Biri Türkiye tarafından ihracat, bir diğeri ise ABD tarafından ihracat. Bu mevcut ticaret hacmi ile kıyaslandığında büyük görünebilir; ancak bu hedefi Amerika Birleşik Devletleri'nin toplam mallar ve hizmetler tarafındaki ticaret hacmi ile kıyasladığınızda, biz bu noktada 5 trilyon doların üzerindeyiz. Yani bu 50 milyar dolar, bizim ekonomimizin %1’ine eşit." değerlendirmesini yaptı.

"SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KONUSUNDA KISA SÜREDE SONUÇ BEKLEMEK ZOR"  

Türkiye'yle serbest ticaret anlaşması için henüz müzakerelerin başlamadığını belirten Ross "Normalde ticaret anlaşmaları için müzakere etmek yıllar alır. Trans Pasifik Anlaşması’nı yapmak sanırım 8-10 yıl sürmüştü.. Yani çok kısa bir süre içinde bir şey olmasını bekleyemeyiz. Ve bu tarz anlaşmalar için müzakere sürecine dahi başlamadık. Bunun yerine şu an üzerinde odaklandığımız şey iki ülke arasında gerginlikleri azaltacak yine iki ülkenin de hızla uygulayacağı şeyler. Umuyoruz ki daha sonra daha resmi bir anlaşma patikasında ilerleriz." diye konuştu.

S400 MESELESİ

S400'ler konusunda görüş bildiren Ross "Hazine Bakanı Mnuchin’in yaptığı (Türkiye'ye yaptırımları inceliyoruz) açıklamasında yeni bir şey yok. CAATSA adında bir yasamız var, bu yasa kesin hükümler içeriyor. Görüşmelerin sonucu ne olursa olsun NATO gereksinimleriyle, kurallarıyla uyum sağlaması gerekiyor. Çünkü hem ABD hem de Türkiye NATO üyesi ülkeler. Dediğim gibi bu sebepten ötürü bu koşullara uyum sağlanması gerekiyor. Bir süredir devam eden görüşmelerin amacı da bu zaten. " yorumunu yaptı.

ABD’nin Türkiye çelik sektörüne uyguladığı verginin azaltılıp azaltılmayacağına ilişkin Ross " bir süredir Türk çelik sektörü %50’lik bir vergiye tabi. Bu, ceza niteliğinde bir gümrük vergisi. Ve eminim bu ticaret hacminde azalmaya sebep olmuştur. Evrensel olarak uygulanan gümrük vergisi %25. Yani bu durum Türkiye için farklı bir zorluk yaratmıyor. Bu tarifeleri azalttığımız ülkeler çok sıkı kotalara uymayı kabul etmiş ülkeler.  Güney Kore örneğini ele alabiliriz..Onlar 2015'ten 2017'ye kadar geçen süredeki tüm sevkiyatlarının % 70'ine denk bir kota uygulanmasını kabul etmişlerdi. Yani hiçbir ülkeye tarifelerde kolaylık sağlanmıyor. Ancak şunu da eklemek istiyorum. Alüminyum ve çelik sektöründeki Türk şirketlerinden binin üzerinde muafiyet başvurusu aldık. Bu başvurunun temelinde de ABD'de üretilmeyen ürünler ya da ABD'de piyasanın isteklerini karşılamaya yetecek nicelik ve nitelikte üretilmeyen ürünler var. Bu başvuruları kabul ettik. Bu da Türk şirketlerinin yaklaşık %40'ına denk. Bir muafiyet verdiğimizde muafiyet başvurusu yaptıkları güne dönük oluyor. Yani ne gümrük vergisi ödemiş olursa olsunlar, onlara geri ödeme yapılıyor. " değerlendirmesini yaptı.

