E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD tahvilleri toparlanıyor---

ABD tahvilleri toparlanıyor

ABD tahvilleri toparlanıyor
07 Şubat 2020 - 09:17 borsagundem.com

QNB Finansbank Erkin Işık ve Deniz Çiçek tarafından hazırlanan günlük bülten küresel piyasaları yakından inceliyor.

"Ocak ayında yabancı yatırımcıların sınırlı miktarda portföy çıkışları devam ederken, yurtiçi yerleşiklerin ve bankaların döviz pozisyonlarını arttırdıkları gözleniyor. ?

31 Ocak haftasında TCMB’nin brüt ve net döviz rezervi, tahminimizle uyumlu olarak, sırasıyla 2.0 ve 0.9 milyar dolar düşüş gösterdi.

Bugün Hazine, Ocak ayı nakit bütçesini açıklayacak. Bütçe dengesinin 24.3 milyar TL’lik fazla ile geçen senenin aynı ayından daha iyi performans gösterdiğini tahmin ediyoruz.

Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdamın Ocak’ta 162 bin artması, işsizlik oranının %3.5 seviyesinde kalması, yıllık ücret enflasyonunun %2.9’dan %3’e yükselmesi bekleniyor.

Ocak ayında yatırımcılar döviz pozisyonlarını arttırdı 31 Ocak haftasında yabancıların tahvil pozisyonları 0.1 milyar dolarlık sınırlı bir artış gösterirken, hisse senedi portföylerinin 0.3 milyar dolar gerilediği gözlenmiştir. Ocak ayının tamamında ise tahvil ve hisse senetlerinden sırasıyla 0.5 ve 0.4 milyar dolar çıkış olmuştur.

Bunun yanında, yabancı yatırımcıların eurobond portföyü 0.9 milyar dolar, şirket tahvilleri de 0.8 milyar dolar azalmıştır. Bunların yanında, bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve bizim hesapladığımız TCMB’nin toplam swap hacmindeki değişim ile yabancı yatırımcıların kısa vadeli swap (carry trade) pozisyonundaki akımları tahmin ediyoruz. Bizim hesaplamamıza göre, 31 Ocak haftasında yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonu 0.9 milyar dolar, Ocak ayının tamamında da 0.7 milyar dolar gerilemiştir. (Grafik 1) Yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi ise 31 Ocak haftasında durmuş gözükmektedir.

Parite etkisinden arındırılmış olarak hesapladığımız yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 31 Ocak haftasında 1.8 milyar dolar gerileyerek, Ocak ayının tamamındaki DTH artışının 1.4 milyar dolara düşmesini sağlamıştır. Geçen hafta yaşanan düşüşün neredeyse tamamını oluşturan 1.7 milyar dolarının şirketlerden kaynaklanması, bu durumun ay sonunda yoğunlaşan vergi ödemeleri ile alakalı olabileceğini düşündürmüştür. Bireylerin döviz mevduatı ise son dönemde yataya yakın seyretmektedir.

Bankaların döviz pozisyon fazlası 31 Ocak haftasında 0.5 milyar dolar artarak 1.9 milyar dolara gelmiştir. Bununla birlikte, bankaların toplam döviz pozisyon artışı Ocak ayında 1.2 milyar dolara ulaşmıştır.

TCMB’nin döviz rezervinde düşüş Analitik bilanço verilerinden yaptığımız tahminle uyumlu olarak TCMB’nin brüt döviz rezervi 31 Ocak haftasında 2 milyar dolar gerileyerek 102.4 milyar dolar olmuştur. Bu düşüşün 1 milyar dolarlık kısmı bankaların TCMB’de zorunlu karşılık ve rezerv opsiyon mekanizması kapsamında tuttukları döviz miktarının azalmasından kaynaklanmıştır. Bu doğrultuda, net döviz rezervi de 0.9 milyar gerileyerek 36.8 milyar dolara gerilemiştir. Ocak ayının tamamında net döviz rezervindeki gerileme 4.3 milyar Dolar ulaşmıştır.

Nakit bütçe Ocak ayında iyileşiyor Hazine’nin net borçlanma tutarı ile kasa hesabındaki değişimi kullanarak, bugün açıklanacak nakit bütçenin Ocak ayında 24.3 milyar TL fazla, 35.3 milyar TL de faiz dışı fazla verdiğini tahmin ediyoruz. Bu yüksek boyuttaki fazlanın oluşmasında, TCMB’nin 40.5 milyar TL’lik kar ve ihtiyat akçesi transferi etkili olmuştur.

Bu aktarım, geçen senenin aynı ayındaki TCMB transferinin 6.7 milyar TL üzerinde bulunmaktadır. Bunun da desteği ile bütçe fazlası ve faiz dışı fazla, geçen seneye göre 21.3 milyar ve 25.8 milyar TL daha yüksek gerçekleşmiştir. Başka bir deyişle, bütçe görünümündeki iyileşme, TCMB kar transferinin de üzerinde olmuştur. Böylece 12 aylık nakit bütçenin milli hasılaya oranının, 2019 sonundaki %3.1’e göre gerileyerek %2.5 olacağını tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz sene Temmuz ve Ağustos aylarında da TCMB’den ihtiyat akçesi aktarımları ile yıllıklandırılmış açık oranı %2.4’e kadar gerilemişti ancak sonrasında tekrar yükseliş gözlenmişti.

Piyasalarda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 5 ve 10 yıl vadeli “çift dilim” eurobond ihracı gerçekleştirdi. Her bir ihraçtan 2 milyar dolar olmak üzere, toplam 4 milyar Dolar borçlanan Hazine’nin bu sene için belirlediği toplam hedef 9 milyar dolardı. Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdamın Ocak’ta 162 bin artması ve işsizlik oranının %3.5 seviyesinde kalması bekleniyor. Saatlik ücretlerde ise aylık %0.3 artışla birlikte, yıllık ücret enflasyonunun %2.9’dan %3’e yükseleceği tahmin ediliyor. Verilerin öncesinde, son dönemde açıklanan ISM gibi öncü göstergelerin güçlenmesi ve ticaret görünümünün iyileşmesinin etkisiyle dolar küresel piyasalarda değerleniyor.

Aşağı yönlü hareketini sürdüren ve son bir haftada %1 gerileyen EUR/USD 1.0980 seviyelerinde bulunuyor. 10 yıllık ABD devlet tahvil faizi de son bir haftada 12 baz puan toparlanarak %1.63 seviyesine geldi. Yataya yakın seyrini sürdüren USD/TL bu sabah 5.9880 civarında bulunuyor. 5 yıllık CDS primi yatay seyrederek 241.5 baz puan olurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi de %10.30 değerinde kaldı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)