E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Temsilciler Meclisi'nden iki kritik karar---

ABD Temsilciler Meclisi'nden iki kritik karar

ABD Temsilciler Meclisi'nden iki kritik karar
22 Nisan 2021 - 05:12 borsagundem.com

Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan'a silah satışını sınırlayan yasa tasarısını onaylayan Temsilciler Meclisi, başkanın, göçmenlere yönelik dini ayrımcılık sayılabilecek vize kısıtlaması getirmesini engelleyen tasarıya da evet dedi

ABD Temsilciler Meclisi, iki kritik yasa teklifini onayladı. "2021 suudi Muhaliflerini Koruma Yasası" başlıklı tasarısı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi dolayısıyla ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satmasını sınırlandırıyor. Onaylanan diğer tasarıda ise eski BaşkanTrump döneminde bazı Müslüman ülkelere uygulanan göçmen kısıtlaması benzeri uygulamaların başkanın uhdesinden çıkarma amaçlanıyor. 

"2021 Suudi Muhaliflerini Koruma Yasası" başlıklı tasarı, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi üzerine ABD yönetiminin Riyad'a silah satışlarının sınırlandırılmasını öngörüyor.

Tasarı, aynı zamanda, yönetimin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gelişmeler hususunda düzenli olarak Kongre'yi bilgilendirmesini de amaçlıyor.

Tasarının yasalaşması için önce Senato'da da kabul edilmesi ve daha sonra Başkan Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.

ABD istihbaratı, Kaşıkçı cinayetinden aylar sonra hazırlanan, ancak Donald Trump yönetiminin kamuoyuna açıklanmasına izin vermediği Kaşıkçı raporunu şubat ayında açıklamıştı. Raporda, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın onayıyla Kaşıkçı'nın öldürüldüğü sonucuna ulaşıldığı belirtilmişti.

ABD Başkanı Biden, şubat ayı başında, ülkesinin Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a verdiği askeri desteği sona erdirdiğini ve ilgili silah satışlarını durdurduğunu açıklamıştı.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 350 vekil "evet" oyu kullanırken, sadece 71 vekil tasarıya "hayır" dedi.

GÖÇMENLERLE İLGİLİ TASARI

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "nüfusunun çoğunluğu Müslüman bazı ülkelere getirdiği vize yasağı" benzeri düzenlemelerin başkanın uhdesinden tamamen çıkarılması amacıyla hazırlanan diğer tasarı, Senato'da da kabul edilmesi halinde imzalanması için Başkan Joe Biden'ın masasına gönderilecek.

Tasarıya tam destek veren Demokrat vekiller, göçmenlere verilen vizelerin herhangi bir inanç temeline göre yapılamayacağını ve Trump'ınkine benzer vize yasaklarının yeniden gündeme gelmemesi gerektiğini vurguluyor.

Tasarının öncülüğünü yapan Demokrat California vekili Judy Chu, konuya ilişkin açıklamasında, "Bir daha asla başkanın, sırf dinlerinden dolayı insanların ABD'ye gelmelerini yasaklayamayacağından emin olmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

Eski Başkan Trump, 20 Ocak 2017'de göreve başladığında nüfusunun çoğunluğu Müslüman bazı ülkelere vize yasağı getirmiş, söz konusu uygulama ABD mahkemelerine takılmıştı. Ancak ABD Yüksek Mahkemesi, söz konusu vize düzenlemesinin kısmen uygulanabilmesine hükmetmişti.

20 Ocak'ta göreve gelen Biden, görevinin ilk gününde bu vize yasağını kaldırdığını açıklamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi, başkanın, göçmenlere yönelik dini ayrımcılık sayılabilecek vize kısıtlaması getirmesini engelleyen bir yasa tasarısını kabul etti.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulundaki oylamada Demokratların oylarıyla geçen tasarıya 218 vekil "evet", 208 vekil ise "hayır" oyu verdi. Oylamada sadece tek bir Cumhuriyetçi Meclis üyesi evet oyu kullandı.

Biden, Suudilere silah satmayacak

 

Trump imzaladı! Göçmenlere kapılar resmen kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)