"Tekstil sektörünün kapasitesi ile ilgili ya da benzer bir sektörün kapasitesi ile ilgili bir sorgulama var mı?" sorusuna ise Ross şu yanıtı verdi; "Kapasite bir sorun. Endüstrinin konsolide olması bir sorun. Tekstil sektöründe çok sayıda küçük şirket var. Yine aynı şekilde mobilya sektöründe çok sayıda küçük şirket var. Türk endüstrilerinde çok sayıda küçük şirket var. Uluslararası ölçekte rekabet edebilmek için belli bir ölçekte olmak gerekiyor. Çünkü şayet Walmart mağazaları düzene sokulacak olsa, oradan 10 parça bir şey almazsınız, ya da 10 tişört almazsınız. Belki binlerce belki de milyonlarca şey almanız gerekir. Yani ölçek önemli bir problem. Ve biz bu sorunun üzerine eğildik. Otomasyon da başka bir sorun. Çinliler bile bir çok otomasyon kullanıyor. Küçük şirketler için otomasyon çok ekonomik değil. Bunun için daha büyük şirketlere ihtiyacınız var. Biz bir noktaya kadar konsolidasyon olmasını savunuyoruz bu endüstrilerde. Küçük şirketlerin büyük şirketlerin alt yüklenicisi olmasını savunuyoruz. "

Wilbur Ross Türkiye temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş, Erdoğan 2 ülke arasındaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçek potansiyelin çok altında olduğunu belirtmiş ve ABD'li şirketleri Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet etmişti.

Mnuchin: Türkiye'ye yaptırımları değerlendiriyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adamlar12 Eylül 2019 09:03

    adamlar toprakları bölüp, alıp. yenid evletler kurum. israil birleşik devletlerini kuracaklar. israil orta doğuda, gelişen çin. akdenize inen rus ve ortadoğuda büyüyen ikincl devletleri istemiyor...Türkiye ile askeri saçma sapan ortak devriyeye deaş e karşı yapıyor. Deaş ABD yi dinlemiyor ç,nkü.. DEAŞ kontrolsuz silahlı güç abd için, Bunlarıda Türkiye ile karşı karşıta getirip bizler eyok etirdiler...şimdi esadsız bölgeleri pyd ile kontrolaltına lıyorlar. temizlik olacak. Türkiye sınırdan izleyecek. Terör ve pkk saldırılarının olmamasını, Türkiye nin suriye ye girmemesini istiyor ABD. Terör saldırı  olursa  Türkiye orduları girer. Türkiye ye bulaşmayın şuan diyor... Türkiye de sadece devriye atıp izliyor. Güvenli bölgenın ardında, ESADtopraklarında Yeni pyd devleti kuruluyor.  YA ESADLI SURİYE... YA ABDLİ +İSRAİL Lİ YPG KÜRT DEVLETİ. petrol araziyi kapan, savaşı kazanır.

  • ...11 Eylül 2019 23:28

    s400 alsan ne olacak ? valla tetine basamazsın. öyle süs püs durur.. Delikanlı adam lazım. o namluyu tutup, tak tak tak tetiğe basacak. en modern f35 miş, su 57 miş... boş abi... ypg ordu kurdu. devlet kuruyor oralarda, devlet gibi hizmet birimleri ağları kuruyor suriyede... esad alsa baride temizlese o topraklarını... bize kalsa abd yerleşecek israil yönetecek oraları yoksa

  • .çözüm11 Eylül 2019 23:25

    kılıçdaroğlunu başkumandan yapın da, sınır ötesi harekat görsün ortam... Bu işi de yaparsa, o adam yapar... Bekle bekle 2 bayram 4 ay geçti. ne bekliyorunuz ? ypg in mevzi kazması, silahlı eğitim almasınımı? esadla ortak devriye atsak, 1 pkklı ypg liolmazdı oralarda.. şimdi abd le geziyon, heryer pkk lı ypg li.. bide çıkıyonuz tv ye.. 650 - 700 tande dağda kaldı diyon. .. sorna 1 taneside trt ye çıkıyo rkonuşuyor ... ya deget yaa..çozukmu kandırıyornuz..

  • Osmanlı12 Eylül 2019 10:24

    Hadi ya demek Kılıçdaroğlu olur olur Ya sınırın kaç km oldugunu bilmez PKK PYD ye sorar bi ölçün diye. 2 X2 kaç eder dur parmak sayma. CHP yıllardır bir proje üretemedi sonunda PKK PYD planına sıgındı.Onca eylemlere karşı niye tavrını koymuyor. Görünen köy klavuz istemez.Baş örtüsü olayı ile tüp Avrupa'yı körükleyen bunların zihniyeti degilmi.bu ülke İslam ülkesi ve her din ve ırka açık bir ülke vede degişmez karardır geçin bu Suriye ayaklarını gereken cevap zamanı geldi mi verılır.

  • Hasan alp11 Eylül 2019 22:29

    Oyalama taktiğindeler eyerki Fırat'ın doğusuna Türkiye girmezse Türkiye'nin işi bitmis demektir bilmiyorum da bence Türkiye bu günler için var 12000 kilometre den gelip Türkiye'ye rest çekiyorlar biz hala askerimiz hazır Çavuşoğlu gireriz biz bişey yapamayız arkadaşlar durum belli yani gireek olan girer Amerika YPG ve PKK bin içinden okumuş zekileri İsrail'e gönderip pilot eğitimi veriyorlar ucakda verecek Amerika bak gorceyiz başımıza daha neler gelecek adam gelip bizi tehdid ediyor zorla alacaksın diyor almayalimda görelim bak ne oluyor

  • Ibrahim balci12 Eylül 2019 04:24

    AYNEN BUNLAR NEYI BEKLIYORLAR PKK NIN ORADA HERYERI TUZAKLAMALARINIMI YOKSA SILAH YIGINAGINI YAPMASINIMI BEKLIYORLAR HERGUN TV DE ÇIKIP VURCAM DEYIP VURMAZSAN BIRDAHA O BOLGEDE GEZEMEZSIN ISRAIL IN PICLERI GEZER. BU IŞLER TV DE ATMAKLA OLMAZ SESSIZCE VURUR GECERSIN RESMEN PKK YA DIYORLARKI BIZ GELCEZ TETBIRINIZI ALIN DIYORLAR. SACMALIGA BAKIN YA ABD PKK YA SILAH EĞITIM PARA VERIYOR DESTEKLIYOR BIZIM AGALARRR DA ABD BIZIM DOSTUMUZ DIYOR SACMALIGA BAK MISIR YER ABD BIZI BIRKASIK SUDA BOGUCAK BIZIM AGALARDA TV DE ÇIKIP DOSTUMUZ DIYOR ABD DOSTUNUZSA DEMEKKI PKK DAMI DOSTUNUZ NE BU SAÇMALIK ABD DEN DOST OLMAZ ABD DEN KAPIDA KOPEK BILE OLMAZ ABD BIZIM TURKIYENIN ENBUYUK DÜŞMANIDIR BU DUNYADAKI HALA ABD ABD NE BUYA ABD YE DOST DIYEN OZAMAN ABDNIN SANAKARSI KULLANDIĞI PKK YPG PJK DAMI DOSTUNUZ BE UYANIN YETER YA BU DEFA BITSIN BU IŞ KOKUNDEN SON BIRDEFA SEHIT VERELIM GEREKIRSE GEREKIRSE HEPIMIZ GIDELIM ORAYI ALALIM BU ISI FAZLA UZATMADAN 35. 40 SONRA ORLARADA 1 METRE KAR OLACAK

  • Alper11 Eylül 2019 23:26

    Hasan alp olum üç kere okudum ekmek çarpsın bişi anlamadım.türkçe yaz gönder bi daha okuyayım ya

  • ahh Ecevit ah...11 Eylül 2019 20:53

    uçakların lasti yok uçturdu... Tankların mazotu yok, yürüttü...Uçakların tesizi yok kordine etti... Gazi abimiz vardı." Evlat, ömdümde ilk kez uçağa bindik taburca, biz paraşütçü taburu olarak görev aldık

  • Halildemirci11 Eylül 2019 18:30

    Karaoğlana laf söyleyen çarpılır

  • pazarci11 Eylül 2019 15:35

    ecevit karsilarinda hazirola gecmisti

  • hacı11 Eylül 2019 15:53

    aynen kıbrısı alıp, herkesi hazırola geçirmişti

  • ??11 Eylül 2019 14:08

    65 bin pyd liyi silahlandırdın.sınır ötesi harketeyapamıyor, bir tanesini imha edemiyoruz..  daha ne yatırımı yapacan ? bundan büyük yaptırım mı var ? şey mi geçiyorsun sen bizle? maytap... mı geçiyon?

  • Nuri nce 11 Eylül 2019 13:48

    Reis sizin ne bok olduğunuzu biliyor merak etmeyin bildiğiniz birinde kalmayın

  • Bilal11 Eylül 2019 11:52

    Şaka gibi, sırf suriyede kürt bölgesini görmezden gelin biz de sizden mal alalım demek için abd ticaret bakanını turkiyeye göndermişler.1 trilyon ticareti olan adam 50 milyar için uğraşır mi

  • HAŞİM TIRMIK11 Eylül 2019 11:25

    bunlar oyalama taktiği suriye ve ırakta kürt devleti kurduracaklar dikkati başka yerlere çekmeye çalışıyorlar.bunlara kanar ise en az 500 000 şehit daha veririz.

  • CAFER KILIÇ11 Eylül 2019 15:00

    senin anlaman amma kıtmış.arkadaş demiş ki  pkk lara güvenli bölge yaparsa abd 500 000 civarında şehit verebiliriz.çünkü bu seferki silah çok modernk ve etkisin olmasından dolayım.ne yapıp yapıp abd ve israil in bu kirli oyununun bozulması gerekmektedir.

  • Lala11 Eylül 2019 11:55

    Para için ölen şehit olmaz, vatan millet için ölen şehit olur. Siyasi çıkar için ölümlere göz yuman partiye menfaati için oy veren şehit olmaz.menfaat için çocuğunu feda etmiş olur

  • Ali Taş11 Eylül 2019 11:22

    Nooolur bizden mal alın ne demek ya zorla ticaret mi oluurBu adamlar herşeyi şantaj haline gtiriyor Abd dalga geçiyor tek kelimeyle pkk ile kuracakları otono m bölgeye zaman kazandırıyor

  • Türkoğlutürk 11 Eylül 2019 10:50

    Amann, ECEVİT olacaktı sende böyle konuşacaktın.

  • Kemal11 Eylül 2019 12:08

    Hazrolda karşılardı! demek istedin herhalde..

  • KEZİBAN KARTAL11 Eylül 2019 11:24

    onun mirasını bitiren kılçtaroğlu var.hem abd nin hem de pkk/ypg nin destekcisi hani tık yoktur.

  • Urla11 Eylül 2019 10:47

    Adam biz 1 trilyon ithalat yapıyoruz, siz de cok çalışın gayret gösterin 50 milyarını sizden alalım diyor. %1 kadar ekonomik büyüklüğe sahip bir ülkenin başkanı eeyyyy amerika deyince bıyık altından gülmeleri boşa değilmiş

  • kamil11 Eylül 2019 10:26

    Yaptırımları en sonunda uygulayacaklar, şimdi sadece tehdit aşamasındalar... Çin' e bile yaptırım uygulayan bizi mi es geçecek

  • Kara cahil 11 Eylül 2019 23:45

    1. Cin NATO üyesi değil. 2. Türkiye gerektiğinde Ruslarla iyi anlaşacagini gostermistir, ABD nin cekinmesi bu yüzden. Türkiye'yi Ruslara kaptırmak görecekleri en kotu ruyadir. Onun için bizi askeri olmadı ekonomik olarak bağlamak istiyorlar.. yani parayla satın almanın pesindeler... Çünkü Türkiye'ye zorbalık kabadayılık sökmez. Askeri teçhizat, teknoloji ve mühimmat olarak ABD nin kontrolünden çıktık.. masadaki tek seçenek artık para, para, dolar....

  • KERİM11 Eylül 2019 11:32

    çin ile Türkiye ile ilişkileri cok farklıdır.kore savaşında amerikan askerlerini çinlilerin elinden Türk askerleri kurtarmıştır..unutulmasın